Közélet

A nemzeti tanács a magyar nyelv hivatalossá tételéért

A nemzeti tanács a magyar nyelv hivatalossá tételéért

2009. október 17., szombat
A nemzeti tanács a magyar nyelv hivatalossá tételéért

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) csak akkor támogatja az elnökválasztásokon induló Kelemen Hunort, ha az RMDSZ jelöltje választási programjába foglalja Székelyföld autonómiájának kérdését, illetve a magyar nyelv hivatalos regionális nyelvvé való nyilvánítását - olvasható az Erdély Ma hírportálon.

Toró T. Tibor EMNT-alelnök kijelentette, a szervezet legkésőbb a jövő hét elején ismerteti álláspontját e kérdésben. „Mi támogatást szeretnénk nyújtani a magyar közösség érdekeit képviselő államelnök-jelölteknek. Bizonyos elveket akarunk azonban támogatni. Ha Kelemen Hunor programjába foglalja a magyar közösség fontos célkitűzéseit, megkapja a szervezet támogatását. Ha nem, nem” – szögezte le Toró. Az EMNT alelnöke a célkitűzések között felsorolta a kulturális autonómia és Székelyföld területi autonómiájának támogatását, illetve az állami magyar egyetem létrehozását és a magyar nyelvnek hivatalos regionális nyelvvé nyilvánítását. Tőkés László EMNT-elnök szeptember végén elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy az elnökjelölt kiválasztásakor az RMDSZ nem kérte ki a szervezet véleményét. Tőkés akkor kifejtette, az EMNT nem siet választ adni Kelemen Hunor támogatását illetően.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.