Egyetem

Felmérés: Elégedett SZTE-hallgatók

Felmérés: Elégedett SZTE-hallgatók

2009. június 15., hétfő
Felmérés: Elégedett SZTE-hallgatók

A színvonalas oktatás, a tudományos hírnév és az egyetem munkaerő-piaci hírneve a három legfontosabb szempont a magyar diákok körében a felsőoktatási intézmény kiválasztásakor, állapítja meg a European Student Barometer 2009 elnevezésű közvélemény-kutatás. Az idén 22 európai országban végzett felmérés a felsőoktatásban tanulók véleményét tanulmányozta a saját intézményükre vonatkozóan. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói az oktatás feltételeit és minőségét vizsgáló tizenhat szegmensből tizenkettő esetében elégedettebbek, mint az átlag európai és magyar hallgatók - írja a Szegedi Tudományegyetem sajtóközleménye.

Egy független berlini kutatóintézet idén 22 ország, 775 felsőoktatási intézményének több mint 195 ezer diákját kérdezte meg arról, hogy mi alapján választották ki, és mennyire elégedettek a saját egyetemükkel, főiskolájukkal. Magyarországról összesen több mint 23 ezer válasz érkezett, közülük csaknem ezer a Szegedi Tudományegyetemről. A kutatás szerint a három legfontosabb szempont a magyar diákok körében a felsőoktatási intézmény kiválasztásakor az oktatás minősége, a tudományos hírnév és a munkáltatók egyetemről alkotott véleménye, de a gyakorlatorientált képzés, a kurzusösszetétel és az egyetemi élet is döntő lehet a jelentkezési lapok kiöltésekor. A felmérés eredményei szerint a Szegeden tanuló hallgatók a felvételi idején az átlagnál fontosabbnak ítélték a Szegedi Tudományegyetem oktatási színvonalát, tudományos és munkaerő-piaci hírnevét, valamint a városban zajló egyetemi életet, míg a képzések összetétele számukra kevésbé játszott szerepet, mint más európai országokban. Az elvárások teljesülése kapcsán a válaszok pedig azt mutatják, hogy a szegedi hallgatók a magyar és az európai diákoknál is jobban szeretik az Alma Materüket. Az egyetem polgárai ugyanis egy hétfokozatú skálán (1=egyáltalán nem, 7=nagyon) 5.1 pontra értékelték saját intézményüket, míg a magyar és európai átlag ennél két tizedponttal kevesebb volt. A felmérés során a kutatók továbbá tizenhat szempont alapján vizsgálták a hallgatók elégedettségét. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói az oktatás feltételeit és minőségét vizsgáló tizenhat szegmensből tizenkettő esetében elégedettebbek, mint az átlag európai és magyar diákok. Az európai és magyar átlaghoz viszonyítva a szegedi hallgatók messze jobbnak ítélték meg saját intézményük tudományos hírnevét, pezsgő egyetemi életét és oktatási színvonalát, és sokkal kedvezőbbnek látják a Szegeden szerzett diploma munkaerő-piaci értékét és a város nyújtotta szálláslehetőségeket is. Ugyanakkor - a hazai diákokhoz hasonlóan - kevésbé elégedettek az egyetemi ügyintézéssel, adminisztrációval, mint a többi európai ország hallgatói. A diákok szívesen vennének részt több gyakorlati kurzuson és az egyetem cégekkel kialakított kapcsolatrendszerét is erősítenék. Az intézmény számítástechnikai és egyéb felszereltségét a válaszadók több mint háromnegyede tartja kiválónak, de 70% az oktatók elérhetőségét és segítőkészségét is nagyra értékelte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.