Közélet

Kligl Sándor az ajándékba kapott szabadságról

Kligl Sándor az ajándékba kapott szabadságról

2010. április 6., kedd
Kligl Sándor az ajándékba kapott szabadságról

A morális veszteségeket lesz a legnehezebb orvosolni

Kligl Sándor, a Szegeden élő és alkotó szobrászművész nagy reményekkel tekint az áprilisi választásokra. Hangsúlyozza: abban, hogy ma is sokan nemtörődöm módon állnak a voksoláshoz, az értelmiségiek hibája is, hiszen nem közvetítették megfelelően a demokrácia alapvető értékeit az állampolgárok felé.

„Személyesen azért tartom fontosnak a választásokat, mert 1990 előtt el nem tudtam képzelni, hogy lesz egyszer többpártrendszer és szabad választás Magyarországon” – mondja a 65 éves szobrász. „Ami addig létezett, azt mindennek lehetett nevezni, csak szabadnak és választásnak nem. Egy párt közül lehetett 'választani', és ha az ember nem ment el, az is előfordulhatott, hogy elővezették” – tette hozzá

Kligl Sándor

. A mester csalódott, mert mint mondja, az elmúlt húsz év nem úgy telt el, mint amire 1990-ben számított: „Igencsak meglepődtem, hogy ezt az ajándékba kapott szabadságot sokak terhes dologként élték és élik meg. Gondolkozzanak el a tisztelt szegediek, mi történt itt az elmúlt nyolc évben? Hogy lehetne azokra városokat, egy országot rábízni, akik lebuktak, hogy mennyit hazudtak nekünk? Ha élünk a szavazati jogunkkal, tudunk ez ellen tenni” – érvel Kligl. Hozzáteszi: az erkölcsi züllés rosszabb, mint az anyagi probléma, mert a morális gondokat sokkal nehezebb orvosolni. „Képzőművészként ismerem a magyar értelmiség jó részét. Az írástudók szándékosan nem világosították fel az embereket, hogy mi is demokrácia, és milyen lehetőségekkel lehet benne élni” – véli a szobrász. Kligl Sándor szerint különösen az utóbbi nyolc évben botrányosan elhanyagolták a kulturális és szellemi életet. A szomszédos országok eredményeihez képest sereghajtóvá vált Magyarország, tönkretették a magyar egészségügyet és az oktatást; csak munkanélküliségben és halálozási arányban vezetünk. Meglepetések persze még történhetnek – jegyzi meg Kligl Sándor. „A politikához értők azt mondják, sokan az utolsó pillanatban döntenek. Itt volt az a szégyenteljes népszavazás a kettős állampolgárságról – akkor sokan nem mentek el. Tőlem akármit mondhatott volna az ellenpropaganda, akkor is kötelességemnek éreztem, hogy elmenjek. Most pedig még inkább arra biztatok mindenkit, hogy ne történhessen meg ilyen még egyszer” – buzdít a mester.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.