Közélet

Az MSZP-nél a személyek győzhettek, nem a pártlogó

Az MSZP-nél a személyek győzhettek, nem a pártlogó

2010. október 4., hétfő
Az MSZP-nél a személyek győzhettek, nem a pártlogó

Ha lassan és nehezen is, de ebben az országban mégis csak vannak következmények - így reagált az önkormányzati választások eredményére a Duna Televízió reggeli műsorában Fricz Tamás politológus. Budapestnek pedig hatvanöt év után először van konzervatív főpolgármestere - ezt már Simon János politológus jegyezte meg ugyancsak a Duna Televízió reggeli műsorában. Az elemzők szerint a vasárnap szerzett győzelem nem csak óriási lehetőség, hanem nagy felelősség is a kormánypártokon.

Szegedről, ahol

Botka László

eddigi szocialista polgármesternek sikerült megtartania polgármesteri székét,

Simon

úgy nyilatkozott: egyfelől az emberek elégedettek voltak Botka munkájával. Másfelől a Fidesz is "későn ébredt" - mindössze az utolsó két-három hónapban állított alternatív jelöltet, ami kevés volt a felépítéséhez, megismertetéséhez. Minden más megyei jogú városban viszont sikerült felállítani az alternatív jelöltet - tette hozzá a politológus.

Demokráciában is bekövetkezhet

Fricz Tamás

úgy látja: jól alakulhatnak a viszonyok abból a szempontból, hogy a legtöbb helyen nincsenek "társbérletek": a polgármester Fidesz-KDNP-s, a mögötte álló testületben pedig egyértelmű a kormánypárti többség. Ez mind a megyei jogú városokban, mind a kisebb városokban nagy mozgásteret biztosít a kormányoldalnak - szögezte le a politológus. Hozzátette: azért jogos történelmi győzelmet emlegetni, mert az ilyen helyzet modern demokráciákban nagyon ritkán áll elő, noha vannak nemzetközi példák is egyes pártok "nagy korszakaira", példaként a svéd szociáldemokraták korábbi hosszú kormányzati periódusát hozta fel. A magyarországi eredmények is azt mutatják: a demokráciában is bekövetkezhet ilyesmi. "Ez ugye nem diktatúra, narancsszínű az ország, de ez demokrácia" - mondta a politológus. Fricz kijelentette: ha a Fidesz a következő négy évben jól teljesít, ha szembe tud nézni a gazdasági válsággal, akkor megvan az esélye rá, hogy megindítson egy hosszabb irányítási korszakot Magyarországon. Hozzátette: ez óriási lehetőség, de óriási felelősség is a kormánypártok számára.

Akik nem a Fideszt akarták, otthon maradtak

A viszonylag alacsony részvételnek megvan a maga oka - a gyenge kampány, illetve az, hogy eléggé egyértelműen látszott a választás kimenetele - mondta Fricz Tamás. Simon János szerint az is közrejátszott az alacsony szavazási kedveben, hogy az MDF és az SZDSZ korábbi szavazói elbizonytalanodtak, nem tudtak kire szavazni, és inkább nem mentek el voksolni. Szerinte sok korábbi szocialista szavazó is azért nem ment el voksolni, mert elégedetlen volt pártja teljesítményével. Fricz Tamás megjegyezte: tavasszal, az országgyűlési választáson a magasabb részvételben olyan bizonytalan - és akár szocialista - szavazók is a Fideszre szavaztak, akik addig nem. Ezek a szavazói rétegek - középen állók, ingadozók, lakótelepi szavazók - most vélhetően inkább nem mentek el, kivárnak a következő választásig, ami elvileg három és fél múlva lesz.

"Az MSZP-nek nem volt pozitív üzenete"

Az MSZP-nek nincs mondandója öt hónapja a választók számára - magyarázta a szocialisták pozícióvesztéseit Fricz Tamás. Megjegyezte: szerinte nem is nagyon lehet nagyon mondandójuk "ilyen nyolc év után"; bármit mondanak, az hiteltelen. "Akik tönkretették az országot, azoknak a mondanivalója, legyen bármilyen szép és jó, hiteltelen, mert nincs mögötte tartalom" - szögezte le. Simon János szerint nem is tudott pozitív állításokat tenni az MSZP: alapvetően az ellenfeleit bírálta és a félelemkeltés logikájával dolgozott a kampányban. Megjegyezte: olyanok tudtak igazán nyerni, mint például Botka László Szegeden, aki "nem is a piros színeket használta". A személyiségre lehetett támaszkodni, nem a pártra, mert utóbbinak nagyon rossz volt a múltja a teljesítménye miatt - hangzott az érvelés. Tekintse meg a beszélgetést:

http://www.dunatv.hu/itthon/onkormvalasztas2010reggel.html

(Forrás: Duna Televízió Zrt. Szöveg: Pintér Attila, felelős szerkesztő)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.