Bulvár

Az ősz veszélyei - hogyan közlekedjünk a rossz idő beköszönte után

Az ősz veszélyei - hogyan közlekedjünk a rossz idő beköszönte után

2009. november 18., szerda
Az ősz veszélyei - hogyan közlekedjünk a rossz idő beköszönte után

A megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzet elé állíthatja a járművezetőket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérő vezetéstechnikát igényelnek - áll a Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság közleményében.

Esőben, ködben a járművezető által belátott távolság csökken. A levegő kevésbé átlátható a páratartalom miatt. A járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolibbnak látszanak. A közlekedő járművek távolságát sokan túl-, sebességét viszont alulbecsülik. Egyes utakon számítani kell arra, hogy megjelenhet állati erővel vont járművek, mezőgazdasági gépek által felhordott sár, amely csúszóssá teheti az utakat! Semmit ne csináljunk hirtelen! Haladásunk során az autó stabilitása csúszós útszakaszra való ráfutáskor váratlanul megváltozik. Ebben az esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, gázon balesethez vezethet. Gázlevétellel és motorfékkel csökkentsük a sebességet! Alaposan vizsgáltassa át járművének műszaki állapotát. A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek, cserélje le téli gumikra! Már +7° C külső környezeti hőmérséklet alatt a téli gumiabroncsok előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a nyáriak. Ne használjon 4 mm-nél kisebb mintázat mélységű téli gumiabroncsot! Fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok levegőnyomására, amelynek általában 0,2 barral többnek kell lennie, mint az azonos méretű nyári abroncsénak. A már futott téli abroncsainak pozícióját cserélje meg, így viszonylag egyenletes lesz az abroncsok természetes elhasználódása. Fontos tudni, hogy a légzsák nem helyettesíti a biztonsági övet! A légzsákot az üléshez biztonsági övvel rögzített emberekre tervezték. Ütközés esetén a tehetetlenségi erő miatt előre csapódó testet az ellenkező irányból nagy erővel berobbanó légzsák nem védi meg, sőt további sérüléseket okozhat. Használja a biztonsági övet! Kis odafigyeléssel nagyon nagy tragédiát előzhetünk meg!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.