Vélemény

Vuvuzela, a dél-afrikai karikásostor + VIDEÓ

Vuvuzela, a dél-afrikai karikásostor + VIDEÓ

2010. június 16., szerda
Vuvuzela, a dél-afrikai karikásostor + VIDEÓ

Darázsfészekként zúgnak a vb stadionjai a vuvuzelák tömegétől, s ez sokakban visszatetszést kelt, zavart okoz, oly mértékben, hogy még képesek voltak egyesek a tradicionális afrikai hangszer betiltásáért folyamodni. De miért nem lehet mindent a maga helyén elfogadni? A vuvuzela ugyanis hagyományos tehénterelő eszköz, aminek fülsiketítő hangjával még a legjámborabb kérődzőt is a kellő irányba lehetett ösztökélni az afrikai szavannán. S mi lehetett volna annak idején a legcélszerűbb terelőeszköz kishazánkban, mint a karikásostor.

Gondoljuk csak el: Magyarország rendezi meg az aktuális focivébét (mellesleg esély erre annyi, mint békán a toll). Vonatkoztassunk el, hogy jó szokás szerint szerteszana lopódik a pénz, és a kezdőrúgás előtt bizony még a malterfoltokat takarítgatják a féligkész stadionok gyepszőnyegéről. De eljő az ünnep, és a lelkes magyar szurkolótábor sok tízezer karikásostort csattogtatva veti bele magát a focilázba. A közvetítés élvezhetetlen, mert az ostorok csattogása elnyomja a játékmesteri sípot, a nézők se a játékkal foglalkoznak, hanem azzal, nehogy pofán nyomják egymást a bősz suhintásokkal. A tévétársaságok zúgolódnak, s az ostorpattogtatás végleges és azonnali betiltását követelik. Na mi lenne a hazai vb-ultrák reakciója. A FIFA-anyukák emlegetése csak az enyhébb szurkolói megnyilvánulás lesz, de vélhetően a stadionok beléptetőkapuinál az elvett kétdekás barackért cserébe mindenki vadiúj karikást kap cserébe. Hadd rottyanjon bele a világ a magyar virtusba, tudják csak meg, milyen is a magyar kutyafittye! Ugye, hogy ez lenne? Vagy emlegessem fel a barackpálinkát, mint a férfitoroknak legjobb és legízletesebb hungarikumot? Ekkor nem menne a játék, mert a szeszgőzben elvész a labda a kamerák kereszttüzéből? De hallgassunk csak bele a mostani vb-közvetítésébe! A vuvuzela-kórus szól, de nem úgy, nem oly hangosan, a tv-ink méhkasból újra visszaváltoztak focis varázsdobozzá. Győzött a józanész, maradtak a tradíciók, megoldotta a problémát a technika. Élvezzük hát a fociünnepet, és hagyjuk Afrikát dudálni, mi pedig csattogtassuk a karikást bal kézzel, miközben jobb kezünkben a kupicát emelgetjük. Mindent kezeljünk a maga helyén, hagyjuk a tradíciókat, és élvezzük azt, amit kapunk más népektől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.