Gazdaság

Az Európai Bizottság újabb magyar nagyprojektet hagyott jóvá

Az Európai Bizottság újabb magyar nagyprojektet hagyott jóvá

2009. november 3., kedd
Az Európai Bizottság újabb magyar nagyprojektet hagyott jóvá

"Makó város és térsége szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása" nagyprojekt megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kedden az MTI-vel.

A hétfői támogató döntéssel immár 12 magyar nagyprojekt kapott brüsszeli igent, ezeken felül további 14 nagyprojekt van túl a magyar kormánydöntésén, amelyek közül 11-et már megküldtek az Európai Bizottságnak a támogató döntésre. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség értékelése szerint a hazai fejlesztéspolitika sikere, hogy az Európai Unió tagországai közül Magyarország nyújtotta be az összes tagállam közül - Lengyelország után - a legtöbb nagyprojektet, az összes tervezett nagyprojekt arányát tekintve azonban Magyarország az első. A makói kistérség minden településén mintegy negyed százada vezetékes ivóvíz-ellátás működik, ami a szennyvízcsatornázás hiányában, az épületek korszerűsítésével párhuzamosan, egyre nagyobb gondot okoz. Makón jelenleg 23 százalékos a csatornázottság, a projekt célja az agglomeráció teljes lakosságának csatornahálózatba való bekötése. Az Európai Bizottság által hétfőn elfogadott 14,1 milliárd forintos összköltségvetésű, 11,5 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló makói nagyprojekt több mint 41 ezer lakos életminőségét fogja javítani a térségben. A projekt a térség szennyvízcsatorna-hálózatának bővítését, Makó város közvetlen közelében található öt településen új szennyvízcsatorna-hálózat építését, a makói szennyvíztisztító telephez történő csatlakoztatását foglalja magába. Bővül Makó szennyvíztisztító telepe, továbbá szennyvíziszap-kezelő és elhelyező rendszer is kialakításra kerül. A projekt megvalósulásával megszűnnek a térségben élők egészségét veszélyeztető kockázatok, nagy arányban csökken a Maros vízgyűjtő területének szennyezettsége és a környezetszennyezettség. A zárt szennyvízelvezetési és tisztító rendszer kiépítése által a talajvíz és a talaj szennyezettsége, és az ezekkel összefüggő megbetegedések is csökkenek. Javul a felszíni vizek minősége és csökken a térség élővilágának és természetvédelmi területeinek veszélyeztetettsége is. A kistérség gazdasági fejlődésének is nagy lendültetett adhat a projekt, többek között valószínűsíthető, hogy a kistérség idegenforgalma is élénkülni fog a megvalósulást követően - írja az NFÜ közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.