Közélet

TÖK: Tarjániak a tarjániakért

TÖK: Tarjániak a tarjániakért

2010. január 13., szerda
TÖK: Tarjániak a tarjániakért
Ismerős mindenkinek az a szituáció, mikor két ember beszáll a liftbe, talán bólintanak, vagy még azt sem, s utaznak szótlanul felfelé a 8. és a 10. emeletre. A közösség szétbomlásának szomorú szimbóluma e kép, de a tarjániak úgy döntöttek, hogy változtatnak ezen. Kothencz János barátai segítségével megalapította a Tarjáni Önkéntes Kört (TÖK), amely közösségformáló programok szervezésével emberibb és emberközelibb légkört igyekszik varázsolni a panelek közé. „Egy kis csapat, egy mozgalom vagyunk, amelynek feltett szándéka, hogy itt Tarjánban, a paneldzsungel közepén megértesse az emberekkel, hogy a szolidaritásnak is van helye” – mesélt az alapító, a TÖK vezetője. „Nagyon sok olyan ember él itt, főleg idősebbek, vagy szociálisan hátrányos helyzetben élő családok és csemetéik, akiknek komoly igénye van erre a karitatív szemléletmódra. És mi, mint eképpen gondolkodó emberek úgy döntöttünk, hogy érdemes lenne komolyabban tenni a dolgunkat, ezért két éve létrehoztuk a Tarjáni Önkéntes Kört (TÖK). A mozgalomban 150-160 fő dolgozik, jelentős részben tarjáni lakosok. A körzet országgyűlési képviselője Bodó Imre barátom is sokat segíti a munkánkat.” De miért is van szükség a mozgalomra – tettük fel a kérdést, melyre Kothencz azt monda, hogy nézzük meg más szociokultúrákat – például a falvak esetét –, ahol azt tapasztalhatjuk, hogy egy jóval nagyobb területen jóval kevesebb ember él, mint itt akár egy négyzetkilométeren is, mégis sokkal közelebbről ismerik egymást. „Igazi közösség éli mindennapjait, a szó tradicionális értelmében” – tette hozzá. „Ezzel szemben a panelházas városnegyedekben azt látjuk, hogy jelentősen kisebb területen, akár egy háztömbön belül is, az emberek idegenkednek egymástól, szinte félnek a kapcsolatteremtéstől. Lassan teljesen elszemélytelenedik a lakókörnyezet.”

Önbecsülés és közösség élet

„Ezen kíván változtatni a TÖK” – folytatja Kothencz. „Erre a szemléletre építjük programjainkat. Van zöld tagozatunk, Oláh Rita vezetésével, ők felelnek a környékbeliek környezettudatosabb gondolkodásáért, túrák szervezéséért. Az indulófélben lévő nyugdíjas szerveződésünket Végh József koordinálja, Szekeres István vezetésével pedig működik a közbiztonsági tagozatunk, ők a játszótereken a szülők bevonásával, együttműködésével ügyelnek a gyermekek biztonságára. Számos olyan egyéb rendezvényt is szervezünk – mint például a tarjáni karácsonyt, vagy tavasszal majd a tarjáni húsvétot –, ahol az emberek találkozhatnak, beszélgethetnek, közelebb kerülhetnek egymáshoz. Talán ha a háztömbben lakók eljárnak ilyen programokra, előfordulhat az is, hogy köszönnek egymásnak a liftben, akár beszélgetést is kezdeményeznek.” A TÖK vezetője szerint szót kell ejteni a Tarjánban élők önbecsüléséről is, akik sokszor azt hiszik, hogy ők egy kilúgozott, alsó középosztálybeli, a szegénységi küszöb határán élő embercsoport, és ami hozzájuk nem jut el, az csak az eltávolodásukat erősíti a hétköznapi normától. „De szó sincs erről, meg kell érteniük az itt élőknek, hogy ők ugyanolyan fontosak, egzisztenciális hátterüktől függetlenül, mint bárki más ebben a városban” – magyarázta a mozgalom alapítója. „Az önbecsülés, és a közösségi élet formálásában van fontos szerepe annak, hogy a tradicionális, összetartozást erősítő szimbólumainkat – mint a karácsony, húsvét – itt próbáljuk meghonosítani a panelek között. Egy feldíszített karácsonyfa a sétálóutcán, ahol presszók, bankok, butikok és átmenő forgalom van, nem sokat jelent az ünnep mélységét tekintve. Ezt inkább a lakóhelyen, egymás társaságában kell megélnünk, ahol kerületenként 4-5 ezer ember él.”

Otthonunk Tarján

„Szerencsére szépen duzzad a közösség” – folytatta Kothencz. „Több mint 1200 ember vett részt a karácsonyi rendezvényünkön és még este 9-kor is beszélgettek egy-egy forralt bor társaságában. Együtt, egymással, és mindenképpen közösségben – erről szól a TÖK. Ez egy teljesen nyitott mozgalom, úgy tapasztaljuk, hogy a panelek között a tradicionális, maradandóbb értékekre, mint a polgári értékrend, a keresztény szellemiség, nagyon is szükség van. Az a szomorú, hogy a politika nem érezteti az emberekkel, hogy hosszútávon számít rájuk. Sajnos az aktuális politikai éra a szó legszorosabb értelmében csak használja az embereket, minthogy együttműködjön velük. Mi pedig többségében azért vagyunk itt Tarjánban – és Tamási Áron is erről beszélt –, hogy valahol otthon legyünk benne. Tarján is ugyanúgy válhat otthonául bárkinek, mint egy pazarabb, akár kertvárosi lakóközösség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.