Eszközfejlesztő műhely nyílik Mórahalmon mozgássérülteknek + HANG

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hét magyarországi régió közül harmadikként a Dél-Alföldön nyílik meg az a segédeszköz-fejlesztő műhely, amely a mozgáskorlátozott emberek számára nyújt szakmai segítséget és szolgáltatásokat.

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) 2008. szeptember 1-jén indította el a „Mozgássérült emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat” című 36 hónapos, 1,4 milliárdos „Guruló” elnevezésű projektjét. A külföldi mintára létrehozott és működtetett „Guruló-műhelyek” által lehetőség nyílik segédeszközök és sporteszközök javítására, átalakítására, karbantartására, emellett kölcsönzésre és eladásra is kínálnak műszaki kelléket. A projekt lényegi eleme az ingyenes rehabilitációs tanácsadás. Mozgásterapeuták, ortopéd szakorvosok javaslatai alapján lehetőség nyílik egyéni igényekre szabott átalakításokra, fejlesztésekre.

A komplex rehabilitációs szemlélet és a Funkcióképesség, Fogyatékosság és Egészség Nemzetközi Osztály (FNO) módszerének elterjesztése érdekében minden megyében 4 napos, ingyenes képzést tartanak. Külön képeznek műhelyekben dolgozó ortopéd szakorvosokat és mozgásterapeutákat. A hatékony működés érdekében régiónként csapatépítő tréningeket tartanak az érintett szakemberek számára.

A már működő és átadott budapesti és szombathelyi műhely után, most Mórahalmon a Szegedi út 69-75., (Ipari Centrum C/2.) szám alatt nyílik meg a dél-alföldi régió műhelye. Az általuk nyújtott szolgáltatások segítségével a megváltozott munkaképességű emberek munkaerő-piaci esélyei jelentősen nőnek. Mórahalom és a MEREK együttes célkitűzése a fogyatékkal élők társadalomba való beintegrálása, esélyegyenlőséggel.

Hallgassa meg a Rádió88 Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármesterrel készített hanganyagát!

Előző sztori

Esettanulmány: „városrendezés” kontra munkahelyteremtés

Következő sztori

Égett az erdő Ásotthalomnál + FOTÓK + HANG