Egyetem

Szegeden nyitotta meg a tanévet Hiller István

Szegeden nyitotta meg a tanévet Hiller István

2009. szeptember 5., szombat
Szegeden nyitotta meg a tanévet Hiller István

A magyar felsőoktatás mennyiségi korszaka lejárt, mára a minőség dominál, melyben élen jár a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - mondta a hivatalos országos felsőoktatási tanévnyitón Hiller István szombaton, Szegeden.

Az oktatási és kulturális miniszter ünnepi beszédében hangsúlyozta: a jövőben az oktatás minőségére kell koncentrálni, mert az csak így lehet versenyképes; akik nem hozzák a minőséget, a versenyben hátrányt szenvednek, akár a központi finanszírozás tekintetében is. Az SZTE élen jár a minőségi oktatásban, melyért a szakminiszter a felsőoktatásban adható legmagasabb elismerést, a Felsőoktatási Minőségi-díjat adományozta az intézménynek. A 2006-ban alapított elismeréssel a minőségfejlesztés terén elért kimagasló eredményeket és folyamatos fejlődést felmutató felsőoktatási intézményeket jutalmazzák. A változásokról

Hiller István

kifejtette: a magyar felsőoktatásban másfél évtized alatt négyszeresére emelkedett a hallgatói létszám, százezerről csaknem négyszázezerre. A változás szükséges volt, de az utóbbi években ezt a szemléletet át kellett hangolni a világ elvárásainak megfelelően egy színvonalközpontú oktatáspolitikára. Az ebből keletkező viták a felsőoktatást szolgálják - hangsúlyozta. Mint mondta, ennek megfelelően alakult át a finanszírozásban a fejkvótás rendszer a hallgatók teljesítménye és intézményválasztása szerint. Az átalakulás egyik nyertese az SZTE, hiszen ahol minőségi oktatás van és a hallgatók szívesen választják, valamint a legtehetségesebbek veszik fel, azt támogatja az állam, hisz ez az érdeke. Akik nem teljesítik a megfelelő minőséget, hátrányt szenvednek. Ez azt jelenti, hogy érdemes régiókban gondolkodva a párhuzamosságokat megszüntetni és együttműködésben gondolkodni, amire több példa is van már az országban - mondta a szakminiszter, hozzátéve: ha ez nem történik meg, ezekben az intézményekben komoly gondokat szenvedhet a finanszírozás. Hiller István a bolognai rendszerről szólva elmondta: a bevezetett rendszer bizonyos elemeit lehet bírálni, vannak javításra szoruló részek, de nem lehet összességében elvetni. Azt, hogy a magyar felsőoktatás jó úton jár, bizonyítja, hogy a Nemzetközi Bologna Bizottságtól felkérést kapott Magyarország egy Ausztriával közös konferencia, a Bologna-csúcs megrendezésére 2010 tavaszán. A konferencián több mint negyven ország felsőoktatási vezetői, kormányfői, miniszterei összegzik, értékelik majd a bolognai folyamatot.

Szabó Gábor

rektor ünnepi beszédében elmondta: továbbra is az SZTE az ország második legnépszerűbb felsőoktatási intézménye. A tavalyi évhez képest csaknem 20 százalékkal - több mint 17 ezerrel - több hallgató jelentkezett a szegedi egyetemre, közülük tízezren első helyen jelölték meg az intézményt. A vidéki felsőoktatási intézmények közül a szegedi fogadhatja a legtöbb elsőévest is, hisz 9200 elsős tanul szeptembertől a dél-alföldi városban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.