Egészség

Méltósággal a halál felé

Méltósággal a halál felé

2010. október 25., hétfő
Méltósággal a halál felé

„Az emberi méltóság az utolsó pillanatig megőrizhető” – vallják a hospice-mozgalom képviselői, akik azért küzdenek, hogy segítsék a végstádiumú daganatos betegeket.

Október 9-én rendezték meg a Szent Klára Alapítvány és a Magyar Hospice Palliatív Egyesület támogatásával a Szegedi Hospice Alapítvánnyal együttműködve az országos „Méltóság mezeje” programsorozat szegedi ünnepségét. A Hospice Világnapon kis- és nagydiákok közreműködésével nárciszhagymákat ültettek, melyekből reménység szerint tavaszra színes virágmező nyílik a Szent György téren. A program célja, hogy már gyerekkorban kezdetét vegye olyan tudatos nevelés, mely a szenvedő emberrel való együttérzést, a betegséghez, halálhoz való viszonyt elfogadottá tegye. A nárciszhagymák ültetése, virágzása és elnyílása szimbolikusan ábrázolja az élet kezdetét, virágzását és elmúlását. A nárcisz maga a rákbetegeket gondozó szervezetek gyakori szimbóluma, az élet, a remény, a halál legyőzésének, a szeretetnek, ragaszkodásnak a kifejezője.

Amit adnának

„Azon daganatos betegeknek, akik már aktív onkológiai kezelésben nem részesülnek, nincs megfelelő ellátás Szegeden, mert nincs hospice-osztály, nincs folyamatosan működő otthoni hospice-ápolás, és ezek a betegeknek a számára a krónikus belgyógyászati osztályokon való elhelyezés nem megoldás” – mondta el portálunknak

Varga Katalin

, a Szent Klára Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Onkoterápiás Klinika pszichoonkológusa. Az alapítvány végső célja, hogy Szegeden létrejöjjön egy hospice-ház, és ehhez csatlakozzon egy hospice-mobilszolgálat. „Elkezdtünk működtetni egy ’ügyfélszolgálati irodát’. Fel szeretnénk mérni, hogy mire is van szüksége a szegedi betegeknek és hozzátartozóiknak. Szeretnénk lelki segítséget nyújtani a daganatos betegeknek és hozzátartozóiknak egyéni és csoportos formában. Cél az is, hogy önsegítő csoportok kezdjenek működni. Képzett szociális munkásunk a betegséggel kapcsolatos szociális problémák megoldásában is segítséget nyújt, mint a rokkantjáradékkal, rokkantnyugdíjjal, társadalombiztosítással kapcsolatos ügyintézés – mi nem a betegek helyett intézzük el ezeket a dolgokat, hanem minden segítséget megadunk nekik ahhoz, hogy el tudják intézni” – emelte ki Varga Katalin. Lehetőség lesz mozgásterápiára, a különböző testsémamegváltozással járó betegségeknél az új testkép elfogadására, alakítására irányuló különböző táncterápiákra. Csontáttétes betegeknél az onkológiai kezelést kiegészítő mozgásterápiát és gerinctornát terveznek. Fontos a daganatos betegek táplálása is – teszi hozzá a szakember. „A betegeket és a hozzátartozókat kiscsoportos formában igény szerint megtanítjuk a gyógytápszerek használatára, speciális tápok készítésére, és egészséges egyensúlyt teremteni a gyógyhatású készítmények és a kuruzslók által horribilis áron ajánlott készítmények között szakértő gyógyszerész segítségével” – magyarázta Varga Katalin.

A számok beszélnek

Évente egy kisvárosnyi lakosság, 30-32 ezer ember hal meg daganatban Magyarországon, és csupán 3-4 ezren részesülnek hospice ellátásban. A szegedi klinikán évente 10 ezer beteget kezelnek, ebből évenként 6 ezer az új beteg. A pszichoonkológia forgalma az elmúlt évek során 150-200 fővel nőtt, ezévben túl vagyunk már az 1500 főn – sorolta a számokat Varga Katalin. „Senki sem intézetben szeretne meghalni – nem is ez a cél –, hanem a saját otthonában, a szerettei körében. A nyugat-európai hospice-mozgalmaknak az az egyik legfontosabb céljuk, hogy minél több beteget otthonukban lássanak el az életük utolsó szakaszában. Ahol viszont nincs hozzátartozó, vagy messze lakik, éjjel-nappal dolgozik, ott egy hospice-ház nagyobb biztonságot nyújt spirituálisan is” – tette hozzá a szakember.

Még az utolsó pillanatban sem egyedül

„Nagy hosszú és rögös út vár ránk” – vallotta be Varga Katalin. „Az ember életében az egyik fix pont a születés, a másik a halál. Ezért is kell foglalkoznunk ezzel a kérdéssel. Sajnos annak ellenére, hogy a szűrővizsgálatok egyre korábban és egyre nagyobb számban fedezik fel a daganatos betegségeket, annak ellenére, hogy az onkológiai kezelés is egyre korszerűbb és hatékonyabb, változatlanul szükséges, hogy a halál közelébe kerülő, gyógyíthatatlan betegek számára megteremtsük a megfelelő életminőség megtartásának lehetőségét, és azt a lelkileg megnyugtató helyzetet, hogy az ember ebben az utolsó pillanatban sincs elszigetelten egyedül.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.