Közélet

Panelfelújítás: a beszállítók és a dolgozók is ráfizettek - 1. rész (Frissítve)

Panelfelújítás: a beszállítók és a dolgozók is ráfizettek - 1. rész (Frissítve)

2010. szeptember 28., kedd
Panelfelújítás: a beszállítók és a dolgozók is ráfizettek - 1. rész (Frissítve)

Csodálatos érzékkel választotta ki óriásplakátjára a panelprogram sikerét propagáló lakóházat Botka László kampánycsapata, ugyanis az évekkel ezelőtt elsőként elkészült épület szigetelését végző szakmunkások közül jó néhányan a mai napig sincsenek kifizetve. Alaposabb utánjárással kiderült, hogy az ügy több szállal is kötődik a szegedi városházához, a felújításokat végző céget a kezdetektől számtalan szabálytalanság vette körül és azóta is sok tízmillió forinttal tartozik az évek óta bíróságra járó beszállítóinak. Ha valóban akkora sikertörténet a panelprogram, akkor a kérdés csak annyi: kinek?

A budapesti székhelyen bejegyzett, de szegedi telephellyel rendelkező Dekor-Putz-Bau Kft. 2006 tavaszán kereste meg először a szegedi Modul-Bau Kft.-t a városban elindult panelszigetelésekhez szükséges folyamatos anyagszállítási megrendeléssel. Év végéig 45-50 millió forint értékű anyagot szállítottak ki több különböző ház munkálataihoz, de ezt a Dekor-Putz-Bau eleinte késedelmesen, majd mintegy 22 milliót már egyáltalán nem is fizetett ki. 2006 decemberében felszólították a fizetésre, mire a kivitelező cég képviseletében

Szőke János

ügyvezető olyan engedményezési szerződést kötött a Modul-Bau-val, mely alapján közvetlenül az érintett társasházaktól kaphatták volna meg a leszállított anyagok ellenértékét. A társasházak viszont a felújítások elvégzésére nem egyedül a Dekor-Putz-Bau-val, hanem egy konzorciummal kötöttek szerződést, s e megállapodás alapján a kifizetéshez a másik konzorciumi tag, a Fém-Ép Construct Kft. ellenjegyzése is elengedhetetlenül szükséges. Szőke János erről „elfelejtette” tájékoztatni a beszállítókat és alvállalkozókat, így hiába tudják átvételi bizonylatokkal és nyilatkozatokkal igazolni a teljesítéseket, szállításokat, mégsem juthatnak a pénzükhöz sem a társasházaktól, sem a konzorciumtól.

Egy érdekes szerződés...

A Dekor-Putz-Bau Kft.-t 2009-ben végül felszámolták, a Fém-Ép Construct pedig a két cég között kötött „konzorciós szerződésre” hivatkozva nem hajlandó fizetni senkinek, aki nem tud általa is ellenjegyzett dokumentumokat felmutatni. Ebben – az egyébként minden társasházra külön megkötött – „konzorció létrehozásáról” szóló szerződésben a két kft. abban állapodik meg, hogy „a konzorcium kötelezettségeiért a szerződésben felsorolt feladatok és felelősség megosztása szerint felelnek”. Ezek a feladatok úgy oszlanak meg a két cég között, hogy a kivitelezési munkálatokat teljes mértékben a Dekor-Putz-Bau végzi, a Fém-Ép pedig mindössze „a pályázat elnyeréséhez szükséges dokumentumok biztosítását” vállalja. Ennek ellenére kikötik, hogy „a megvalósítással kapcsolatos összes szerződés, valamint minden pénzügyi teljesítéssel kapcsolatos dokumentáció a Fém-Ép Construct Kft. képviselőjének ellenjegyzésével érvényes”.

…és egy érdekesen elnyert pályázat

A panelprogram 2006-ban az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal, valamint a szegedi önkormányzat között létrejött vissza nem térítendő állami támogatásról szóló szerződés alapján indult el, melyhez az önkormányzat az egyes pályázó társasházakkal támogatási szerződést kötött a város és az állam pénzeszközeinek közvetítésére. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljáráson az Dekor-Putz-Bau Kft. úgy pályázott, hogy egyes feltételeknek eleve nem is felelhetett meg, pl. a kiírás szerint a cég éves mérleget kellett volna benyújtson 2004. évről is, de ezt utoljára 2002-re vonatkozóan tette meg. Eredményes pályázatot nyilvánvalóan csak úgy tudott beadni, ha a megfelelő dokumentumokat helyette a konzorciumi társnak felvett Fém-Ép Construct Kft. fel tudta mutatni. A körbeszerzési pályázat elnyerése után a konzorcium úgy kötött szerződést a panel-programban részt vevő társasházakkal, hogy pontosan betartották a „konzorciós szerződésben” foglalt képviseleti és ellenjegyzési feltételeket, egyértelműen ezek érvényesíthetősége érdekében.

Az „elfelejtett” ellenjegyzések

Az eddig a pontig kínosan betartott alaki feltételekről az alvállalkozókkal, beszállítókkal kötött szerződések esetében hirtelen „elfeledkeznek”, ezeket a konzorcium nevében a Dekor-Putz-Bau Kft. ügyvezetője, Szőke János egyedül írja alá – aki saját aláírási jogosultságának korlátozásával nyilvánvalóan tisztában volt, ám erről nem minden partnerét tájékoztatta. Így aztán könnyedén utasította vissza a konzorcium a beszállítók követeléseit a szerződések alaki hibáira hivatkozva, holott a panelek felújítása – a rendben leszállított és átvett alapanyagok felhasználásával – elkészült és ennek ellenértékét a Fém-Ép Construct Kft. fel is vette a társasházaktól.

A Polgármesteri kabinet reagál

„A panelfelújítás kivitelezőinek, alvállalkozóinak, beszállítóinak sem kiválasztásában, sem kifizetésében Szeged Megyei Jogú Város nem működött közre. A munkálatok minden esetben az egyes társasházak által kötött szerződések alapján történtek” - áll a Polgármesteri kabinet közleményében.

Folytatjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.