Kosárlabda: nagyot küzdött, de veszített a Szedeák

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eljött a nagy nap, hét év után újra A csoportos mérkőzést játszott a Szedeák férfi kosárlabdacsapata. Fodor Péter tanítványai a harmadik negyedben faultproblémák miatt kissé megzavarodtak, a két külföldi center, Dukic és McKenzie hiányát akkor jól használta ki a házigazda Paks, s komoly előnyt szerzett, mely a végéig kitartott.

A férfi kosárlabda NB I/A 1. fordulójában:

Atomerűmű SE – Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák 86-77 (23-28, 19-17, 31-15, 13-17). Paks, vezette: Ádám József, Bognár Tibor, Szabó Gergő.
Paks: HODGES 16/6, PAVLIK 13/3, Mészáros 5/3, Johnson 5, SALES 29/3. Csere: Kovács 9/3, Morgen 7, Tóth P. 2, Körtélyesi. Vezetőedző: Horváth Imre.
Szeged: Vida 4, RUBIN 21/6, Kiss 3/3, DUKIC 17/6, McKenzie 14. Csere: Drahos 2, Nyilas, TANÁCS 16, Molnár M. Vezetőedző: Fodor Péter.
Kipontozódott: McKenzie a 32., Vida a 33. percben.

Fodor Péter: “Az első félidőben a vártnál sokkal jobban teljesítettünk, a másodikban pedig az történt a pályán, ami a realitás. Folyamatosan problémáink voltak a faultokkal, kényszerű cseréket hajtottunk végre, fordított a Paks, s mi már csak futottunk az eredmény után. Mindent egybevetve tisztességesen helytálltunk, nagyot küzdöttünk, egy pillanatig sem adtuk fel a harcot. Csapatom kilenc ponttal kapott ki a tavalyi ezüstérmes otthonában, ami mindenképpen figyelemreméltó és dicséretes eredmény.”

Online közvetítésünk:

Érdekességek a végére: Brooks Sales, az ASE sokat kritizált amerikai centere szinte egyedül verte meg a Szegedet. Nem rontott egy dobást se, 29 pontot szórt, 11 lepattanót gyűjtött, 52 IBM-pontig jutott.
Nálunk a három légiós nem okozott csalódást, de sajnos a két magasnak, Dukicnak és McKenzie-nek sokat kell a padot koptatnia, hiszen hamar begyűjtötték harmadik, majd negyedik faultjukat. Dicséret illeti Tanács Attilát, aki eddig nem nagyon találta a formáját, de ezen az estén maradandót alkotott.

IV. negyed: 13-17

Az előző játékrészben sajnos megéreztük, hogy McKenzie és Dukic négy faulttal szinte végig a padon ült. Fodor Péternek meg kellett bontania az alapcsapatot, ezt megérezte a Szedeák, szétesett a védekezés, elöl nem vállalták el a dobásokat a srácok, sok labdát el is adtak, a zavart pedig rutinosan használta ki az ASE.
Már nem is érdemes(?) leírni: Vida Máté is négy szabálytalanságnál. Kovács Ákos egy büntetőt dob be, 74-60. A Paksból csak Mészárosnak van négy faultja, nálunk négy embernek. Dukic, McKenzie és Vida ennek ellenére most játszik. Rubin közben szépít 74-62-re, miközben a kipontozódások veszélyén elmélkedünk. Sajnos Hodges hármasa ellen nincs orvosság, 77-62, a 33. percben az eddigi legnagyobb különbséget regisztrálhatjuk a két együttes között.
Vidát és McKenzie-t is elveszítettük a végjátékra, de nem adtuk föl. 79-62 után 79-70-re jöttünk vissza, mikor négy perc van még vissza. Rubin, Tanács, majd Dukic talált be. Tanács újabb kosarával 83-72. Csak érdekességként: a második félidőben 7 faultot fújtak a hazaiak, 14-et a szegediek ellen (összesítésben 16-25 az állás). Két és fél perc vissza.
Tanács középtávolijával 83-74, majd letámadunk! Kiss Zsolt triplája sajnos leperdül, itt az utolsó perc. Kovács első büntetője jó csak, 84-74. Kiss Zsolt végre beköszön, ott a tripla, majd Morgen ziccere a slusszpoén, 86-77-re győzött az esélyes ASE, de mindent megtett, derekasan helytállt a Szeged is!

III. negyed: 31-15

Itt a folytatás! Nézzük, hogyan állnak helyt a szegedi fiúk, szurkoljanak velünk!
Nem indul jól. McKenzie elront két büntetőt, majd Dukic a negyedik faultját követi el. A palánk alatt így lehetnek majd gondjaink, nagyon sok van még hátra. Tanács azonnal a pályán, Nebojsa a padon. Jonhson büntetőivel és a tarthatatlan Sales duplájával 46-45 a Paksnak, ébresztő, srácok! McKenzie révén visszavesszük a vezetést, de nagy a baj! Az amerikai centerünk ellen is negyedszerre ítéltek… Ahogy várható volt, nem nekünk fújnak a bírók, persze a tekintélyt ki kell harcolni. Vissza a sporthoz, Bryson le, Nyilas be. Tanács és Pavlik kosarai után 49-49 a 24. percben, élesedik a küzdelem, de nem adjuk olcsón a bőrünket, ahogy Fodor Péter ígérte.
Vida Máté előbb kosarat szerez, majd elköveti harmadik szabálytalanságát, ő is pihenőt kap, 51-51-nél, Drahos érkezik irányítóba. Rögtön faultol is, 52-51-es hazai vezetésnél a szegedi mester úgy érzi, időt kell kérnie. A 25. percben járunk, most kell vigyázni, Dukic és McKenzie négy személyivel a padon, nem egyszerű, nagyon nem egyszerű. Ott négy légiós a pályán, nálunk Drahos, Rubin, Kiss, Nyilas és Tanács. Nagyot kell küzdeniük a szedeákosoknak.
Sales ismét eredményes, 56-51, valamit ki kell találni, de sajnos nehéz a feladat két külföldi centerünk nélkül. Most remekül védekezik az ASE, nem találjuk a lyukat. Dehogynem, Tanács Ati tudja a megoldást, 56-53. Rubin pedig kívülről, ha már közelről nem ment, 58-56, tapadunk, tapadunk. Sajnos Sales megint beindul, már 29 pontnál tart, 63-58. Az amerikai még nem rontott dobást!!!! Kap is egy kis pihenőt, nálunk viszont Nyilas helyett visszatér McKenzie.
Kedves olvasóink, Tanács Attila ellen is megítélték a negyedik személyi hibát, kérdés, ki marad a pályán a meccs végéig. Közben McKenzie büntetőivel 65-60-ra zárkózunk. Ez azonban nem tart sokáig, Hodges duplájával már 70-60, kritikus kezd lenni a különbség, Fodor mester még a negyed vége előtt időt kér. Drahos és Tanács helyett Vida és Nyilas a pályán a végére, hátha ők lendületet adnak. Nem. Kovács Ákos hármasával 73-60 a vége…


Kis statisztika a szünetben.
Gyakorlatilag minden mutatóban vertük a Paksot az első húsz percben. 50 százalékkal dobtunk mezőnyből, ők 44-gyel, 21 lepattanót szereztük az ő 19-ükkel szemben.
Pontszerzők:
ASE: Sales 20/6, Pavlik 5/3, Hodges 5/3, Mészáros 5/3, Morgen 4, Kovács Á. 3.
Szeged: Dukic 13/6, Rubin 12/3, McKenzie 10, Tanács 6, Vida 2, Drahos 2.
Nagyszerű egyébként a hangulat Pakson, a meccs előtt az Atomic Boys szurkolói csoport köszöntötte Kiss Zsoltot, aki éveket húzott le az ASE-ban, mielőtt hazatért, de Fodor Péter is hatalmas tapsot kapott, aki bajnok és kupagyőztes is volt annak idején a hazaiak padján.

II. negyed: 19-17

Sales-szel kezdeni kell valamit, hiszen már 16 pontnál tart az amerikai. A védekezésünkön amúgy is jó lenne kicsit javítani, hiszen néhány hibát azért elkövettek a srácok. Persze nincs miért magyarázkodni, hiszen 28-23-ra nyerték az első negyedet a Paks otthonában. Sajnos mindhárom szegedi légiós már két személyi hibánál tart, tehát oda kell figyelniük. Igaz, a hazaiak kiválóságát, Mészáros Zalánt már az 5. percben le kellett ültetnie Horváth Imrének, ugyanis ő akkor már a harmadik faultot ütötte be…
Drahosé az első két pont a felvonásban, 23-30, ez jól jött. A folytatás viszont már nem annyira sikeres, rosszul dobunk, hátul nem figyelünk, Pavlik és a fiatal Morgen Ferdinánd kosarai után 28-30-nál Fodor Péter ismét magához rendelte egy percre a társaságot… Jönnek vissza az amerikaiak, Tanács és Nyilas a padon marad, McKenzie és Rubin a pályán. Meg kell próbálni növelni az előnyt. Dukic tesz is az ügy érdekében, 28-32.
Közben Molnár Miklós is a pályán, 30-33 az állás a 15. percben. Hodges hármasával 0-0 után először egyenlő, de Rubin nem hagyja annyiban, lepördül és ziccert dob, 33-35.
Négy perc van még a szünetig, jó lenne előnnyel az öltözőbe vonulni. Minden dicséretet megérdemel eddigi teljesítményéért a csapat! Rubin középtávolról eredményes, majd McKenzie közelről megszerzi tizedik pontját, 35-39. Annak viszont már kevésbé örülünk, hogy amerikai centerünk ellen a harmadik hibát is befújják.
Mészáros hármasával 40-39-re átvették a vezetést a paksiak, de a negyed vége a miénk: Tanács Attila pontjaival 42-45 a szünetben az állás.
Rossz hír, hogy másik magas emberünk, Dukic is elkövette harmadik személyi hibát érő szabálytalanságát. Nem lesz egyszerű számunkra a folytatás, de egyelőre aggódjanak az ASE-drukkerek!

I. negyed: 23-28

McKenzie rontotta el az első dobást, nem sikerült vezetést szereznie a Vida, Rubin, Kiss, Dukic, McKenzie összeállításban kezdő szegedieknek. Az amerikai center másodszorra viszont már nem hibázott, az első kosár mégis a miénk! Dukic és Rubin folytatja, 0-6 a 3. percben. Sales büntetőkkel szépít, 2-6. Dukic hármasa a gyűrűben, nagyszerű dobás volt, egy választ követően máris 4-9.
Fantasztikusan játszik a Szedeák, eddig szinte minden sikerült. Rubin triplát, majd duplát jegyez, beragadt az ASE, 6-16 az 5. percben. Mészáros Zalán kettese egyelőre csak kozmetikázásra elég, 8-16. Megleptük a paksiakat, lendületesen, okosan, szellemesen kosarazik Fodor Péter gárdája. McKenzie és Sales kosárváltását követően is marad a nyolc pont előny, 10-18. Ám Sales nem hagyja magát, vele nem bírnak a vendégek, egy trojkát is beírhatunk a neve mellé, 14-20. Pavlik sem akar tőle lemaradni, 17-20. Felébredt a Paks, kezd meleg lenni! Érzi ezt Fodor Péter is, s a 7. percben kikéri első idejét…
Jót tett a pihi, Vida Máté két büntetőjével 17-22. Közben Nyilas István és Drahos Gábor is a pályán, a két faulttal álló Rubin és Vida ült le. Sales két sikeres büntetője, McKenzie-t Tanács Attila váltja, egyből egy tempót értékesít, 19-24. Hatalmas a harc. Dukic elront egy büntetőt, a másik jó, 21-25, már nem sok van hátra az első negyedből. Hodges és Nyilas is kintről emeli föl a labdát, egyik kísérlet sem jó. Dukic sajnos beüti második faultját, jó lesz vigyáznia. Vigyáz is, vág egy dudás triplát, 23-28.

16.55: Jó hír, hogy az U20-as meccset 65-54-re a Szedeák gárdája nyerte meg. Hamarosan a felnőttek is kezdenek, a vártnál talán lassabban gyülekeznek a nézők.

16.45: Nem véletlenül beszélünk olyan sokat a külföldiekről, hiszen az A csoportban sorsdöntő, milyen minőségű légiósokat tudhat soraiban egy-egy alakulat. A hazaiak emiatt is aggódnak kicsit a rajt előtt, hiszen egész nyáron bíbelődtek a kiválasztással, s nem utolsósorban emiatt formájuk is ingadozott a felkészülés során. A center Sales-szel különösen sokat elégedetlenkedtek, Hodges pedig ugye csak pár napja készül a többiekkel, ez lesz az első éles bevetése…

16.30: A négyszeres bajnok, négyszeres kupagyőztes Paks légiósállománya teljesen kicserélődött a nyáron. Wintersről és Hodgesról már szóltunk, rajtuk kívül a cseh Jan Pavlik és még két amerikai, Ian Johnson és Brooks Sales csatlakozott a kerethez. A vendégeket három külföldi erősíti: a szerb Nebojsa Dukic mellett ők is két amerikai harcossal állnak ki Bryson McKenzie és Janou Rubin személyében.

16.10: Hamarosan kezdődik a várva várt mérkőzés. Mindkét oldalon akad egy-egy sérült. A paksiaknál Brendan Winters szenvedett bokaszalag-szakadást, így a héten új légióst kellett szerződtetni: az amerikai Jibril Hodges személyében találták meg Winters helyettesét. A szegedieknél az U20-as válogatott Hájer Ádám jobb kezének a hüvelykujja sérült meg, így ő biztosan kihagyja a szezonnyitót.
A várható kezdőötösök:
ASE: Hodges, Pavlik, Mészáros, Johnson, Sales. Szeged: Vida, Rubin, Kiss Zs., Dukic, McKenzie.

Beharangozó írásunkat itt olvashatják el.

Előző sztori

Labdarúgás: a szombati megyei eredmények

Következő sztori

Kezek dicsérete a vásárhelyi Őszi Heteken