Írjon nekünk

Közélet

Nokia-dobozt kapott az MSZP-s Kozma József

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Nokiás telefondobozt adott át Kozma József MSZP-s képviselőnek két fiatal a Csongrád Megyei Közgyűlés rendkívüli ülésén csütörtök délelőtt. „Ha nem telefon van benne, vigyék innen” – kommentálta az eseményt a frakcióvezető, majd a vörös masnis „ajándékot” átadta a közgyűlés elnökének Magyar Annának, kérve, hogy intézkedjen az ülés megzavarása miatt.

Kovalcsik Andrea főjegyző kivitte a dobozt a teremből, a két fiatal addigra már elhagyta az üléstermet.
A Nokia-dobozok legendája, mint közismert, a BKV körüli botrányokhoz, korrupciós ügyekhez kapcsolódik, melyekben vezető MSZP-s politikusok is érintettek. A BKV korábbi megbízott vezérigazgatója, Balogh Zsolt a Magyar Nemzetnek beszélt arról, hogy rajta keresztül mintegy hetvenmillió forint jutott el Hagyó Miklós főpolgármester-helyetteshez. „Azóta tudom, hogy tizenötmillió fér el egy Nokia-dobozban, mert egyszer például abban adtam át az összeget” – mondta Balogh Zsolt.
„Nem helyes a közgyűlés munkáját megzavarni, ám az ülésünk nyilvános. Kérek mindenkit, hogy közjátékokkal ne zavarja meg a munkát” – mondta Magyar Anna elnök, majd megkérte a főjegyzőt, hogy intézkedjen, aki kivitte a teremből az egyébként üres dobozt.
Később egészségügyi témájú pályázatokhoz kapcsolódó előterjesztést is tárgyaltak a megyei képviselők, mely érintette a Csongrád Megyei Önkormányzat által fenntartott deszki mellkasi betegségek szakkórházát, továbbá a szentesi intézményt is. Ez utóbbinál támogatták, hogy a sürgősségi betegellátás fejlesztését célzó pályázathoz a szükséges közel 53 millió forintos önerőt kötvénykibocsátásból származó bevételből biztosítsa a közgyűlés. Szintén támogatták a képviselők a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet pályázatát, valamint a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ által benyújtandó pályázatot, mely korszerű regionális onkológiai hálózat kialakítását célozza meg. Ebbe a pályázatba bekapcsolódik a megye által fenntartott deszki és szentesi kórház is, melyek érintettek az onkológiai ellátásban. A pályázati önerőt 10 százalékos mértékig, de maximum 40 millió forintig támogatják a költségvetésből.
Zárt ülésen megválasztották a csongrádi Aranysziget Otthon igazgatóját is. Ezentúl Kis Tamás Lászlóné vezeti az intézményt, rajta kívül még ketten pályáztak a posztra.
Kisebb nyelvhelyességi, értelmezési vita alakult ki az ülésen, amikor Nógrádi Zoltán és Martonosi György (Fidesz) képviselői indítványát tárgyalták. Azt javasolták, hogy minden, a megye által fenntartott középiskolából ballagó diáknak adjanak egy „címeres nemzeti zászlót”. Az indítványt benyújtók szerint a nemzeti lobogó nemzeti függetlenségünk és identitásunk legfőbb szimbóluma. Demeter Attila (MSZP) szerint viszont a címeres zászló fogalmát nem ismeri az Alkotmányunk. Feltette azt a kérdést is, hogy engedélyköteles-e a zászló adományozása. Kovalcsik Andrea főjegyző válaszában elmondta, jogi aggálya nincs a zászló ajándékozásának.
Nógrádi Zoltán szerint Demeter fölöslegesen jogászkodik. „Egyfajta értékrendi kérdés, amit kezdeményeztünk. Szeretnénk valamiféleképp üzenni a fiataloknak, hogy ehhez a hazához és nemzethez tartozásuk számunkra is fontos” – tette hozzá a fideszes képviselő. Piri József (MSZP) a zászló méretére volt kíváncsi a költségek becsülése miatt. Elhangzott, hogy mintegy 1500 diák kap zászlót, aminek költségéről Martonosi elmondta, hogy körülbelül 250 forintba kerül darabja. Az indítványt végül elfogadták.

Közélet

Több mint száz troli- vagy villamosbaleset

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Valamivel kevesebb balesetnek voltak részesei az SZKT villamosai és trolijai 2019-ben, mint egy évvel korábban.

Tovább olvasom

Hírzóna

Aba-Novák Vilmos képeiből nyílik kiállítás Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Álarc nélkül címmel, a magyar kultúra napján.

Tovább olvasom

Közélet

Fordulat a Czeglédy-perben: újabb bíró szállt ki elfogultság miatt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Korábban már kérték a kizárását.

Tovább olvasom

Aktuál