Gazdaság

Nyit a nyilvánosság felé a mérnöki kamara

Nyit a nyilvánosság felé a mérnöki kamara

2009. augusztus 1., szombat
Nyit a nyilvánosság felé a mérnöki kamara

Májusban tisztújítás történt a Magyar Mérnöki Kamaránál, amely nagyobb nyilvánosságot szeretne kapni, a médiával való együttműködéssel is növelve társadalmi szerepét és súlyát. A testület a különféle mérnöki szakmák összefogására, az együttműködésre helyezi a hangsúlyt – hangzott el a július 31-én tartott sajtóbeszélgetésen.

A Csongrád Megyei Mérnöki Kamara sikeres működése titkának azt a bizalmi struktúrát tekintik, ami máig jellemzi a kamara működését.

Hazánkban az osztrák-magyar kiegyezést megelőző évtől 1945-ig működött a Mérnök Egyesület, melynek szegedi osztályát 1910-ben alapították, és a fővárosi szervezet mellett egyedül ennek volt még saját szakkönyvtára. 1923-ban született meg az első mérnöktörvény, 1989-re pedig az ország legkiválóbb mérnökei megszervezték az új kamarát, majd decemberben megalakult annak Csongrád megyei csoportja. 1996-ban létrejött a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara. A szervezet tevékenységét kiállítások és konferenciák fémjelzik, valamint létrehozták a kamara Alkotó Díját. 2006-ban épült a Szent István téri víztorony köré a Mérnök Panteon, mely Szeged legnagyobb mérnökeinek, építészeinek állít emléket. Mérnökbálak, regionális találkozók segítik a mérnökidentitás folyamatos támogatását. Tavaly Szeged adott otthont a Visegrádi Mérnöki Kamarák találkozójának is.

A Magyar Mérnöki Kamarát a mérnökök saját elhatározásukból hozták létre, köztestületként, valódi szakmai önkormányzatként működő szervezetről van szó, melynek költségvetése független a közpénzektől. A kamara 19 megyében, 19 tagozattal és jelenleg 19 ezer mérnökkel működik, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara taglétszáma 713 fő. A kamara magas szintű szolgáltatásokkal segíti tagjait: ellátja a szakma érdekképviseletét, támogatja a mérnökök együttműködését, szakmai névjegyzéket vezet, létrehozott szolidaritási alapot, honlapot üzemeltet stb. Az Európai Unióhoz való csatlakozással sürgetővé vált az EU-szabványok magyar nyelvre történő lefordítása, ennek támogatására a kamara a jövőben is hangsúlyt fektet. A felelős műszaki vezetők és műszaki ellenőrök névjegyzékének vezetését szintén e testület látja el. A szakma támogatás most annál is inkább egyre időszerűbb, hiszen 2010-től a mérnökök számára is teljesen megnyílik az európai piac. A kamara szeretné segíteni a mérnököket versenyképességük növelésében. Problémát jelent például, hogy a szakemberek nagy része kis- és középvállalkozásokban dolgozik, és a körbetartozások nehezítik boldogulásukat. 19 ezer jól képzett mérnök tudása jelenleg nagyon sok esetben nem tud megfelelően hasznosulni, mert hiányoznak azok a működési feltételek, amelyekkel ez a szellemi tőke mozgósítható lenne – emelte ki

Bodor Dezső

, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara (CSMMK) elnöke. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervet, valamint a regionális operatív programokat csak a mérnökökkel jól együttműködve lehet megvalósítani – hangsúlyozta a kamara elnöke. Az eljárások értelmetlen körülményessége, és sok esetben feleslegessé váló, többfordulós, vég nélküli terveztetések a mérnöki munkával való pazarlást vonják maguk után. Ugyanakkor, amikor valóban szükség van a jó műszaki tervre, az nem hagyható el, megoldandó a szerzői jog kérdése is – derült ki az elnök szavaiból.

Márai Sándor

gondolatait idézve Bodor Dezső úgy összegzett: felelős mérnökként a közérdeket szeretnék szolgálni: a nemzetgazdaság fejlődését azzal segíteni, hogy minél jobb létesítmények valósulnak meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.