Kultúra

Capa legendás fotói Szegeden + HANG, FOTÓK

Capa legendás fotói Szegeden + HANG, FOTÓK

2010. február 18., csütörtök
Capa legendás fotói Szegeden + HANG, FOTÓK
Összesen 57 eredeti Robert Capa-fotót tekinthetnek meg a látogatók a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A különleges hangulatú kiállítás február 19-én, pénteken 16 óra 30 perckor nyílik - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense. A tárlaton látható lesz Capának a normandiai partraszálláskor készült legendás fotója is. Capa vakmerőségére jellemző, hogy a katonákkal együtt ő is rohamcsónakba szállt, s hat órán át fényképezte a heves közelharcot. A világhírű fotós fénykép kockák sokaságával, szinte filmszerűen örökítette meg a normandiai partraszállást. A szegedi kiállítás ebből mutat egy sorozatot. Robert Capa mondta egyszer: „A háború nekem olyan, mint egy öregedő színésznő - egyre veszélyesebb és fotón mind kevésbé ábrázolható" Egy másik szállóigévé vált kijelentése szerint „ha képeid nem elég jók, akkor nem mentél elég közel.”
Robert Capa, eredetileg Friedmann Endre Ernő (Budapest, 1913 - Thai Binh, Vietnam, 1954) fényképész, a XX. század egyik legjelentősebb fotoriportere. Haditudósítóként részt vett a spanyol polgárháborúban (1936), a japán-kínai háborúban (1938). A második világháború során a Life magazin tudósítójaként bejárta az afrikai és az olaszországi hadszíntereket. A normandiai partraszállásról készült képei tették igazán híressé. 1947-ben két barátjával megalapítja a Magnum Photos nevű céget, a szabadúszó fotósok első ügynökségét. 1948-ban Palesztinából tudósít, 1954-ben mint a Life tudósítója, az indokínai harctéren aknára lépve vesztette életét.
A XX. század egyik misztikus szerelmi kapcsolata is Capához köthető. A fotós beleszeretett a gyönyörű színésznőbe, Ingrid Bergmanba. Bergman ekkor még házas volt. A nő egy ideig hűséges maradt a férjéhez, de később szerelmes lett Capába. A vakmerő fotográfus óriási befolyással volt Bergmanra, később mégis szakítottak, mert Capa nem merte elkötelezni magát. A képeket tartalmazó ládákat a kiállítás kezelőjének, Lengyel Beatrixnak a jelenlétében nyitották fel a múzeum munkatársai. Az egyedülálló kollekció a Ludwig múzeum anyagából és magyar tulajdonban lévő, úgynevezett „Master Selection”-ből áll, melyekről több másolat már nem készíthető. A magyar állam 2008-2009-ben vásárolta meg ezeket a képeket, hogy kulturális örökségünk részévé válhasson ez a különleges látásmódú művész képi hagyatéka. A kiállítás Capa egész életútját reprezentálja, minden lényeges háborúról, minden lényeges helyszínről láthatunk képeket, ahol fényképezőgépével megfordult.
Hallgassa meg Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársával készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.