MedvEst lesz Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A medvéket, macikat, brumikat járják körbe azon az esten, melyet Szegeden tartanak a Művészettel az Oktatásért Kutatócsoport szervezésében (MűOK) kedden.

A bundásokról minden kiderül a MedvEsten, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző kara, Tanító és Óvónőképző Intézetében – mondta el az MTI-nek Magonyné Varga Emőke a kutatócsoport szervezője. Alkalmazkodva az intézet profiljához az érdeklődés középpontjába a mai plüss macik témaköre került, kérdésként fogalmazódik meg, hogy milyen többlet lehetőségekkel szolgálhatnak a pedagógusoknak, hogyan tudják felhasználni a mindennapokban, de téma lesz a medve kultúrtörténete is. Így a medvétől, mint egykori kultúrtörténeti állattól a mai mackóig vezet a konferencia témája.
A program tudományközi, művészetközi területeket érint. Lesznek biológiai előadások, zenetörténeti, szimbólumtörténeti fejtegetések és irodalmi válogatás is. Az előadók a tanító és óvóképző intézet hallgatói közül kerülnek ki.
A műsorban a medvefajtákat például verses, népmesei formában is bemutatják. A medvét, mint szimbólumot finnugor dal, mongol eredetmonda vagy koreai mese által ismerheti meg a közönség. A műzenei blokkban felcsendül Haydn 82. C-dúr szimfóniájának IV. tétele, illetve Schumann Medvetánca is.
Megelevenedik majd Micimackó és Dörmögő Dömötör. Kiderül, miként vélekedik a medvetáncról Babits Mihály, József Attila és Bartók Béla, vagy miként ihlette meg Weöres Sándort és Arany Jánost az állat. A műsort kiegészítő programként játékmackó-kiállítás kíséri.
A közelmúltban alakult MűOK-nak ez az első rendezvénye és a jövőben több témát is hasonló intenzitással terveznek körüljárni. Így fontos lesz a kultúrtörténeti háttér és az oktatási folyamatban való hasznosíthatóság – tette hozzá.

Default thumbnail
Előző sztori

Kedd: Ismét Dumaszínház

Következő sztori

Virágok és szórólapok a nőnapon Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek