Picture the Homeless: A lakhatás alapvető emberi jog

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A hajléktalanná vált emberek gondjait csak velük együttműködve lehet megoldani – vallják a New Yorkban működő Picture the Homeless (Képzeld el a hajléktalanokat!) szervezet munkatársai, akik közül négyen két hetet töltenek Magyarországon, hogy tapasztalataikkal, tanácsaikkal segítsék a hazánkban fedél nélkül maradtak önszerveződését. A budapesti A Város Mindenkié csoport és a Védegylet szegedi csoportjának tagjai által szervezett szerdai vitaest előtt Robert Robinsonnal, a Picture the Homeless lakhatási kampányának felelősével beszélgettünk.

A Város Mindenkié csoport az amerikai tapasztalatokat felhasználva főként érdekvédelemre és az érintettek bevonására helyezi a hangsúlyt. A két hét alatt több nyilvános rendezvényen igyekeznek bemutatni kezdeményezésüket itthon is, illetve olyan képzéseket tartanak, melyeken hajléktalanok és lakással rendelkezők együtt vesznek részt. Tőlük a szervezők egy, a hajléktalan emberek által vezetett csoport megalapításában és fenntartásában várnak segítséget. „Tenni akarunk egy egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért” – hangsúlyozták a program szervezői, Udvarhelyi Tessza és Vojtonovszki Bálint, akik mindezt amerikai pályázati támogatásból valósítják meg.

no images were found

A Picture the Homeless nevű aktivista csoport alapítói, tagjai és vezetői hajléktalan és volt hajléktalan emberek. Szervezetten 1999 óta küzdenek a fedél nélkül élők jogaiért, módszereik között az oktatástól polgári engedetlenségig, demonstrációk szervezésétől jogvédelemig sokféle megoldás szerepel. A magyarországi látogatáson az általunk megszólaltatott Robert Robinsonon kívül részt vesz Lynn Lewis (a képen mikrofonnal), a szervezet igazgatója, a csoport emberi jogi képviselője és egy, a lakhatásért San Francisco-ban küzdő aktivista is.

– A magyar szervezők szerint eljött az ideje annak, hogy az itteni hajléktalanok is felemeljék a hangjukat saját érdekeik és méltóságuk védelmében és bekapcsolódjanak a hajléktalanság felszámolásába.

– A Picture the Homeless abban szeretne segítséget nyújtani, hogy a hajlék nélkül élő emberek hallathassák a hangjukat. Lehetőséget nyújtunk nekik, hogy tegyenek valamit magukért. De fontos, hogy mi nem helyettük szeretnénk beszélni, hanem segítünk megfogalmazni és kihangosítani a mondanivalójukat. Abban hiszünk, hogy csak az önszerveződés hozhat eredményt! A valódi társadalmi változáshoz nélkülözhetetlen a probléma által érintett emberek aktív bevonása a folyamatokba.
2006 őszétől dolgozom a Picture the Homeless-nél, de előtte én is hajléktalan voltam Floridában két éven át, úgyhogy átéltem mindazt, amiről beszélek. Miután visszatértem New Yorkba, tíz hónapig laktam egy éjjeli melegedőben, majd egy templomban.

– Az Egyesült Államokban és hazánkban is foglalkoznak a hajléktalanokkal szervezett formában, költségvetési keretből. Ezzel mi a probléma?

– A jelenlegi szociális struktúrában dolgozók nem érdekeltek abban, hogy a hajléktalanok kikerüljenek abból a lehetetlen helyzetből, amibe sokan önhibájukon kívül kerültek. Amerikában egyre komolyabb problémát jelent a lakhatás, mivel a lakbérek hihetetlenül gyorsan emelkednek és mind többen kerülnek olyan helyzetbe, hogy ezt nem tudják kifizetni.

no images were found

– Önöknek milyen megoldási javaslatuk van?

– Egy olyan kezdeményezést indítottunk el New Yorkban, hogy készüljön egy felmérés a város üres épületeiről. Ha létezne egy ilyen hivatalos leltár, akkor ez alapul szolgálhatna szociális bérlakások kialakításához. Ebben a felmérésében az aktivisták és a hajléktalanokat segítő szervezetek tagjai mellett maguk az utcán élők is segíthetnének – az emberi erőforrás tehát megvan a feladathoz.
A város évente 750 millió dollárt fordít a hajléktalanszállók fenntartására. Ennek jelentős részét meg lehetne spórolni, ha a működésképtelen rendszer helyett egy általunk javasolt pénzalap létrehozását választanák. Ehhez benyújtottunk egy jogszabálytervezetet is, mely szerint a tulajdonosoknak fizetniük kellene, ha egy meghatározott időn túl üresen marad a lakásuk. Ebből a pénzből támogathatnánk azokat, akik inkább választanák a hajléktalanszálló helyett a bérlakásokat.

– Hogyan fogadta a városvezetés a kezdeményezést?

– A városi tanács néhány progresszív gondolkodású tagjával – mint például a szóvivővel, aki a polgármester után a legnagyobb tekintéllyel rendelkezik – tudunk együtt dolgozni, mert ők hisznek az ügyben. A fő kihívást a polgármester meggyőzése jelenti, de bízunk benne, hogy sikerül az ő és sok más befolyásos politikus gondolkodásmódját megváltoztatni.

– A lakáshoz jutás mindenre megoldást jelent?

– Mindenre nem, de sok tapasztalat alapján elmondhatjuk, hogy akinek van lakása, annak számos más problémája is megoldódik. Az ideiglenes szállók viszont nem jelentenek valódi megoldást.

Előző sztori

Szerda esti válogatás!

Következő sztori

Egyedi megoldások miniszteri villára