Egyetem

Este nyolc órakor hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási ponthatárokat

Este nyolc órakor hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási ponthatárokat

2009. július 23., csütörtök
Este nyolc órakor hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási ponthatárokat

Ma este nyolc órakor válnak nyilvánossá az idei felsőoktatási felvételi ponthatárok a www.felvi.hu

portálon, ezzel mintegy 127.500 ezer felvételiző sorsa dől el.

Az érdeklődők a fővárosban, a Millenáris Parkban kivetítőkön is figyelemmel kísérhetik a ponthatárokat a Pont Ott Partin. A rendezvényre kilátogat

Hiller István

szakminiszter is. A helyszínen könnyűzenei programok is várják a fiatalokat, és fórumbeszélgetést tartanak többi között a ponthatárok alakulásáról, az ösztöndíj-lehetőségekről, hallgatói juttatásokról, a diplomák piacképességéről. Azok a jelentkezők, akik a jelentkezési lapjukon megadták mobiltelefonszámukat és hozzájárultak, a ponthatárok nyilvánossá válásakor sms-ben is értesítést kapnak. A felsőoktatási jelentkezések alapján arra lehet számítani, hogy a hagyományosan kedvelt szakokon és intézményekben idén is magasak lesznek a ponthatárok. Az idén felvételizők optimisták: egy most nyilvánosságra hozott felmérés szerint 73 százalékuk hisz abban, hogy az érettségi évében felveszik, és további 20 százalékuk gondolja, hogy a legkésőbb a következő évben bekerül a felsőoktatásba. Az idén 127.500 diák jelentkezett egyetemekre és főiskolákra, mintegy 27 ezerrel több, mint tavaly. Alapképzésre 90.600-an, egységes osztatlan képzésre 10.200-an, felsőfokú szakképzésre 6.500-an nyújtottak be kérelmet. Mesterképzésre első helyen 17 ezren jelentkeztek. A diákok összesen 285 ezer jelentkezést adtak be a következő tanévre. A többletből mintegy 12 ezer a nyelvi előkészítő évfolyamon most végző diák, s mintegy 11 ezer a mesterképzés bővülése miatti növekedés. Idén a jelentkezések alapján a legnépszerűbb alapszak a turizmus-vendéglátás, intézménye pedig az ELTE, amelyet a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem követ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.