Egyetem

Naprendszer-túra: a víztoronytól a Csillagvizsgálóig

Naprendszer-túra: a víztoronytól a Csillagvizsgálóig

2009. június 14., vasárnap
Naprendszer-túra: a víztoronytól a Csillagvizsgálóig
naprendszer4

Ősnap? Föld típusú bolygók? Hányszor nagyobb a Nap a Földnél? - ilyen és hasonló kérdésekre már tudnak válaszolni mindazok, akik részt vettek a Tömörkény István Gimnázium diákjai által tartott „Naprendszer-túrán", melyet Moróné Tapody Éva fizikatanár szervez. A június 5-i túrába a SZEGEDma.hu is belehallgatott.

Általában elismerendő kezdeményezésként szokták üdvözölni a frontális tanári munkával szemben azt, amikor a tanár képes kilépni a tanterem zártságából, és élővé, megtapasztalható, élvezetesebbé tudja tenni diákjai számára a tananyagot - a Tömörkény-gimnázium diákjainak pontosan erre nyílik lehetőségük. A Szent István-víztorony lábánál diákok gyülekeznek - a víztoronyban egy kis fizikus ízelítőt kaphattak, mielőtt elindulnak a túrára. A torony lábánál két diák ismerteti a Naprendszer egészét, majd pedig a Napról is hallunk, amelyet egy sárga labdával szemléltetnek. Érzékletes, milliméter pontosságú, arányos modellekként kisebb golyócskák jelzik majd a fényes csillagunk körül keringő bolygókat. Ha a Nap egy nagy sárga labda, akkor a Plútónak -

melyet már nem is bolygóként, hanem törpebolygóként tartanak számon

- méretarányosan egy mákszem felel meg - magyarázza

Moróné Tapody Éva

. Utána útnak indulnak. A Merkúr-Vénusz-Föld-Mars még a közelben modellezhető, a Kálvin téren már az üstökösök és kisbolygók térségében járhatunk, majd az Anna-kútnál helyezkedik el a Jupiter, a színháznál van a Szaturnusz, Újszegeden lent a parkolóban az Uránusz, a Füvészkerti úton a Neptunusz. A túra stílszerűen a Csillagvizsgálónál végződik: ez most a Naprendszer széle. A túrát 9. és 11. osztályos diákok vezetik. Minden állomásnál más-más felkészült tanuló tart ismertetőt, a helyszínen pedig képes leírást is hagynak a járókelőknek.

naprendszer2

„2005-ben, a Fizika Nemzetközi Évében számtalan városi rendezvénybe kapcsolódtunk be diákjaimmal. Felejthetetlen élményt jelentett a gyerekeknek és nekem is például a Fénystafétában való részvétel, a sok kísérleti bemutató, melyre nagy izgalommal készültünk" - meséli a tanárnő az előzményeket. Mint mondja, akkor született meg benne a Naprendszer-túra gondolata. „Hasonló ismeretterjesztő túrán vettem már részt, de azt egy csillagász tartotta, nem diákok. Én szerettem volna, ha minél több tanítványom részesül a tanítva tanulás élményében" - vallja a tanárnő. A Csillagászat Nemzetközi Évét szeretnék ezzel felejthetetlenné tenni, ezért már korábban bekapcsolódtak a városi rendezvényekbe, és az egyetem által kiírt Kutató Iskola pályázaton nyertek pénzt is a programokra. A Naprendszer-túra tervezése a méretezéssel kezdődött - tudjuk meg Moróné Tapody Évától. Éppen alkalmasnak bizonyult a Szent István téri Víztorony és a Csillagvizsgáló közötti táv az ebben az arányban lekicsinyített égitestekkel arra, hogy egy kellemes túra során érzékelhetővé váljanak a távolságok, méretarányok. „A Víztorony számtalan érdekes látnivalót kínál, a túra első óráját ezek megtekintésére szánjuk, a végállomás pedig a Csillagvizsgáló. Mindkét helyen vannak segítőim,

Kopasz Kata

fizikatanárnő,

Békei László

tanár úr és

Szalai Tamás

csillagász - nagyon hálás vagyok a közreműködésükért" - meséli a részleteket a tanárnő. „Úgy gondolom, a vendégeknek is élmény ez a négyórás program, szeretnénk több alkalommal is sort keríteni rá. A mostani a második alkalom, de a következőre, július 3-aira is van már jelentkező. Terveim szerint a következő tanévekben is megismételnénk a túrát. Ez lehet a csillagászat tananyag tanításának egy módja és egyúttal ismeretterjesztés is" - összegez Moróné Tapody Éva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.