Közélet

Vélemények a kettős állampolgárságról

Vélemények a kettős  állampolgárságról

2010. május 26., szerda
Vélemények a kettős  állampolgárságról

Régi álom teljesült

Elfogadta a Parlament a magyar állampolgárságról szóló törvény módosító javaslatát, amely biztosítja a határon túli magyarok számára, hogy kedvezményesen és egyszerűbben megszerezzék a magyar állampolgárságot. Megkérdeztük Nagy-Abonyi Attilát, a VMDK szegedi szervezetének elnökét, kommentálja az eseményt, és ecsetelje, mivel jár a kettős állampolgárság a vajdasági magyarok számára.

„Először 1997-ben

Ágoston Andrástól

, a történelmi VMDK elnökétől hallottam a kettős állampolgárság intézményéről, aki egy választási kampány során követelte annak megadását a határon túli magyarok számára” - emlékezik vissza a kezdetekre

Nagy-Abonyi Attila

. Azóta sok víz lefolyt a Tiszán, az előzményeket és az ominózus népszavazás csúfos eredményét most ő sem idézné fel. A mostani törvény szerinte végre nem csak jelképesen, de a valóságban is elismeri a határon túli nemzetrészeket, és megszünteti a nyugati magyarok és a határon túliak között fennálló kettős mércét. Az állampolgárság megadásakor a nyugati magyaroktól ugyanis sohasem követelték meg a letelepedést és a magyarországi megélhetésről szóló igazolást. „Mi is azért szálltunk síkra - folytatja Nagy-Abonyi - hogy ne kollektív állampolgárságot adjon az anyaország a határon túliaknak, hanem az egyéni kérelmek benyújtását könnyítse meg, és az elbírálást egyszerűsítse.” A vajdaságiaknak – és nem csak nekik – egy régi álmuk vált most valóra. Nagy-Abonyi Attila nem tudja megbecsülni, a Délvidéken hányan fogják kérni a magyar állampolgárságot, de körülbelül 100 ezerre tehető a számuk. Erdélyben a szakemberek 400 ezer kérelmezőre számítanak, nagyjából tehát minden harmadik határon túli magyar folyamodik magyar állampolgárságért. Nagy-Abonyi nem hiszi, hogy ez befolyásolja a vajdasági magyarok elvándorlását, viszont ha a határon túliak magyar útlevelet is kapnak, elképzelhető, hogy sokan vándorbotot fognak, és külföldön próbálnak majd szerencsét. Ennek nem örülünk, viszont ismerve a vajdasági nyomorúságos állapotokat meg az óriási szegénységet, továbbá azt, min ment keresztül az elmúlt 20 év során ez a közösség, talán mégis örülni kellene: járjanak már egyszer ők is jól. Az állampolgárságról szóló törvényt valószínűleg egyéb törvényekkel és jogszabályokkal pontosítanak majd, és akkor kiderül, mire is jogosultak a határon túli magyarok.

Pásztor István: elégtétel

„Nagy elégtételként élem meg a Magyar Országgyűlés döntését” – reagált a budapesti hírre

Pásztor István

, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, aki szerint ezzel gyógyír került azokra a mély sebekre, amelyek az emlékezetes 2004. december 5-ei népszavazás után keletkeztek - olvasható a Vajdaság Ma hírportálon. „A döntés történelminek és üzenetértékűnek tekinthető abból a szempontból is, hogy alig néhány nappal Magyarország szétszakításának kilencvenedik évfordulója előtt született meg. Ugyanakkor ezzel a lépéssel az új parlamenti többség tanújelét adta annak, hogy választás előtti ígéreteit betartva hitelesen kíván politizálni. Ez a törvényen túlmutatóan azért is fontos, mert annak komolyságát bizonyítja, hogy újra sikeressé kívánja tenni a magyar nemzetet” – nyilatkozta az Újvidéki Rádiónak Pásztor István, a VMSZ elnöke. Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke, aki 17 éve szorgalmazza a kettős állampolgárság megadását, reagálásában elmondta, hogy az Országgyűlés döntése kapcsán két szó jut az eszébe. Egyik a köszönet, a másik pedig az öröm, mert „biztosak lehetünk benne, hogy a kettős állampolgárság része annak a törekvésnek, hogy megvalósuljon a Kárpát-medencei magyarság határmódosítás nélküli politikai integrációja”. A VMDP elnöke azt várja, hogy ilyen határozott és pozitív lépéseket tesz a magyar kormány a nemzeti autonómia ügyében is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.