Közélet

Tudnivalók a kopogtatócédulákról és igazolásokról

Tudnivalók a kopogtatócédulákról és igazolásokról

2010. január 28., csütörtök
Tudnivalók a kopogtatócédulákról és igazolásokról
Az országgyűlési képviselők választásával, a jelöltállítással és az ajánlószelvények gyűjtésével kapcsolatos szabályokról, tudnivalókról Kovalcsik Andrea megyei főjegyző, a Területi Választási Iroda vezetője tartott tájékoztatót. A parlamenti választás két fordulója a köztársasági elnök döntése alapján április 11-én és 25-én lesz. A 386 tagú országgyűlésbe Csongrád megyéből 7 egyéni választókerületi és 6 területi listás képviselő szerezhet mandátumot. Az egyéni jelölteknek 750 ajánlószelvényre van szükségük, területi listát pedig az a párt indíthat, amely legalább két egyéni jelöltet tud állítani. Az ajánlószelvényeket március 19-ig lehet gyűjteni, az egyéni képviselőjelölteket ugyanaznap 16 óráig, a területi listát március 22-én 16 óráig lehet bejelenteni az illetékes választási bizottságoknál. Kovalcsik Andrea elmondta, január folyamán befejeződött az egyes szavazókörök számának, címének és területi beosztásának felülvizsgálata, amit a helyi választási irodák vezetői – a települési jegyzők – végeztek el. A megyében 437 szavazókörben csaknem 341 ezer választópolgár adhatja le szavazatát.

Csak aláírt, kitöltött kopogtatócédulát adjunk át!

Az ajánlószelvények (az ún. kopogtatócédulák) és választási értesítők kézbesítésére február 8–12. között kerül sor. A választói névjegyzékeket február 10–17. között teszik közszemlére a polgármesteri hivatalokban és okmányirodákban, hogy azon választópolgárok, akik nem kapták meg ajánlószelvényeiket vagy adataikban eltérést tapasztaltak, jelezhessék a hivatalokban. Jelöltet csak az ajánlhat, akinek az adott választókerületben van a lakóhelye. Fontos tudni, hogy csak az az érvényes kopogtatócédula, melyet az ajánló saját kezűleg aláírt – a többi adat a választópolgár jelenlétében más által is rávezethető. Az ajánlási szabályokat sérti, ha valaki üres vagy csak részben kitöltött ajánlószelvényt ad át és a hiányzó adatokat az ő távollétében töltik ki!

Szavazás lakóhelytől távol

Ha valaki Magyarországon belül, de nem a lakóhelyén szavaz, igazolással teheti ezt meg. Az igazolást a lakóhely szerinti jegyzőtől lehet kérni április 9-ig személyesen vagy meghatalmazott által, illetve ajánlott levélben, ha az április 6-ig megérkezik a választási irodába. Igazolással csak a településenként kijelölt választókörben lehet szavazni – ezeket a jegyzők közzéteszik. Szegeden igazolással a 2. sz. választókerületben lévő 313-as szavazókörben lehet szavazni (a Kálvária sugárúti Móra Ferenc Szakközépiskolában). Lényeges kiemelni, hogy igazolást lehet kérni külön az első vagy a második vagy akár mindkét fordulóra is, de csak április 9-ig. A két forduló között igazolást nem állítanak ki. Új szabály, hogy az igazolással rendelkező választópolgár nem szavazhat a második fordulóban, ha az első fordulóban olyan választókerületben szavazott, ahol az egyéni jelöltet megválasztották és a listás szavazás is eredményes volt. Külföldön való szavazáshoz március 19-én 16 óráig kell kérni a külképviseleti névjegyzékbe való felvételt a lakóhely szerinti jegyzőtől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.