Zagyva: nem kell a foltozgatott „sztálinista” alkotmány

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Szegedről a Jobbik Magyarországért Mozgalom színeiben listás mandátumot csak egy Csongrád megyei képviselőjelölt szerzett. A jövőről, a parlamenti munkáról és a kétharmadról faggattuk Zagyva Gyulát, a párt szegedi képviselőjelöltjét.

– Hogyan fognak neki a parlamenti munkának? Mennyiben változott meg a Jobbik, mióta harmadik erőként a parlamentbe került?
– Azon kívül, hogy sokan gratuláltak, még semmi változást nem érzünk, hiszen azok a jogosítványok, azok a lehetőségek még nem élnek, melyekkel a jövőben parlamenti pártként rendelkezhetünk. De az biztos, hogy a parlamentben vége lesz a „vakarózásnak”, ami eddig volt. Azok a képviselők, akik az elmúlt húsz évben bent ültek, azt csináltak, amit akartak és senki nem kért tőlük számon semmit. Mi olyan frakciót fogunk alkotni, amilyen még nem volt a magyar országgyűlés történetében.

– Lesz-e frakciófegyelem a szavazások során?
– Nyilván lesznek olyan szavazások, amit majd együtt kell megcsinálnunk, de ezt mindig a tényleges voksolás előtti frakcióülésen döntjük majd el, többségi akarattal. De aki a Jobbikban országgyűlési képviselő lett, az biztos, hogy a nemzeti érzésnek, a nemzeti értékeknek egy olyan képviseletét vállalta és vitte végig eddig is, ami azt jelzi, hogy nem lesz köztünk túl nagy ellentét az egyes kérdések elbírálásában.

– Milyen bizottságban vállalna a Jobbik szerepet?
– Főleg a nemzettudat erősítéséhez kapcsolható bizottságok a legfontosabbak, így az oktatási, az ifjúsági, vagy épp a sport, szociális, valamint a családi ügyekkel foglalkozók. A legnagyobb probléma Magyarországon, hogy nincs erős nemzettudatunk, pedig minden ebből gyökeredzik. Ha a magyar ifjúság megtanul magyarul élni és érezni, az ki fog hatni a gazdaságtól kezdve a közbiztonságig mindenre.

– Mi az a kérdéskör, amiben mielőbbi változást látnak szükségesnek?

– Elsősorban az alkotmányozási kérdés rendezését kívánjuk a leghamarabb elérni. A Jobbik az 1945 előtti alkotmányt szeretné visszaállítani, nem pedig a jelenlegi toldozott-foldozott „sztálinista” törvényt tovább foltozgatni. Nem elég néhány dolgot kivenni, vagy éppen belerakni ebbe a rendszerbe, hanem gyökeresen meg kell változtatni. A Jobbik a kampány alatt is kinyilvánította, hogy bárki is nyújtson be törvényjavaslatot, ami a nemzet érdekét szolgálja, azt meg fogjuk szavazni, viszont ennek ellenkezőjét semmiféle erő hatására sem választjuk.

– Ön nem szegedi. Csongrád megye listás bejutójaként hogyan fogja majd képviselni a várost, a körzetet?
– Mivel a Csongrád megyei területi listáról jutottam be, ezért én vállalom, hogy nemcsak a szegedi, hanem a megyei problémákat, kérdéseket, érdekeket is képviselni fogom. A Jobbik helyi stábja nyilván majd eldönti melyek a prioritások, melyek a legfontosabb kérdések, és velük egyeztetve visszük majd a frakció elé. Ezt egyébként a kampány során is hangsúlyoztam, és most be is szeretném tartani az ígéretemet.

– A választások második fordulójában a Fidesz-KDNP megszerezte a kétharmados többséget. Mi a véleményük erről a helyzetről?
– Ez nem túlságosan jó előjel a számunkra, hiszen a Fidesz a kétharmadra hivatkozva megpróbálja majd a belügyi tárcán keresztül feldarabolni és szétverni a nemzeti radikális oldalt. Ezt pedig nekünk kell majd kivédenünk és elszenvednünk, annak a néhány ezer embernek, aki eddig vitte a vállán a nemzet ügyét. A Fidesz a kampányában egy olyan ígérgetés halmazt tárt az emberek elé, aminek nehezen tud megfelelni. Minden választópolgár hihetetlen nagy elvárásokat támaszt feléjük, fél éven belül mindenki a Kánaánt várja, amit valószínűleg a kormánypárt nem bír majd teljesíteni.

Default thumbnail
Előző sztori

A szegedi LMP nyitott a civil kezdeményezésekre

Default thumbnail
Következő sztori

Floratomos ezüst az asztalitenisz Budapest-bajnokságon

Legutóbbi hasonló cikkek