Közélet

Az MSZP kedden sem vesz részt a honvédelmi bizottság ülésén

Az MSZP kedden sem vesz részt a honvédelmi bizottság ülésén

2010. január 11., hétfő
Az MSZP kedden sem vesz részt a honvédelmi bizottság ülésén

Az MSZP-frakció képviselői kedden sem vesznek részt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának a benzintenderrel kapcsolatos rendkívüli ülésén.

Tóbiás József

, az MSZP frakcióigazgatója az MTI-vel hétfőn közleményben tudatta: a Fidesz kezdeményezte bizottsági ülés része az ellenzéki párt kampányának. "Semmi nem számít, csak a balhé legyen nagy" - fogalmazott, megjegyezve: a szocialisták nem vesznek részt a hisztériakeltésben. A politikus hangsúlyozta: az üzemanyag-beszerzéssel kapcsolatos pályázatot a kormány jogszerűen írta ki és bírálta el, a nyertes pályázóra való tekintettel kellő gondossággal járt el a nemzetbiztonsági kockázatot illetően. Az ÖMV, Agip és Avanti hármas csaknem olyan nagy számú kúttal rendelkezik, mint a MOL, de az ÖMV ajánlatának köszönhetően az adófizetők pénzéből 500 millió forintot takarít meg a kormány - fejtette ki pártja álláspontját Tóbiás József. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága kedden délután ismét ülést tart a kormányzati benzintenderről. Az ülésen a múlt péntekihez hasonlóan -

Molnár Csaba

kancelláriaminiszter és

Forgács Imre

igazságügyi és rendészeti miniszter meghívásával - azt vizsgálnák, milyen helyzet alakult ki a kormány döntései miatt a rendvédelmi szerveknél. A napirend szerint a testület tájékoztatót hallgat meg a kormányzati szervek egységes tankolási tenderének kiírásáról és eredményéről, valamint a rendvédelmi szervek és a nemzetbiztonsági szolgálatokat érintően ebben a körben hozott kormánydöntésekről. A Fidesz kezdeményezte múlt pénteki ülés a határozatképtelenség miatt hiúsult meg, mert az MSZP-s képviselők nem jelentek meg. A testület fideszes elnöke,

Lázár János

újságírókkal akkor azt közölte: a rendkívüli ülésen új közbeszerzési eljárás kiírására tettek volna javaslatot, de mivel ez nem sikerült, néhány napon belül újabb ülést hív össze az ügyben. A bizottsági elnök az ülés előtti sajtótájékoztatóján azt mondta, azért kezdeményezték az ülést, hogy kiderüljön, a magyar kormány miért volt részrehajló a közbeszerzési kiírásánál, miért kedvezett az osztrák államnak és az OMV-nek, milyen háttéralkuk köttettek, és milyen speciális ajánlatokat tett a cég. Molnár Csaba erre reagálva aznap tudatta: szerinte a kormányzati benzintender törvényesen zajlott, és a nemzetbiztonsági érdekek sérelme nélkül lehetett elérni, hogy több mint 600 állami és önkormányzati intézmény - köztük az Országgyűlés Fidesz-frakciója, valamint a Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester által vezetett önkormányzat is - a tavalyi árnál lényegesen olcsóbban tudjon tankolni az idén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.