Gazdaság

Területalapú támogatási kérelem: módosult határidők

Területalapú támogatási kérelem: módosult határidők

2010. május 21., péntek
Területalapú támogatási kérelem: módosult határidők

Jó hír a termelőknek, hogy aki nem fizette be határidőig a környezetvédelmi termékdíjat, június végéig pótlólag megteheti, méghozzá szankciómentesen. Oláh Rajmund, az ÚMVP ügyfélszolgálati szaktanácsadója portálunknak elmondta, hogy aki május 17-éig területalapú támogatási kérelmet nyújtott be, az május végéig még módosíthatja azt.

„Hódmezővásárhelyen a falugazdász irodáját, míg Mindszenten, Mártélyon és Székkutason a területileg illetékes agrárkamarai tanácsadót kell felkeresni az aktuális pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban” – tájékoztatta portálunkat

Oláh Rajmund,

ÚMVP ügyfélszolgálati szaktanácsadó. A területalapú támogatási kérelmek benyújtási határideje május 17-én lejárt, ám – igaz szankciók érvényesítése mellett – továbbra is beadható egészen június 9-éig. „A szankció jelen esetben az, hogy naponta egy százalékkal csökken a támogatási összeg” – mondta el a szaktanácsadó. Fontos tudni, hogy a területalapú támogatások igénylése során a tavalyi jelszavak és kódok érvényesek, ezért a 2009-ben megkapott tájékoztató levelet magukkal kell vinniük a gazdáknak. Szükséges továbbá a földhasználati lap is és a tavalyi a területalapú támogatás MVH-határozata. Természetesen ez nem vonatkozik azokra, akik megváltoztatták jelszavukat. Azok, akik tavaly nem igényeltek ilyen támogatást, azoknak is új jelszót kell igényelniük, melyhez a szükséges nyomtatványt a falugazdásztól vagy az agrárkamarai szaktanácsadóktól kérhetik ezt. Ezen felül idén az MVH-tól kapott tájékoztatóban is szerepel a jelszókérő nyomtatvány. „Ha már valaki május 17-ig adott be W01010 kérelmet, az adatokat már csak a W01020 iraton tudja módosítani” – tette hozzá. Fontos tudni azt is, hogy aki agrár-környezetgazdálkodási támogatást (AKG-t) nyert, azoknál a területazonosítási kérelem benyújtásának határidejét június 9-ére módosították. Ökológiai termesztés esetén pedig az erről szóló igazolást kell postázni, szintén az MVH-ba. „Akik pedig környezetvédelmi vagy természetvédelmi gyeptelepítésben vesznek részt, azoknak be kell küldeni a művelési ág változásról a földhivatali igazolást az MVH-ba” – tette hozzá. Az ügyfélszolgálati szaktanácsadó portálunknak elmondta, hogy úgynevezett környezetvédelmi termékdíjat kell megfizetniük azoknak, akik csomagolásban értékesítik terményüket. „Ha valaki a krumplit raselzsákban adja el, annak akkor fizetnie kell ilyen díjat, ha nem építette be a csomagolóanyag árába a gyártó” – mondott példát. Abban az esetben, ha a gyártó vagy a kereskedő nem fizette meg ezt, akkor a gazdának kell megtérítenie. A Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) honlapján megtalálható a bevalláshoz szükséges nyomtatvány, illetve a könyvelők is tudnak segíteni ebben a gazdáknak. Mulasztási bírság fizetése nélkül tette lehetővé a VPOP, hogy azon mezőgazdasági termelők, akik április 20-ig nem tettek eleget a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos bejelentkezési, illetve fizetési kötelezettségeiknek, június 30-ig pótlólagosan megtehetik azt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.