Megyei közgyűlés: karácsonyi hangulat, személyeskedések + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A Csongrád Megyei Önkormányzat ez évi költségvetésével kapcsolatos rendeletek módosításáról és a jövő évi költségvetési koncepciójáról voltak viták a közgyűlés tagjai között. A rendes ülésen Kozma József (MSZP) soknak tartotta az ÓNTE pályázatához készített tanulmányért fizetett összeget, Molnár József (MSZP) pedig az önként vállalt feladatok tekintetében önmérsékletre szólított fel. Martonosi György (Fidesz) is arra hívta fel képviselőtársai figyelmét, hogy az ÓNTE-nak és a két kórháznak nyújtott hitel visszafizetési határidejének meghosszabbítása nem megoldás.

Utolsó rendes ülését tartotta idén a Csongrád Megyei Közgyűlés csütörtökön a megyeházán. A termet a Pápay Endre Intézmény tanulóinak, Hangai Andreának a festménye, valamint Lakatos János és Batta Nikoletta ajtódísze ékesítette. A szegedi Klúg Péter iskola diákjai, Bakaity Angéla és Németh Máté pedig üvegfestést készített. Az ünnepi hangulat mellett az UNICEF programja keretében minden képviselő egy-egy rongybabát kapott, mellyel a nemzetközi szervezet a gyermekek jogaira hívta fel a figyelmet. „Fontos, hogy komolyan vegyük a gyermekeket és jogaikat” – jelentette ki Magyar Anna elnök.

A jelenlegi kormányzat „cigány kirakatpolitikát folytat” – jelentette ki napirend előtti felszólalásában Károlyi Sándor. Annak kapcsán szólt képviselőtársaihoz, hogy a napokban a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta a Magyar Gárda feloszlatását kimondó Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntését. A gárda megjelenése nem jelentett megkülönböztetett fenyegetettséget a romákra nézve a képviselő szerint, aki úgy látja, hogy a helyzet kialakulásáért a jelenlegi döntéshozók a felelősek. Károlyi szerint a legfőbb gondot az okozza, hogy a kormány „nem látja a cigányokat.” A képviselő a foglalkoztatás növelésében látja a cigánykérdés megoldását, hiszen mint elmondta, ha visszakerülnek a romák a munka világába, vissza is fognak illeszkedni a társadalomba.

Létszámleépítés a megyei intézményeknél

A közgyűlésen szó volt a létszámleépítésekről is, a megyei intézményekben 57-tel csökkentik a dolgozói létszámot. Marosvári Attila szerint veszélyes, hogy személyi korlátozásokkal próbál spórolni a megye intézményeinél, hiszen a szakmai munka színvonala csökkenhet ezáltal. A közgyűlési elnök válaszában kifejtette, hogy az önkormányzatokat érintő kormányzati elvonás miatt az intézményvezetőket felkérték, hogy dolgozzanak ki költségcsökkentő stratégiákat. A dolgozói létszámcsökkentésekre az intézményvezetők tettek ajánlásokat. „Az 57 dolgozó közül rendszeres jövedelem nélkül senki sem marad, a munkanélküliek száma nem gyarapodik” – szögezte le Magyar Anna utalva arra, hogy többen a prémium éves nyugdíjat választhatják. Zakar Péter alelnök a létszámleépítéssel kapcsolatban kijelentette: a betöltetlen álláshelyek megszüntetése nem érinti a kötelező feladatok ellátását.

Személyeskedő vita a takarékoskodásról

A szentesi és a makói kórház, valamint az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) is kapott pénzügyi segítséget a megyei önkormányzattól. Martonosi György (Fidesz) szerint nem az a megoldás, hogy ezen intézményeknél átütemezik a visszafizetés határidejét, hiszen 6-7 éve cipelik a kórházak adósságállományukat, amit rendezni kellene. Ugyanezen a véleményen volt Molnár József (MSZP), aki úgy látja, hogy sosem fogják tudni visszafizetni a kölcsönt az intézmények, így az lenne a megoldás, ha beépítené a megye a saját költségvetésébe. Martonosi azt javasolta, hogy térjenek vissza a választások után a kérdésre, hiszen a felálló új kormány más alapokra helyezheti az intézmények finanszírozását.

no images were found

Kozma József (MSZP) az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkkal (ÓNTE) kapcsolatban több dolgot is felvetett: a képviselő szerint túl sokba kerül a stratégiai terv elkészítése, és mikor megpróbál spórolni a megye az intézményeinél, akkor hogyan lehet közel 6 millió forintot kifizetni ilyen tervekre? – tette fel a kérdést. „Harmadik éve húzzuk a döntést, hogy az ÓNTE-t visszaalakítsuk-e intézménnyé, hogy ezáltal alanyi jogosulttá tesszük az állami támogatásra” – hangsúlyozta Kozma. Magyar Anna elnök asszony válaszában kifejtette, hogy a kultúrára fordítható normatíva attól nem fog növekedni, hogy intézménnyé alakítják az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot. Zakar Péter pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az ÓNTE tanulmánya előfeltétele a park fejlesztésére beadott DAOP-pályázatnak.
„Próbáljunk meg mi is mértékletességet tanúsítani” – hangsúlyozta Molnár József, aki a koncepció nagy részével egyetértett, így a megszorításokkal is, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a megyei önkormányzat önként vállalt feladataira fordított keret 3 év alatt 220-ról 394 millió forintra emelkedett. Megemlítette Bodó Imre (Fidesz) végül napirendre nem vett javaslatát, mely a jövő évi sporttámogatásokról szólt, majd Molnár azt javasolta, hogy az önként vállalt feladatokra meghatározott keret ne legyen nagyobb 2010-ben, mint az idén. Halmai László (Fidesz) szerint viszont rendkívül fontos a sport, főként a gazdaságilag nehéz időkben, amikor mintegy szelepként is működik mind a sportolók, mind a rajongók számára.
A sporttámogatásokkal kapcsolatban Szirbik Imre (MSZP) elmondta, hogy a novemberi ülésen 1+14 milliót szavaztak meg a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatának, most pedig Bodó Imre nyújtott be önálló indítványt sporttámogatások témakörében. (Ezt az indítványt végül nem is tárgyalta a közgyűlés, mert Bodó javaslatára levették a napirendről.) Szirbik szerint Csongrád Megyei Közgyűlésének nem a szegedi női kosárlabdacsapatot kellene támogatnia, hanem a Csongrád megyével kellene foglalkoznia – indokolta, hogy miért tartaná fontosnak, hogy sikereket elérő szentesi csapatokat segítsenek. Magyar Anna a megyei érdekek képviseletével kapcsolatban Szirbiknek elmondta, hogy a Parlamentben másképp kellett volna nyomnia a gombokat, azzal tudott volna segíteni…
A közgyűlés végül elfogadta a megyei önkormányzat jövő évi költségvetési koncepcióját, melynek első pontjában a megye tiltakozik a kormányzati elvonások ellen. Piri József (MSZP) a határozat első pontját kivetette volna, mely a tiltakozást tartalmazza, de a többség ezt elvetette.
A megyei közgyűlés december 17-i ülésén döntött továbbá arról is, hogy a szentesi kórház fejlesztésére maga az intézmény pályázzon, és felkérte Szentes városát, hogy segítse a pályázat sikerét. Szirbik Imre elmondta, hogy a város támogatja a fejlesztést, és felajánlotta pályázatíró és tervező közreműködését, melyek költségeit át is vállalná Szentes városa.

no images were found

A napirendi pontok között megszavazták azt is, hogy Mórahalom és a megye júniusig közösen keres pályázati lehetőséget arra, hogy a településen egy új, modernebb idősek otthona épülhessen.
A közgyűlés tudomásul vette azt is, hogy a megye névadó városában működő Aranysziget Otthon vezetője, Harmatos Ibolya egészségi állapotára hivatkozva lemondott igazgatói feladati ellátásáról.

Ünnepi pillanatok

A Csongrád Megyei Közgyűlés utolsó ülésnapját követően kitüntetéseket adott át a megye.
Csongrád Megyéért Emlékérmet vehetett át Becsey Zsolt korábbi európai parlamenti képviselő, Wittmann Tibor és Dux László professzorok, Gaskó Béla biológus-muzeológus, valamint Horváth István nyugdíjas pedagógus.
Csongrád Megye Sportjáért Emlékéremmel tüntették ki Biatovszki Míra siketlimpiai bajnokot, Kalmár Istvánnét, a Móra Ferenc ÁMK orosz-testnevelés szakos tanárát, Kopasz Bálint kajakozót, Valkai Zsoltot, aki a St. Jupát SE elnöke és edzője, valamint Szabó Miklóst, a Domaszéki Judo Ifjúsági Sportegyesület alapítóját és vezetőjét.
Elnöki Dicséretben részesült Antal Imréné, Pál László, Bodó Zoltánné, Kelemen Ildikó, Kovács Virág, Mike Csaba, Nagy László, Szabó Lajosné, Lajos Tibor és Kiss Attila.
Ugyanezen elismerést közösségi kategóriában a Csongrád Megyei Önkormányzat Pszichiátriai Otthonának mentálhigiénés csoportja, valamint a Derekegyházi lakóotthon dolgozói vehették át.

no images were found

Előző sztori

Karitász: átértékelődött hétköznapok

Következő sztori

Kosárlabda: remek védekezésével újabb euroligás győzelmet aratott a Szeviép + HANG, FOTÓK