Panelfelújítás: a beszállítók és a dolgozók is ráfizettek – 1. rész (Frissítve)

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csodálatos érzékkel választotta ki óriásplakátjára a panelprogram sikerét propagáló lakóházat Botka László kampánycsapata, ugyanis az évekkel ezelőtt elsőként elkészült épület szigetelését végző szakmunkások közül jó néhányan a mai napig sincsenek kifizetve. Alaposabb utánjárással kiderült, hogy az ügy több szállal is kötődik a szegedi városházához, a felújításokat végző céget a kezdetektől számtalan szabálytalanság vette körül és azóta is sok tízmillió forinttal tartozik az évek óta bíróságra járó beszállítóinak. Ha valóban akkora sikertörténet a panelprogram, akkor a kérdés csak annyi: kinek?

A budapesti székhelyen bejegyzett, de szegedi telephellyel rendelkező Dekor-Putz-Bau Kft. 2006 tavaszán kereste meg először a szegedi Modul-Bau Kft.-t a városban elindult panelszigetelésekhez szükséges folyamatos anyagszállítási megrendeléssel. Év végéig 45-50 millió forint értékű anyagot szállítottak ki több különböző ház munkálataihoz, de ezt a Dekor-Putz-Bau eleinte késedelmesen, majd mintegy 22 milliót már egyáltalán nem is fizetett ki.
2006 decemberében felszólították a fizetésre, mire a kivitelező cég képviseletében Szőke János ügyvezető olyan engedményezési szerződést kötött a Modul-Bau-val, mely alapján közvetlenül az érintett társasházaktól kaphatták volna meg a leszállított anyagok ellenértékét. A társasházak viszont a felújítások elvégzésére nem egyedül a Dekor-Putz-Bau-val, hanem egy konzorciummal kötöttek szerződést, s e megállapodás alapján a kifizetéshez a másik konzorciumi tag, a Fém-Ép Construct Kft. ellenjegyzése is elengedhetetlenül szükséges. Szőke János erről „elfelejtette” tájékoztatni a beszállítókat és alvállalkozókat, így hiába tudják átvételi bizonylatokkal és nyilatkozatokkal igazolni a teljesítéseket, szállításokat, mégsem juthatnak a pénzükhöz sem a társasházaktól, sem a konzorciumtól.

Egy érdekes szerződés…

A Dekor-Putz-Bau Kft.-t 2009-ben végül felszámolták, a Fém-Ép Construct pedig a két cég között kötött „konzorciós szerződésre” hivatkozva nem hajlandó fizetni senkinek, aki nem tud általa is ellenjegyzett dokumentumokat felmutatni.
Ebben – az egyébként minden társasházra külön megkötött – „konzorció létrehozásáról” szóló szerződésben a két kft. abban állapodik meg, hogy „a konzorcium kötelezettségeiért a szerződésben felsorolt feladatok és felelősség megosztása szerint felelnek”. Ezek a feladatok úgy oszlanak meg a két cég között, hogy a kivitelezési munkálatokat teljes mértékben a Dekor-Putz-Bau végzi, a Fém-Ép pedig mindössze „a pályázat elnyeréséhez szükséges dokumentumok biztosítását” vállalja.
Ennek ellenére kikötik, hogy „a megvalósítással kapcsolatos összes szerződés, valamint minden pénzügyi teljesítéssel kapcsolatos dokumentáció a Fém-Ép Construct Kft. képviselőjének ellenjegyzésével érvényes”.

…és egy érdekesen elnyert pályázat

A panelprogram 2006-ban az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal, valamint a szegedi önkormányzat között létrejött vissza nem térítendő állami támogatásról szóló szerződés alapján indult el, melyhez az önkormányzat az egyes pályázó társasházakkal támogatási szerződést kötött a város és az állam pénzeszközeinek közvetítésére.
A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljáráson az Dekor-Putz-Bau Kft. úgy pályázott, hogy egyes feltételeknek eleve nem is felelhetett meg, pl. a kiírás szerint a cég éves mérleget kellett volna benyújtson 2004. évről is, de ezt utoljára 2002-re vonatkozóan tette meg. Eredményes pályázatot nyilvánvalóan csak úgy tudott beadni, ha a megfelelő dokumentumokat helyette a konzorciumi társnak felvett Fém-Ép Construct Kft. fel tudta mutatni.
A körbeszerzési pályázat elnyerése után a konzorcium úgy kötött szerződést a panel-programban részt vevő társasházakkal, hogy pontosan betartották a „konzorciós szerződésben” foglalt képviseleti és ellenjegyzési feltételeket, egyértelműen ezek érvényesíthetősége érdekében.

Az „elfelejtett” ellenjegyzések

Az eddig a pontig kínosan betartott alaki feltételekről az alvállalkozókkal, beszállítókkal kötött szerződések esetében hirtelen „elfeledkeznek”, ezeket a konzorcium nevében a Dekor-Putz-Bau Kft. ügyvezetője, Szőke János egyedül írja alá – aki saját aláírási jogosultságának korlátozásával nyilvánvalóan tisztában volt, ám erről nem minden partnerét tájékoztatta.
Így aztán könnyedén utasította vissza a konzorcium a beszállítók követeléseit a szerződések alaki hibáira hivatkozva, holott a panelek felújítása – a rendben leszállított és átvett alapanyagok felhasználásával – elkészült és ennek ellenértékét a Fém-Ép Construct Kft. fel is vette a társasházaktól.

A Polgármesteri kabinet reagál

„A panelfelújítás kivitelezőinek, alvállalkozóinak, beszállítóinak sem kiválasztásában, sem kifizetésében Szeged Megyei Jogú Város nem működött közre.
A munkálatok minden esetben az egyes társasházak által kötött szerződések alapján történtek” – áll a Polgármesteri kabinet közleményében.

Folytatjuk.

Előző sztori

Bemutatta 50 oldalas szegedi programját az LMP

Következő sztori

Egy százalékból 833 millió forint