Írjon nekünk

Gazdaság

Megújuló energia: Miskolc lekörözi Szegedet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Geotermikus erőmű épülhet Borsod megye székhelyén

Miközben szakértők szerint Szeged az egész kontinenst tekintve talán a legkiválóbb hőtani adottságokkal rendelkezik, s kézenfekvő lenne termálkincsének kiaknázásával ellensúlyozni az orosz gázpiactól való függőséget, ráadásul a fűtési költségek jelentős mértékben csökkenhetnének, a csongrádi megyeszékhely továbbra sem mozdul. Miskolc viszont – úgy hírlik – előrelátóbb: geotermikus erőmű épülhet ott, mely csaknem teljes egészében fedezheti a több mint 170 ezres város távhőigényét.

Geotermikus erőművet épít Miskolcon a PannErgy Nyrt., illetve a Miskolci Hőszolgáltató Kft.-vel közösen alapított projekttársasága, legalább 50 millió eurót invesztálnak a térségben található geotermikus energia hasznosításába – járta be az elmúlt napokban a magyar sajtót Horuczi György, a PannErgy üzletfejlesztési igazgatójának nyilatkozata. Bár a PannErgy később közleményben jelezte, Horuczinak nem volt felhatalmazása, hogy nyilatkozzon a miskolci fejlesztésről, a részletek mégis érdekesen lehetnek a szegedi olvasók számára is.

Alacsonyabb árú és fenntartható távhő Miskolcon?

A gazdasagiradio.hu cikke szerint a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett PannErgy Nyrt. a korábban megkötött előszerződésben meghatározottak szerint izlandi stratégiai partnercégével, a MANNVIT-tel, illetve annak Egyesült Államokban és Kínában működő alvállalkozójával elvégezte Miskolc környékének részletes geofizikai, geológiai felmérését. Kiderült, Miskolc térségében legalább négy olyan nagy kiterjedésű mező található, ahonnan geotermikus energia nyerhető ki. Ennek túlnyomó hányada kommunális és ipari hő előállítására, kisebb része villamosenergia-termelésre hasznosítható. A négy mezőből ráadásul annyi energia nyerhető ki, amely csaknem teljes egészében fedezné Miskolc távhőigényét, kiválthatná a jelenlegi fűtőerőművek szénhidrogén-felhasználását.
A geotermikus energia hasznosítására alapított Miskolci Geotermia Zrt.-t a napokban jegyezte be a bíróság a PannErgy Nyrt. 90 százalékos és a miskolci önkormányzat tulajdonában lévő Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. 10 százalékos részesedési hányadával. A projekttársaság a szükséges környezetvédelmi és vízjogi engedélyek beszerzését követően kezdheti meg Miskolc térségében a geotermikus kutak fúrását. Az előzetes tervek szerint 25-27 ilyen kútból, 2000-2500 méter mélységből hozzák a felszínre a forró vizet, illetve a gőzt, amelyből fűtési és ipari hőt, illetve villamos energiát állítanak elő. A lehűlt vizet zárt kutak rendszerében visszasajtolják az eredeti rétegekbe, a kedvező hőáram miatt így lényegében örökké fenntartható energiaátadó rendszer jön létre. Horuczi György elárulta: a geotermikus energia hasznosítása két éven belül megkezdődik Miskolcon, alacsonyabb árú és fenntartható távhőt biztosítva a város lakóinak.

Szeged érdektelenségbe burkolózik

A SZEGEDma.hu korábban több cikkben foglalkozott a szegedi geotermikusenergia-kinccsel. Megyénkben több településen is használják a termálenergiát: Hódmezővásárhelyen például a használati melegvíz és a fűtési energia 75 százalékát biztosítják ezáltal, Mórahalmon pedig a gyógyfürdőt, az egészségházat és a polgármesteri hivatalt fűtik ily módon. Szegeden más a helyzet. Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója októberben úgy nyilatkozott portálunknak: nem lát fantáziát a távfűtésre használandó geotermikus energiában, mert igen költséges a víz visszasajtolása.
Szakemberek viszont úgy látják: az orosz gázpiaccal szembeni kiszolgáltatottságunkat csak úgy lehet kivédeni, ha mielőbb az alternatív energiaforrások felé fordulunk. A szegedi InnoGeo Kft. ügyvezetője, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, Kóbor Balázs szerint Szeged számára legkézenfekvőbb megoldásként a termálenergia kiaknázása kínálkozik. Nincs ugyanis Európában még egy ilyen jó hőtani adottságokkal rendelkező vidék, mint a miénk. Éppen ezért fontos lenne – figyelmeztetett -, hogy a város és annak közintézményei ne adják oda ingyen vagy aprópénzért Szeged hőpiacát, miközben erre a projektre akár 30-50 százalékos állami támogatás igényelhető.
A decemberi közgyűlésen a fideszes Kohári Nándor – a SZEGEDma.hu cikkeire is hivatkozva – kijelentette: Szegednek élnie kellene termálhőkincsével, s Mórahalomhoz, Hódmezővásárhelyhez és Makóhoz hasonlóan át kellene térnie a geotermikus energia hasznosítására. Botka László polgármester azt ígérte, a 2009-es évben egyeztetnek a távhőszolgáltatóval, illetve széles körű tanácskozást hív össze az ügyben.
Néhány héttel később a rendezvény érdeklődés hiányában gyakorlatilag kudarcba fulladt, érdemi előrelépés pedig azóta nem történt. Nem úgy, mint Miskolcon…

Tovább olvasom

Hírzóna

Majdnem minden második hajléktalan közterületen húzza meg magát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Minden negyedik fedél nélküli gazdasági okból (fizetésképtelenség vagy munkahely elvesztése) került utcára.

Tovább olvasom

Közlekedés

Drágább lett négy forinttal a benzin, a gázolaj ára nem változott

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az előbbi literenkénti átlagára 370 forintra nőtt.

Tovább olvasom

Egészség

Nem jár táppénz annak, aki külföldi útja miatt házi karanténba kerül

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Viszont ha a PCR-teszt alapján kiderül, hogy valaki fertőzött, akkor jár a táppénz. 

Tovább olvasom

Aktuál