A Dél-Alföldön 553 ezer szja-bevallás érkezett az adóhatósághoz

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A dél-alföldi regionális adóhatósághoz az előző évinél 1,8 százalékkal több, 553 ezer magánszemély 2008. évi jövedelem-elszámolása érkezett be – tájékoztatta az adóhivatal regionális igazgatósága kedden az MTI-t.

A régióban több mint 300 ezren nyomtatványkitöltő program segítségével készítették el bevallásukat, csaknem 90 ezren elektronikus úton nyújtották be az elszámolást, s valamivel többen a papír alapú nyomtatványt választották. A hibás bevallások száma a nyomtatványkitöltő programok használatának köszönhetően jelentősen csökkent.
A hibák között az egyik leggyakoribb az adózó aláírásának hiánya volt, de előfordult a téves adóazonosító szám feltüntetése, visszaigénylés esetén pedig az, hogy az adózó elmulasztotta megadni utalási címét, illetve a számlaszámát – tudatta Németh Gabriella sajtóreferens.
Az 553 ezer dél-alföldi magánszemély jövedelem-elszámolása együttesen közel 7,378 milliárd forint fizetendő adókötelezettséget tartalmazott. A Bács megyei adózók 3,004 milliárd, a Csongrád megyeiek 2,49 milliárd, a Békés megyeiek pedig 1,88 milliárd forint adókötelezettségről adtak számot bevallásukban.
A Dél-Alföldön tavaly a magánszemélyek és egyéni vállalkozók közül 88,5 millió forinttal egy Csongrád megyei magánszemély érte el a legmagasabb munkaviszonyból származó bérjövedelmet, amely a megelőző évi topjövedelem 55,7 százaléka volt. 2007-ben a legmagasabb összevont adóalap 166,4 millió forintot volt a régióban, tavaly ez az adat 128,7 millió forintra csökkent.
A különadózó jövedelmek körében viszont jelentős növekedés tapasztalható. Itt a legnagyobbnak számító – a 2007-es hasonlóképpen  árfolyamnyereségből szerzett – jövedelem a korábbi 132,6 millió forintról 812,3 millió forintra nőtt. Az osztalékból kapott topjövedelem is növekedett a Dél-Alföldön, a 2007-es 290 millió forintról 500 millió forintra – közölte a sajtóreferens.

Default thumbnail
Előző sztori

Csütörtök: Virágok minden mennyiségben

Következő sztori

Ökológuskongresszus Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek