A kórházban főznek a gimnazistáknak Makón

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egészségesebb és gazdaságosabb az együttműködés a megyei intézmények között

no images were found

Szeptember 2-dikától a makói kórházból szállítják az ebédet a helybeli gimnázium diákjainak. A két megyei fenntartású intézmény együttműködése hasznos: a tanulók egészséges, friss ételeket kapnak, a kórház pedig pénzt takarít meg. Emellett jól járnak a helyi kistermelők is, hiszen az alapanyagokat, például zöldségeket tőlük vásárolják. Korábban Kecskemétről oldották meg az étkeztetést.

Nemcsak a fenntartó megye, hanem mindenki számára fontos az, hogy a gyerekek egészséges ételekhez jussanak nap mint nap – mondta el az együttműködést bemutató sajtóeseményen  Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke. Hozzátette, ráadásul egész Európában felértékelődött a helyi termelők szerepe, és ez egy jó példa arra, hogyan lehet úgy kihasználni a lehetőségeket, hogy az mindenkinek jó legyen.
Az alelnök arról is beszélt, hogy bár az élelmezés költségei körülbelül ugyanannyiba kerülnek a József Attila Gimnázium számára, mint korábban, az ételeket nem kell melegíteni, ami jelentős energia-, és ezáltal pénz megtakarításával jár.
A Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház – Rendelőintézet pedig tovább erősíti és a korábbiaknál jobban kihasználja gazdasági potenciálját – tette hozzá Baráth Lajos, az intézmény főigazgatója. Hangsúlyozta, a diákok biztosan egészségesen, a szükségleteiknek megfelelő módon táplálkoznak, ráadásul a rendelkezésre álló 30 féle diéta (diabéteszes, vegetáriánus, lisztmentes, tej- és tojásmentes) segítségével gyógyélelmezés is működik, tehát a nem egészséges diákok is olyan ebédet kapnak, ami a számukra minden szempontból megfelelő.
A kórházból az első három napon 200 adag ebédet vittek a gimnáziumba, a tanév negyedik napján ez a szám már 220 lesz, ami mutatja, hogy rövid idő alatt milyen mértékben nő az együttműködés népszerűsége.
A gimnáziumi étkeztetés kórházi megoldásáról a közgyűlés döntött júliusban. A szeptemberi ülésen pedig mintegy 1,5 millió forint biztosításáról határoztak a képviselők a kórház számára, szállítóedények és főzőüst vásárlására. Ezekben az edényekben az ebéd 3,5 órán át friss marad, tehát nem kell melegíteni, mielőtt a gyerekek elé kerül.

no images were found

Előző sztori

Két teherautó ütközött a Bertalan hídon (Frissítve)

Következő sztori

Jövő januárban a Zuschlag-ügy a Szegedi Ítélőtáblán