Kultúra

Megadó Kiadó - Lovasi András a minőségjelző + VIDEÓ

Megadó Kiadó - Lovasi András a minőségjelző + VIDEÓ

2010. október 20., szerda
Megadó Kiadó - Lovasi András a minőségjelző + VIDEÓ
Lovasi András egy dalában ezt énekli: „Mire megtanultam a leckét már új lecke van”, így talán nem is meglepő, hogy akkor alapított lemezkiadót, amikor már minden „épeszű” ember lemondott az efféle tevékenységről. Azonban, tegyük hozzá, nem kulturális szélmalomharcról, bölcsészes értékmentésről vagy elkésett vágyról van szó, hanem izgalmas és kedvelt hazai zenekarok izgalmas lemezeiről és egy „gyorsreagálású”, mozgékony független lemezkiadóról, amely, a kiadóalapító szándéka szerint, márkanév és minőségjelző is egyben. Az egykori Kispál és a Borz-, valamint Kiscsillag-frontember által 2006-ban alapított Megadó Kiadó eddig nyolc zenekar tizennégy albumát jegyzi. „Olyan lemezeket fogunk kiadni, amiket büszkén lehet kitenni a polcra” – fogalmazta meg Lovasi egy interjúban cégének hitvallását a Megadó alapításakor. Az énekes-szövegíró a kiadói pályán saját zenekarával, a Kiscsillaggal indított, majd egy évre rá jött a hazai zenei élet egy nagy fricskája, a Zuboly, később a Péterfy Bori & Love Band első hanganyaga, ami rövid időn belül aranylemez lett. 2008-ban a Pál Utcai Fiúk első két lemezét adta ki újra az izgalmas hazai könnyűzenére szakosodott kiadó, 2009-ben pedig hat kiadvány jelent meg: február elején egyszerre jött ki a Kiscsillag második lemeze és a colorStar legújabb anyaga, szeptemberben került a boltokba az Esti Kornél bemutatkozó albuma és az Erik Sumo Band második lemeze, novemberben a legújabb Péterfy Bori & Love Band- illetve Pannonia Allstars Ska Orchestra-album. Ami a legfrissebbeket illeti: a Megadónál jelent meg októberben a Vad Fruttik legújabb nagylemeze, a Fénystopposok, novemberben pedig jön a 30Y új albuma.

Vad Fruttik – nem is olyan vadul

Az idei SZIN-en is fellépő Vad Fruttik gyökerei még a kilencvenes évtized második felébe nyúlnak vissza, de az évek során rengeteg tehetségkutatón győzedelmeskedő formáció csak 2006-2007 táján tett szert országos népszerűségre Nekem senkim sincsen és Sárga Zsiguli című slágereivel. A jazz, rock, blues, bossa nova és easy listening elemekből építkező, és a magyar pophagyományokat némi elektronikával modernizáló együttes a rádiós sikerek mellett lelkes koncertjeivel is fokozta népszerűségét. A még barkácskörülmények között rögzített Rózsikámnak digitálisan című 2006-os lemez után a 2008-as Egy éjszaka Bohémiában már élő hangszeres zenekari felállással készült, és ezáltal jóval egységesebb, organikusabb hangzást kapott, amint erről például a Kemikáliák című klipdal is tanúskodott. 2010 októberében aztán elkészítették a harmadik albumukat, amely a Mama Records kiadásában piacra került első album, illetve a CLS-nél megjelent második lemez után már a Megadó Kiadó gondozásában jelent meg. A tizenkét számból álló Fénystopposok egy érett, karakteres, jól kidolgozott lemez lett, amelynek hatásai Máté Pétertől a Muse-ig terjednek, és amelyet bizonyára 2010 legjobb magyar albumai között emlegetnek majd, ugyanis szinte minden rajta szereplő dal potenciális sláger. A nyár közepén az album beharangozójaként debütált Lehetek én is című dal legalábbis már bizonyított, hiszen megjelenése óta jól szerepel a MAHASZ Single Track TOP 10 listáján, a dalok.hu oldalon még mindig vezeti a TOP 10-es listát, június 5-i YouTube-klippremierje óta pedig már jócskán meghaladta a 300 000 letöltést. A Vad Fruttik mai felállása: a fő dalszerzők, Likó Marcell énekes és Kerekes Gergely gitáros, illetve a billentyűs-hangszerelő Győrffy Gyula mellett a Hock fivérek, a dobos Attila és a basszusgitáros Zoltán alkotják az együttest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.