Írjon nekünk

Egészség

Krém a rák ellen: ami nem ártalmas, azt ki kell próbálni

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

A rákellenes krém magyar találmány – mégsem ismerik

Pécsek Mária sebész főorvos nevét nemcsak Szegeden ismerik. A meglehetősen zárt és hierarchizált orvosi társadalomban ugyanis szinte kizárólag férfi szakmának számít a sebészi, egy kezünkön megszámolhatjuk, hány nő dolgozik ezen a szakterületen. Ő 37 évet töltött a pályán, a nyugdíjkorhatáros doktornő Kalocsán, Orosházán, Makón operál, Szegeden pedig rendel. Ezúttal mégsem kétségtelenül izgalmas sebészi múltja miatt kerestük meg, hanem azért, mert a doktornő – a kollégák nagy többségével ellentétben – nem zárkózik el az alternatív medicina vívmányai elől, sőt azon kevesek közé tartozik, aki használja, ki is próbálja ezeket a készítményeket.

A nem túl ismert, mégis világszerte forgalmazott hazai termékről, a Rozin Péter biológus feltaláló által jegyzett R 47 Protumol nevű, 15 éve kikísérletezett és bejegyzett rákellenes krémről saját tapasztalatokkal rendelkezik, ezeket osztja meg olvasóinkkal.

„Az alternatív medicinát mérlegeléssel elfogadom” – vallja a doktornő – „pláne, ha nem káros. Orvosként kíváncsi vagyok minden újdonságra, ugyanakkor nem fogom túldimenzionálni sem egy szer hatását, és azt állítani, hogy használ, ha mégsem. Attól, hogy nem tudjuk pontosan, hogyan hat egy-egy szer, ha saját szemünkkel megbizonyosodhatunk hatékonyságáról, még elismerhetjük létjogosultságát.”

A doktornő úgy került kapcsolatba az R 47 Protumol kenőccsel, hogy az egyik asszisztensnő használta, és beszámolt hatásáról. A krém 47 gyógynövényből készül, olyan természetes anyagokból, amelyek száz éve közismertek az egész világon. A gyógyászati szer bevizsgálása is megtörtént, azóta kapható patikákban, gyógynövény boltokban, külföldön pedig, többek között Oroszországban, Olaszországban, az USA-ban forgalmazzák. Idehaza a debreceni bőrklinika tesztelte hatását, ebben a kísérletben vett részt Pécsek Mária. Bebizonyosodott, hogy az R 47 Protumol kiváló bőrdaganatok kezelésére, a legvadabb melanomák gyógyításában is bevált. „Ha a krém nem is tünteti el teljesen a daganatot, lényegesen csökkenti annak nagyságát, így az könnyebben eltávolítható” – mondja a doktornő. „A krém hatására a daganat összehúzódik, nem múlik el teljesen, de jóval kezelhetőbbé válik.”

A rosszindulatú bőrdaganatok gyakorisága fokozatosan növekszik, az elmúlt 20 év során több mint a duplájára emelkedett. 2010-re az előzetes becslések szerint 50 ember közül 1 esetben diagnosztizálják majd a betegséget. A melanoma kialakulása sok tényezőtől függ: a világos bőr és hajszín, sok szeplő vagy hagyományos anyajegy, illetve néhány nagy, szabálytalan kinézetű festékes elváltozás jelenléte, a családban előforduló bőrdaganat fokozott kockázatot jelent. A rizikófaktorok közé tartozik a sok napfény, a stresszes életmód, a szolárium is.

A doktornőnek több olyan páciense volt, aki súlyos bőrdaganatban szenvedett. Esetükben akkora volt a bazalioma, hogy plasztikai beavatkozás nélkül el sem lehetett távolítani. A betegek általában 8 hétig használták a krémet, s eközben a hatalmas daganat ujjbegynyire húzódott vissza. A szer igen jónak bizonyult csakúgy, mint az emlő- és tüdőrákban szenvedők esetében. Jelentkezett olyan páciens, aki nem volt operálható és kemoterápiát sem kért. Általában azok nyitottabbak az alternatív szerek iránt, akiken már nem segít a hagyományos medicina, hitevesztetté váltak, magukra maradtak betegségükkel és nincs mit veszíteniük. A kenőcs gyorsan szívódik fel, bekerül a nyirokrendszerbe, és ott fejti ki jótékony hatását viszonylag rövid idő, mindössze 8-12 hét alatt. A doktornőnek rendkívül jók a tapasztalatai a mellrákosokkal is. Az orvostudomány esetükben sem ismer olyan szert, amely rövid idő alatt ilyen látványos eredményeket produkál.

„Két és fél-három éve figyelem a krémet” – folytatja Pécsek Mária -, „és még mindig óvatos vagyok. Kb. 30 betegen próbáltam ki, és többségüknél változást hozott. Az a gond, hogy nem áll módomban végigkísérni egy-egy beteget, mi lesz vele, ha abbahagyja a szer használatát, vagy ha már műtét után nem jön vissza.” Vastagbélrák esetében is olvastunk pozitív példákról. A doktornőnek 3 ilyen betege volt, ők is inkább végbéldaganatban szenvedtek. A kenőcs 4 hónapos használata után eltűnt a daganat, viszont az is igaz, hogy némelyiküknél 1 év múlva kiújult a betegség, miután abbahagyták a készítmény használatát. Köztudott, hogy az alternatív gyógyhatású szereket nem támogatja az OEP. Nagyon nagyszámú vizsgálat és gyógyulás szükséges ahhoz, hogy egy-egy ilyen készítményt gyógyszernek minősítsenek. Rendkívül lassú az elfogadtatási idő, és a nyugatiakkal ellentétben a hazai orvosok sem éppen nyitottak ebben az irányban. A krém használata során az orvosnő megfigyelte, hogy a páciensek közérzete jelentősen javult, még akkor is, ha a daganat nem tűnt el. Természetesen az sem mellékes, milyen életminőségben él egy daganatos beteg: tele bizalommal, vagy depressziós, fájdalmakkal küszködő. A kenőcs megelőzésre is kiváló, ez esetben naponta csak egyszer kell vékonyan bekenni a veszélyeztetett területet. Ha a családban sok mellrák fordult elő, és nagyobb a betegség kialakulásának kockázata, mind a két mellet ajánlatos bekenni, továbbá a könyök belső hajlatát és a gerinc mentét mindkét oldalon – egészen a keresztcsontig.

Pécsek Mária túl sok időt töltött már ebben a szakmában ahhoz, hogy illúziói lennének a szer orvosok által történő elfogadását illetően. „Ha kérdezik a kollégák, elmondom a tapasztalataimat, de nem népszerűsítem a kenőcsöt, nem próbálok senki sem meggyőzni. Sebész vagyok” – mondja –, „egy krémért nem adom fel a hivatásomat.” A doktornő szerint még néhány évnek és sok bonyolult kísérletnek kell elmúlnia ahhoz, hogy a szakma biztosat tudjon mondani az R 47 Protumolról, de a szer idővel meg fogja találni a helyét. Kérdésünkre, milyen jövőt jósol a találmánynak, Pécsek Mária megerősítette korábbi meggyőződését: „Bizonyos fokig csoda, és valahol mégsem az. Nagyobb kiterjedésű daganatoknál a többi kezeléssel párhuzamosan kiegészítő készítményként biztosan jó a krém. Azt vallom, ami nem ártalmas, az jó, és ki kell próbálni, különösen olyan rákos betegeknél, akiknek nincs veszítenivalójuk, hiszen a szernek semmilyen káros mellékhatása nincs. Azt hiszem, ezzel mindent elmondtam…”

Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egészség

Szlávik: Három biztató oltóanyag-kísérlet is zajlik

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Három olyan koronavírus elleni oltóanyag-kísérlet is zajlik a világban, amelynek biztatóak az eredményei – mondta a Szent László Kórház infektológus főorvosa a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egészség

Több mint kétmillióan épültek fel a koronavírusból világszerte

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A világban 5 211 172-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 338 183, a gyógyultaké pedig 2 056 650.

Tovább olvasom

Egészség

840 millió forintos eszközbeszerzés zajlott az SZTE-n

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A járványügyi védekezéshez.

Tovább olvasom

Aktuál