Felmérés: Elégedett SZTE-hallgatók

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A színvonalas oktatás, a tudományos hírnév és az egyetem munkaerő-piaci hírneve a három legfontosabb szempont a magyar diákok körében a felsőoktatási intézmény kiválasztásakor, állapítja meg a European Student Barometer 2009 elnevezésű közvélemény-kutatás. Az idén 22 európai országban végzett felmérés a felsőoktatásban tanulók véleményét tanulmányozta a saját intézményükre vonatkozóan. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói az oktatás feltételeit és minőségét vizsgáló tizenhat szegmensből tizenkettő esetében elégedettebbek, mint az átlag európai és magyar hallgatók – írja a Szegedi Tudományegyetem sajtóközleménye.

Egy független berlini kutatóintézet idén 22 ország, 775 felsőoktatási intézményének több mint 195 ezer diákját kérdezte meg arról, hogy mi alapján választották ki, és mennyire elégedettek a saját egyetemükkel, főiskolájukkal. Magyarországról összesen több mint 23 ezer válasz érkezett, közülük csaknem ezer a Szegedi Tudományegyetemről.
A kutatás szerint a három legfontosabb szempont a magyar diákok körében a felsőoktatási intézmény kiválasztásakor az oktatás minősége, a tudományos hírnév és a munkáltatók egyetemről alkotott véleménye, de a gyakorlatorientált képzés, a kurzusösszetétel és az egyetemi élet is döntő lehet a jelentkezési lapok kiöltésekor.
A felmérés eredményei szerint a Szegeden tanuló hallgatók a felvételi idején az átlagnál fontosabbnak ítélték a Szegedi Tudományegyetem oktatási színvonalát, tudományos és munkaerő-piaci hírnevét, valamint a városban zajló egyetemi életet, míg a képzések összetétele számukra kevésbé játszott szerepet, mint más európai országokban.

Az elvárások teljesülése kapcsán a válaszok pedig azt mutatják, hogy a szegedi hallgatók a magyar és az európai diákoknál is jobban szeretik az Alma Materüket. Az egyetem polgárai ugyanis egy hétfokozatú skálán (1=egyáltalán nem, 7=nagyon) 5.1 pontra értékelték saját intézményüket, míg a magyar és európai átlag ennél két tizedponttal kevesebb volt.
A felmérés során a kutatók továbbá tizenhat szempont alapján vizsgálták a hallgatók elégedettségét. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói az oktatás feltételeit és minőségét vizsgáló tizenhat szegmensből tizenkettő esetében elégedettebbek, mint az átlag európai és magyar diákok.

Az európai és magyar átlaghoz viszonyítva a szegedi hallgatók messze jobbnak ítélték meg saját intézményük tudományos hírnevét, pezsgő egyetemi életét és oktatási színvonalát, és sokkal kedvezőbbnek látják a Szegeden szerzett diploma munkaerő-piaci értékét és a város nyújtotta szálláslehetőségeket is. Ugyanakkor – a hazai diákokhoz hasonlóan – kevésbé elégedettek az egyetemi ügyintézéssel, adminisztrációval, mint a többi európai ország hallgatói. A diákok szívesen vennének részt több gyakorlati kurzuson és az egyetem cégekkel kialakított kapcsolatrendszerét is erősítenék. Az intézmény számítástechnikai és egyéb felszereltségét a válaszadók több mint háromnegyede tartja kiválónak, de 70% az oktatók elérhetőségét és segítőkészségét is nagyra értékelte.

Előző sztori

Német könyvadományt kapott az Egyetemi Könyvtár

Következő sztori

Kedd: Hova tovább, nyugdíjasok?