Közélet

Botka a szegedi hagyományőrzők fővédnöke volt

Botka a szegedi hagyományőrzők fővédnöke volt

2010. július 27., kedd
Botka a szegedi hagyományőrzők fővédnöke volt

Egy felhívást juttatott el szerkesztőségünkhöz a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, melyben céljaikat ismertetik a közelgő önkormányzati választások tükrében. A nyílt levelet alább teljes terjedelmében olvashatják, melyből kiderül, hogy Botka László 2004-ig az egyesület fővédnöke volt, de a tagok visszahívták tisztségéből.

Felhívás a szegedi polgárokhoz

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület választási évben, 2002 decemberében alakult meg. A Csongrád megyei Bíróság által jóváhagyott Alapszabályában rögzített céljait így határozza meg: „Az Egyesület célja: Szeged nagy fiainak, személyiségeinek nyomdokain haladva; a.) Városunk lakóinak közös összefogásával a „szögedi” népi hagyományok feltárása, megőrzése, megvédése. b.) Szeged és környékének helytörténeti ismereteinek terjesztése c.) Szeged kulturális, irodalmi, képzőművészeti, ipartörténeti, művészeti hagyományainak népszerűsítése d.) Szeged építészeti hagyományainak megőrzése, összehangolása a modern építészettel. (Szigorúbb városrendezést szeretnénk megteremteni.) e.) Műemlékek, műemlék jellegű építmények, városkép jellegű építmények megőrzése, védelme. Temetők védelme. Szobrok védelmezése, tisztán tartása. Közlekedési emlékek megőrzése. f.) Mindenkori önkormányzati városvezetéssel jó kapcsolat kiépítése, munkánkkal szeretnénk elérni azt, hogy - mint civilszervezet - véleményét figyelembe vegye a döntéseinél az Önkormányzat. g.) Kulturális igények fejlesztése, városszerető, polgári közösség kialakítása.”

Céljaink megvalósítása érdekében igyekeztünk az önkormányzattal jó kapcsolatokat kiépíteni. Nem rajtunk múlott, hogy nem így történt. A jó kapcsolat érdekében kértük fel egyesületünk fővédnökének alakulásunkkor a város polgármesterét,

Botka Lászlót, aki eleget tett felkérésünknek, ezért úgy véltük, hogy egyet is ért céljainkkal. Sajnos alig két év múlva polgármesterünk bebizonyította, hogy nem így van, mert engedte lebontani Szeged nagy szülötte,

Bálint Sándor szülőházát. Azóta pedig társaival együtt a folyamatos értékrombolással jóvátehetetlen károkat okoznak városunk kulturális örökségében.

Most újra önkormányzati választások előtt állunk. Egyesületünk nem politikai pártok támogatására, hanem céljaink megvalósulásáért alakult. Mi nem pártok vagy jelöltek mellett kampányolunk, hanem értékeink megőrzése mellett és azok rombolása ellen. Ezért érezzük most fontosnak, hogy felhívással forduljunk a város felelős polgáraihoz a választások előtt.

Kérjük szimpatizánsaikat és mindenkit, akinek fontos a város kulturális, építészeti öröksége, hogy szavazataikat csak olyan emberekre adják, akik számon kérhető módon vállalják azt, hogy megvédik városunk örökségét, sőt mindent megtesznek azért, hogy amit lehet, helyrehozzanak az elmúlt években tönkretett értékekből. Kérjük, hogy fontolják meg azt is, hogy akik megígérik ezt nekünk, mennyire hiteles emberek, nem voltak-e maguk is részesei az elmúlt évek pusztításainak. Óvakodjanak az olyan hamis prófétáktól, akik nyilvánosan kijelentik, hogy „össze kell fogni Szeged építészeti értékeinek, régi épületeinek megóvásáért”, de teljes erővel támogatják az azokat „elvi alapon” pusztító polgármestert.

Egyesületünk erejéhez mérten maga is segíti a felelős szegedi polgárok tájékozódását. Meghívjuk egy soron következő, szeptemberi rendezvényünkre B. Nagy László polgármesterjelölt urat (az időpontról és a helyszínről később tájékoztatjuk a közvéleményt), hogy fejtse ki véleményét arról, hogy választási programja mennyire esik egybe egyesületünk célkitűzéseivel és polgármesterként vállalni tudná-e azokat.

Kérjük a szegedi polgárokat, hogy bölcs és megfontolt döntéseket hozzanak a szavazófülkében, és olyan önkormányzatot válasszanak, amelyik nem az értékeinket védő rendezési terveket és helyi rendeleteket is felrúgva pusztítja kulturális örökségünket, hanem féltő gonddal óvja azt mindannyiunk örömére és hasznára.

Szeged, 2010. július 28.

v. Szilágyi Árpád elnök a Magyar Kultúra Lovagja

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.