Elszakadt a cérna, feljelenti a várost

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kovács Miklós: megmérgezik a családomat

no images were found

A Római körúton élő Kovács Miklós feljelenti Szeged városát, mert a vezetés nem tesz semmit a hatalmas kamionforgalom ellen. Úgy érzi, veszélyben az élete: a lakásába beszivárgó mérgező gázok miatt egészségkárosodástól tart. „A helyi képviselő, az MSZP-s Szentgyörgyi Pál lerázott, amikor megkerestem problémámmal” – mondta a férfi.

A Római körúton élő Kovács Miklós és családja nem bírja tovább a hatalmas zajt és az azzal járó napi megpróbáltatásokat. „Elhatároztam, hogy feljelentem a szegedi városvezetést. Tönkre tették az életünket. Hatalmas stresszben élünk és az a por és zajártalom, amit el kell viselnünk három éve, nem emberi” – mondta kétségbeesetten a Bertalan híd szegedi feljárójánál élő férfi, aki felvette a kapcsolatot a Levegő Munkacsoporttal, ahol kapott egy kérdőívet. A kérdések a körülményeket vizsgálják, de már a szóbeli panasz alapján is azt javasolják a környezetvédők, hogy perelje be a várost. Kovács Miklós végső elkeseredésében határozta el magát. Hiába fordult panaszával a helyi képviselőhöz, az MSZP-s Szentgyörgyi Pálhoz: Kovács úr szavaival élve, az alpolgármester „lerázta azzal az indokkal, hogy hamarosan elkészül az elkerülő és akkor jobb lesz a helyzet”.
„Amióta a románok csatlakoztak az unióhoz, ötszörösére nőtt a kamionforgalom. Egy perc alatt 10-12 kamion zúg el előttünk. Olyan zajjal vannak, ami elviselhetetlen. Három éve nem alszunk, éjjel mozog az ágy alattunk. Állandóan mozog a csillár és remegnek a poharak a vitrinben, mintha földrengés lenne. Ilyen állapotokban nem lehet élni” – fakadt ki a kárpitos mesterember, aki Újszegeden bérelt műhelyt, hogy valahol nyugodtan meghúzhassa magát. Azt mondta: a munka neki nyaralás, mert ott viszonylag csend van. Lakását próbálta már értékesíteni, érdeklődők is akadtak, de amikor meglátták, hol lakik, a kapuból visszafordultak.
Megtapasztaltuk: az utcán állva a hatalmas zaj miatt csak kiabálva tudtunk beszélgetni. Egy idő után be kellett menni a közeli utcába, hogy értsük egymás szavát.
„A 90-100 kilométer/órával száguldó kamionokat a rendőrség csak néha állítja meg. Akkor is kitöltenek egy csekket. Szemtanúja voltam, amikor a sofőr nevetve széttépte a rendőr előtt a csekket és kihajította az ablakon, majd tovább hajtott a kamionos. Tudja, hogy ezek a kamionosok Romániában úgy vezetnek, mint a kisangyalok. Ott szigor van, ha megszegik a szabályt, túllépik a sebességhatárt, egyszerűen elkobozzák a kamiont. Ezt kell itt is bevezetni, biztosan rend lenne” – tanácsolta Kovács Miklós, aki nem régen tüntetőleg motorjával záróvonalon kanyarodott be egy utcába a rendőrök orra előtt. Megállították és megbüntették 20 ezer forintra. „Én is széttéptem a csekket, mint a román kamionosok. Ha nekik lehet, nekem miért ne lehetne? A rendőrök feljelentettek. A határozat szerint, ha nem fizetem be a 20 ezret, akkor mehetek ötnapos közmunkára” – mesélte a férfi. Gyorsan hozzátette: természetesen egy fillért sem fizet és vállalja a melót a közterületen, de meglepetéssel készül, közreadja, miért is dolgozik közmunkásként.
A Bertalan hídról lejövet bárki láthatja: három-négy méter magasan lebeg a szmog a körút felett  és a környező utcákban. A por és a mérgező gázok, amelyek rákos megbetegedéseket okoznak, beszivárognak a lakásokba. Kovácséknál naponta törlik a bútorokat. Egyszer kipróbálták, egy hétig nem takarítottak: ujjnyi vastagon állt a bútorokon a fekete por.

Előző sztori

Helyesbítést kért Retkes Attilától az SZDSZ volt Csongrád megyei elnöke

Következő sztori

Az Elisabeth újra a Szegedi Szabadtéri Játékokon