Sport

Janics Natasa és Vajda Attila nem utazik a válogatott edzőtáborba

Janics Natasa és Vajda Attila nem utazik a válogatott edzőtáborba

2009. december 15., kedd
Janics Natasa és Vajda Attila nem utazik a válogatott edzőtáborba
Az olimpiai és világbajnok szegedi kajak-kenusok keményen alapoznak, miközben a háttérben a vezetés harcot folytat a szövetséggel. A szegediek szakmailag megalapozott elképzeléseivel a többi klub is egyetért. A két szegedi olimpiai bajnok, Janics Natasa és Vajda Attila nem utazott el a válogatott edzőtáborába. Csak öt szegedi kajakos - Sík Márton, Gyökös Lajos, Bozsik Gábor, Petrovics Máté és Császár Gergely - utazott el a válogatott edzőtáborba. A Démász Szeged VE két olimpiai bajnoka, Janics Natasa és Vajda Attila Szegeden edz Kovács Lászlóval és Vécsi Viktorral. "Nem tartjuk célravezetőnek a szövetségi kapitány, Storcz Botond elképzelését, miszerint havonta kéthetes központi edzőtáborba kell menni a válogatottaknak" – mondta Petrovics Kálmán, a Démász Szeged VE igazgatója. A magyar kajak-kenu sport meghatározó egyesületei összefogtak, és azt javasolták, hogy a válogatásig ne legyen kötelező a központi edzőtábor. Különösen a szegedieket érintette negatívan a szövetségi kapitány azon elképzelése, hogy minden szakágban egy kijelölt edző irányítja a válogatottak felkészülését. Storcz terve szerint Janics Natasa és Vajda Attila nem edzhetett volna edzőjével. A riválisok trénerei készítették volna fel őket. Petrovics Kálmán szerint ez óriási ellentmondás, amit fel kell oldani. A szegediek azt is szeretnék elérni, hogy a válogatott sportolók akkor is megkapják a szövetségi támogatást, ha a klubjukkal utaznak melegvízi edzőtáborba. A válogatottba delegált edzők a csapataikat teljes körben vihessék magukkal. Ne szakítsák szét a műhelyeket, a klubok fizethessék be azokat is az edzőtáborba, akik nem válogatottak.
"Végre kialakultak a szakágakban műhelyek, ahol magas színvonalon dolgoznak edzők és versenyzők. Ezeket a csoportokat nem szabadna szétverni. Janics Natasa például nagyon keményen és jó hangulatban dolgozik három szegedi hölggyel és ifjúsági korú fiú versenyzőkkel. Nemcsak Nati húzza őket, hanem rá is jó hatással vannak a versenyzők" – magyarázta Petrovics Kálmán, aki többször is kérte Storcz Botondot, hogy beszéljék át a vitás kérdéseket. A szövetségi kapitány erre nem volt hajlandó, ezért Dervarics Attila, a Démász Szeged VE elnöke levélben kereste meg Baráth Etelét, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökét. Ennek hatására a napokban létrejött a találkozó Szegeden, ahol az elnökök mellett a szövetségi kapitány is meghallgathatta a három szegedi edző, Kovács László, Vécsi Viktor és Hűvös Viktor véleményét, valamint a szakmai igazgató, Boldizsár Gáspár elképzelését. Petrovics Kálmán szerint célravezető volt a találkozó, és a szövetség vezetője szóban elfogadta a szegediek fentebb vázolt javaslatait, kiegészítve azzal, hogy a hosszú évek óta bevált magyar válogatási metodikán – a két válogató plusz szétlövésen – ne változtassanak. A jelenlegi terv, ha megvalósul, szétforgácsolja a kajak-kenusok erejét, ami az eredményesség rovására mehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.