Gazdaság

Temes megyében kedvezőbb az uniós csatlakozás megítélése, mint Csongrádban

Temes megyében kedvezőbb az uniós csatlakozás megítélése, mint Csongrádban

2010. augusztus 25., szerda
Temes megyében kedvezőbb az uniós csatlakozás megítélése, mint Csongrádban

A Temes megyei gazdálkodó szervezetek nagyobb arányban látják előnyösnek országuk uniós csatlakozását, mint a Csongrád megyei vállalkozások – ismertette a szegedi Innoratio Egyesület és a temesvári Szórvány Alapítvány által végzett határ-menti kapcsolatokat vizsgáló kutatási program egyik fontos megállapítását Kicsiny László, a magyar szervezet elnöke szerdán.

A belépést pozitívan értékelők aránya Románia esetében 72,1 százalék, míg Magyarországon ez az arány csupán 32,5 százalék – mondta az egyéves kutatási program szegedi zárókonferenciája előtt a szakember. Hozzátette: érdekes azonban, hogy mindkét megyében úgy ítélik meg, az uniós csatlakozás a másik ország számára járt több előnnyel. Románia 2007-es uniós csatlakozása óta a Csongrád megyei vállalkozások közvetlen romániai beszerzései növekedtek – jelenleg a megkérdezettek 15,2 százaléka rendelkezik ilyen kapcsolattal. A Temes megyei gazdálkodó szervezetek esetében már a belépés előtt is működtek ezek a beszerzési kapcsolatok, a vállalkozások csaknem fele számolt be ilyenről – tudatta az elnök. Az értékesítést vizsgálva mindkét megyében a vállalkozások fele számolt be az uniós csatlakozást követően nagyobb mértékű határ menti forgalomnövekedésről. A 2009 szeptemberében indult, a teljes gazdasági szférát átfogó felmérés során a munkában gyakornokként részt vevő hallgatók a határ mindkét oldalán 500-500 vállalkozás vezetőjével töltettek ki kérdőívet. A válaszadók között nemcsak nagyobb cégek szerepeltek, hanem kisvállalkozások és a mezőgazdaságból élő őstermelők is. Az utóbbiakat azért vonták be a kutatásba, mert a munka előkészítése során nyilvánvalóvá vált, hogy a térség őstermelői számára egyik legfontosabb értékesítési terepként szolgáló Dorozsmai Nagybani Piacon mára meghatározó vevővé váltak a romániai felvásárlók. A kutatás második fázisában a két megye gazdasági életének 50-50 meghatározó szereplőjével készült részletes interjú. A kutatásból az is kiderült, határon átnyúló kapcsolatokat segítő intézményrendszer ismertsége a két megye vállalkozói körében alacsony, s válaszadók többsége úgy látja, ezek a szervezetek nem végzik hatékonyan a feladatukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.