Közélet

Országosan néhány kivételével járnak a vonatok

Országosan néhány kivételével járnak a vonatok

2010. január 14., csütörtök
Országosan néhány kivételével járnak a vonatok

Az országban néhány kivételtől eltekintve menetrend szerint járnak a vonatok - mondta Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-nek csütörtökön reggel.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) hajnali 4 óra óta országos szolidaritási sztrájkot tart reggel 8 óráig, a BKV dolgozóinak munkabeszüntetéséhez kapcsolódva. A Mávinform tájékoztatása szerint a Budapest-Esztergom, a Budapest-Vác vonalon néhány járat kimaradt, és Miskolc térségében tapasztalható néhány járatnál késés, mivel egyelőre a Tiszai pályaudvar nem tud indítani és fogadni vonatokat. Várhatóan a miskolci és a szegedi vonalon lesznek még kisebb késések, Szegeden négy jegyvizsgáló sztrájkol. A fővárosban 1-2 perces késéssel járnak a vonatok, de ez nem függ össze a sztrájkkal - mondta

Peiper Károly

. A műszakváltás 6 és 7 óra között lesz, ami befolyásolhatja a közlekedést. Szolnokról eddig minden vonat elindult és jelentősebb késések sem tapasztalhatók. Debrecenben csak kisebb késéseket okozott a VDSZSZ hajnali sztrájkja, amely a fővárosba tartó vagy onnan érkező vonatokat érintette. A szokásos képét mutatta reggel háromnegyed hatkor a győri pályaudvar: alig néhányan lézengtek a váróteremben, és az információs tábla sem hirdetett késést vagy vonatkimaradást. A szombathelyi pályaudvaron csütörtökön reggel is menetrend szerint érkeztek és indultak a vonatok, reggel öt órakor a szokásos volt a forgalom. Baranya megyében nem sztrájkolnak a vasutasok, így ott közlekednek a vonatok. A budapesti pályaudvarokon szinte zavartalan volt a forgalom, csütörtök reggel hat óráig egy kivételével minden vonat elindult a pályaudvarokról, csak néhány érkező járat esetében kell számítani késésekre.

Gelencsér László

, a VDSZSZ ügyvivője az MTI-nek elmondta, a munkáltató törvénytelen módon több helyen is - főleg a kocsivizsgálók esetében - a sztrájk indítása előtt a szolgálatban lévőket nyilatkoztatni akarta arról, hogy nem vesznek részt a sztrájkban szolgálatuk során, illetve leváltja a sztrájkolókat. A VDSZSZ tiltakozott a munkáltató törvénysértése ellen, és jogi lépéseket is tenni fog - mondta az ügyvivő. Peiper Károly elmondta, hogy a forgalom helyreállítása a sztrájk befejezése után megkezdődik, a sztrájk mértékétől függően akár 10 órára, de várhatóan még a délelőtt folyamán helyreáll a menetrendszerinti közlekedés Budapest agglomerációjában. Hozzátette: amennyiben a távolsági vonatokat is jelentősebben érinti a sztrájk, akkor azok közlekedése a kora délután órákban áll helyre. A BKV-sztrájk alatt a menetrenden kívül közlekedtetett többletvonatok a Nyugati pályaudvar és Óbuda, valamint a Keleti pályaudvar és Kelenföld között járnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.