Csányi Sándor és az új futballirány: mi marad, mi változik?

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A CSLSZ megbízott főtitkára a magyar labdarúgás tervezett reformjáról

no images were found

Az elmúlt napok, hetek során rengeteget foglalkozott azzal a magyar sajtó, milyen feltételek mellett és milyen elképzelésekkel vállalna szerepet a Magyar Labdarúgó-szövetség vezetésében hazánk egyik leggazdagabb embere, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Pick Szeged Zrt. és a Sole-MiZo tulajdonosa. A tervezett átalakítások a csapatok mellett a megyei labdarúgó-szövetségeket is érinthetik. Hogy milyen konkrétumokat lehet már tudni az új irányról, illetve milyen (ál)hírek keringenek ezzel kapcsolatban, arról Nógrádi Tibort, a Csongrád Megyei Labdarúgó-szövetség megbízott főtitkárát kérdeztük.

Az egyik szegedi lapban kedden megjelent az a hír, mely szerint Csányi Sándor, az MLSZ elnökjelöltje pénzbeli támogatottságot ígér az amatőr együtteseknek. A következő szezonban ingyenes lenne a csapatok számára a nevezés az amatőr bajnokságokba, s emellett a játékvezetői díjakat is átvállalná az új MLSZ-vezetés. Minderről Talpai János, a CSLSZ korábbi elnöke tájékoztatta az újságot. Valóban ilyen mértékű könnyítésekkel lehet számolni?

– Sajnos nem tudom megerősíteni ezeket a híreket, kampányfogásnak tartom az ön által említett cikket. Az MLSZ már ismertette a 2010/11-es bajnokságok díjfizetési rendjét, mely a mostani idény tételeit tartalmazza, illetve a játékvezetői díjak tekintetében 10 százalékos emelést irányoz elő.
A CSLSZ elnöksége Bakai Csaba elnök irányításával éppen azon dolgozik, hogy választási ígéreteihez híven a lehető legkisebb költségekkel írja ki a megyei pontvadászatokat. Így tehát megalapozatlanok a kérdésében szereplő információk, különösen annak a személynek a szájából, aki éveken keresztül a Csányi Sándor-féle program szöges ellentétét hirdette és hajtotta végre – ráadásul éppen a Kisteleki István korábbi MLSZ-elnöktől kapott kitüntetéssel van lefotózva az említett mondatai kapcsán…

– Mi a véleménye a Csányi Sándor által bejelentett központosítási törekvésekről?

– Természetesen mi is tisztában vagyunk az elnökjelölt programjával, elképzeléseivel, hiszen a CSLSZ új elnöke és főtitkára is részt vett az utóbbi hetekben az ezzel kapcsolatos egyeztetéseken.
Ami a tömegesítést, az utánpótlás-nevelést, a kötelező feladatok sztenderdizálását illeti, azokat teljes mértékben támogathatónak tartom. Csányi úrnak konkrét elképzelései vannak arra nézve, miként lehet szélesíteni azokat az alapokat, melyeken a minőségi magyar labdarúgás megteremthető. Ez nagyban hasonlít egyébként a Bakai Csaba CSLSZ-elnök nevével fémjelzett választási programunkra. Az viszont szerintem nem egészséges, hogy megszüntetnék a megyei labdarúgó-szövetségek önálló jogi személyiségét, mert ez a pályázatokat, a sportág menedzselését veszélyeztetné, illetve lehetetlenítené el. Főként így van ez Csongrád megyében, ahol az utóbbi tíz évben hihetetlen mélységekbe süllyedt a labdarúgás, s ahol így a kötelező feladatok ellátásán túl a szövetségnek bizony sok mindent mást is kell tennie a sportág megerősítéséért.
Maradjunk továbbá a tényeknél: az MLSZ honlapján olvasható már az új alapszabály-tervezet, melyhez az egyesületek május 31-éig nyújthatnak be módosító indítványokat, s a küldöttgyűlés végül június 14-én szavaz ezekről a kérdésekről. Majd ezt követi a tisztújítás. Reményeik szerint ez az alapszabály-módosítási folyamat sok vitán keresztül olyan struktúrát eredményez, mely a magyar labdarúgás fejlődését, jövőjét szolgálja. Emellé a CSLSZ elnöke és elnöksége is teljes mellszélességgel áll majd oda.

– Hallani olyan pletykákat is a labdarúgóberkekben, hogy nem véletlen Talpai János említett nyilatkozatának megjelenése, hiszen a CSLSZ régi vezetői az MLSZ-en belüli váltást kihasználva szeretnének visszatérni a Csongrád megyei labdarúgás irányításába.

– Ilyen híreket én nem hallottam, de ez az ügy nem is személyekről szól. Meggyőződésem, hogy az utóbbi tíz esztendőben olyan mélységekbe zuhant a Csongrád megyei labdarúgás, hogy az akkori vezetők – akik mindenben kiszolgálták a korábbi MLSZ-vezetést, s asszisztáltak többek között a Bozsik-program megszüntetéséhez is, akkor ugyanis szavukat sem emelték fel az ellen – hitelesen nem térhetnek vissza. Ne felejtsük el: a CSLSZ új, Bakai Csaba vezette elnöksége februárban kétharmadosnál is nagyobb többséggel kapott öt évre bizalmat a megyei csapatoktól.

– Három hete dolgozik a CSLSZ megbízott főtitkáraként, melyek az eddigi munka legfőbb tapasztalatai?

– Még csak a feladatokat tudom felsorolni. Nagyon sok olyan információs, személyi és erkölcsi monopóliummal találom magam szembe, melyek lebontását folyamatosan dolgozunk, s arra törekszünk, hogy mind a hivatal, mind a Csongrád megyei labdarúgás környezetében új stílust honosítsunk meg. Ennek egyik első megnyilvánulása, hogy az ajtóm minden, a megyei futball iránt tenni akaró vezető, játékos, szurkoló előtt nyitva áll, s egyre többen élnek is ezzel a lehetőséggel. Emellett a bajnokságok működtetése, befejezése, a pályáztatások és őszre a korosztályos utánpótlás-válogatottak életre hívása jelentik a legfontosabb napi teendőket.
A szövetség jelenlegi vezetése mindenkor a labdarúgás s ezen belül az amatőr labdarúgás érdekeit fogja képviselni, Bakai elnök úr szerdán Csákváron vesz részt Csányi úrral egy megbeszélésen, s erről természetesen hitelesen fogja tájékoztatni a SZEGEDma.hu olvasóit, a labdarúgást szerető közvéleményt. Itt szeretném megköszönni a SZEGEDma.hu-nak, hogy évek óta tisztán áll a megyei labdarúgás mellé, s kérem, hogy a jövőben még szorosabban segítse Csongrád megye futballját, illetve a CSLSZ tevékenységét, hiszen széles közönség igényeit szeretnénk közösen szolgálni.

Default thumbnail
Előző sztori

Rálőttek a HírTV riporterének házára

Default thumbnail
Következő sztori

Kék hírek: rablás, önbíráskodás, lopás