Megemlékezések Csongrád megyében október 23-án

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

1956-ban szegedi szikra lobbantotta be a forradalom lángját. Az 54 éve történtekre emlékezik Csongrád Megye Önkormányzata, a POFOSZ megyei szervezete és a Rendezvényház október 23-án délután 4 órától a Rerrich Béla téren.

Az eseményen köszöntőt mond: Magyar Anna országgyűlési képviselő, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, emlékező gondolatait elmondja: Fejér Dénes, a POFOSZ megyei elnöke, és ünnepi beszédet mond: Kun Miklós történész.
Az 1956 – A Megtorlás című műsorral közreműködik: a Békés Megyei Jókai Színház. A megemlékezést koszorúzás zárja a Szabadság pillangója szobor talapzatánál, majd este 6 órától Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke celebrál szentmisét a szegedi Dómban.

A részletes program ITT olvasható.

Ünnepségek megyeszerte október 23-án

Szeged

Városi megemlékezések az 1956-os forradalom 54., és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 21. évfordulója alkalmából
10.30: Az országzászló felvonása a városházánál, közreműködik: Pavane Táncegyüttes, Fricsay Ferenc Városi Koncert-fúvószenekar,
11.00: Ünnepség és koszorúzás a Rákóczi téri Nagy Imre-szobornál, közreműködik: Fekete Gizi, Rácz Tibor, a Pavane Táncegyüttes és a Fricsay Ferenc Városi Koncert-fúvószenekar,
19.00: Emlékhangverseny a dómban, műsoron: Joseph Haydn: A teremtés, előadják: Somogyvári Tímea Zita szoprán, Csapó József tenor, Jekl László basszus, a Vaszy Viktor Kórus és a szegedi szimfonikusok. Vezényel Gyüdi Sándor.

Tápé

9.00: Emlékezés és koszorúzás a Tápéi Országzászló Emlékműnél
Kiskundorozsma
október 23., szombat
10.00: Emlékezés a Petőfi Sándor Művelődési Házban, közreműködnek a Jerney János Általános Iskola tanulói; koszorúzás az 56-os kopjafánál.

Csongrád

9.00: Koszorúzás a temetői kopjafánál,
9.45: Koszorúzás a városháza falán lévő emléktáblánál,
10.00: Városi ünnepség a városháza dísztermében, közreműködik a Csongrádi Versmondók Köre és a Galli János Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai,
10.45: Az országzászló emlékmű avatása a Kossuth téren köszöntő- és avatóbeszéddel, emlékműszenteléssel,
11.15: Koszorúzás az 56-os emlékműnél.

Hódmezővásárhely

A Nemzeti Emlékezet Hetének keretében október 23-án az Emlékpont kiállításai díjtalanul látogathatók.

10.00: Zászlófelvonás a Kossuth téren,
10.30: Megemlékezés és koszorúzás a Nagy Imre sétányon, beszédet mond: prof. dr. Gyulai József akadémikus, közreműködnek: Bohus Brigitta és Harangozó Ágnes, a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjai, MH 5. Bocskai István Lövészdandár Zenekara.

Makó

9.30: Ünnepi zászlófelvonás a városi zászlónál, közreműködnek a Makói Általános Iskola diákjai és az iskola Bartók Ifjúsági Fúvószenekara,
10.00: Fazekas Lajos rendőr őrnagy emléktáblájának megkoszorúzása a régi rendőrség épületénél,
10.30: Institóris Ildikó és a makói fiatalok emléktáblájának koszorúzása a József Attila Gimnáziumnál, közreműködik Institóris családja, az önkormányzat és az iskola diákjai,
11.00: Emlékezés és koszorúzás az 56-os emlékműnél, a Csanád vezér téri kopjafáknál, közreműködik az általános iskola fúvószenekara; a Makói Oktatási Központ Erdei Ferenc Tagintézménye és a Napforduló Együttes műsora, koszorúzás, térzene.

Előző sztori

Gyurcsány helyett Botka lehet az MSZP megmentője?

Következő sztori

Zár alá vették a Mal-vezér vagyonát