Közélet

Nemzeti tanácsi választások a Vajdaságban: voltak szabálytalanságok

Nemzeti tanácsi választások a Vajdaságban: voltak szabálytalanságok

2010. június 6., vasárnap
Nemzeti tanácsi választások a Vajdaságban: voltak szabálytalanságok

Különösebb gond nélkül zajlik a kisebbségi nemzeti tanácsok választása Szerbiában - közölte vasárnap Svetozar Čiplić, a szerb kormány emberi jogi és kisebbségügyi minisztere – olvasható a Vajdaság Ma hírportálon.

A magyar kisebbség képviselői szerint viszont voltak gondok: néhány szavazókör nem nyitott ki időben, és voltak olyan szavazók, akik adminisztratív hiba miatt nem tudtak voksolni.

Svetozar Čiplić

vasárnap délután nyilatkozott úgy, hogy elégedett a szavazás eddigi menetével. Mint mondta, ahol előfordult valamilyen probléma, ott a központi választási bizottság intézkedik.

Pásztor István

, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ugyanakkor már reggel úgy nyilatkozott a szerb hírügynökségnek, hogy néhány vajdasági szavazókör nem nyitott ki idejében, mert nem volt jelen a voksolást figyelemmel kísérő választási bizottság elegendő számú tagja. Ez pedig azért történhetett meg – mondta a VMSZ elnöke –, mert a választási bizottságok tagjaihoz csak a szavazást megelőző napon, szombat este érkezett meg a kinevezésük. "Szégyen és gyalázat. Vagy rossz szándékról van szó, vagy az egész ügynek olyan fokú lekezeléséről, hogy az szégyen" – mondta Pásztor. A nap folyamán a magyar és a bunyevác kisebbség képviselői egyaránt szabálytalanságokra panaszkodtak. A hírügynökség jelentése szerint előfordult, hogy olyanok, akik pedig a megadott határidőig – május 20. éjfélig – feliratkoztak a külön a vasárnapi voksolásra összeállított kisebbségi választói névjegyzékre, nem szerepeltek a szavazóhelyiségekben a választást felügyelő bizottságoknál lévő listán, ezért nem tudtak voksolni. A hírügynökségi jelentés nem tért ki rá, hogy hány ember nem tudta leadni szavazatát. Tizenkilenc szerbiai nemzeti kisebbség választja meg a kulturális önigazgatás legfőbb szervét, a kisebbségek oktatási, kulturális, tájékoztatási ügyeiben és az anyanyelvhasználattal kapcsolatban jogosítványokkal rendelkező nemzeti tanácsokat. A Magyar Nemzeti Tanács 35 helyéért öt lista verseng. A szavazóhelyiségek este nyolc órakor zárnak, a nem hivatalos végeredmény várhatóan késő este, 11 óra körül lesz ismert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.