Közélet

2011-ben több pénz a honvédelemre

2011-ben több pénz a honvédelemre

2010. október 27., szerda
2011-ben több pénz a honvédelemre

Másfél ezer új katonával bővítené a honvédség állományát a kormány, és ez még csak a kezdet. Négy év múlva, a parlamenti ciklus végére 7-8000 kiképzett tartalékost vonnának be a rendszerbe – írja a Magyar Hírlap Online.

Simicskó István

honvédelmi államtitkár kedden a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tartott előadást. Elmondta, hogy mivel a honvédség jelen állásban nem képes védelmi feladatait teljes egészében ellátni, mind a bővítésre, mind az önkéntes tartalékos szervezet kialakítására feltétlenül szükség lesz. A létszámemelést a tervek szerint a jövő évi költségvetés kontójára fedezik. Simicskó István szerint annak fenntartása nem kerül sokba, és lesz rá keret.

Hadászati hiányosságok

Az államtitkár kitért arra, hogy az elmúlt két évtizedben számos hagyományos fegyvernemi kultúra megszűnt, ami súlyos gondot okoz. Ahhoz, hogy 2014-re bevethető legyen a hat-nyolcezer főnyi önkéntes tartalékos, a tárca január elsejével hozzáfog a keretek feltöltéséhez. Jövőre 1500 tartalékos bevonását tervezik, 2012-től pedig a katasztrófavédelmi feladatok ellátásával kiegészülve már 4-5000 ember kerülne a honvédséghez. A teljes létszámot a kormányciklus végére kívánják elérni, a tartalékosok ekkorra a hivatásos bakákkal együttműködve kell, hogy elvégezzék feladataikat. Simicskó István az angol modellt hozta fel példaként, amit a honvédség igényeihez és lehetőségeihez kell igazítani. A feltételeket a jövő év elejére tervezik kidolgozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.