Vedres-köteteket fogadott örökbe az új díszpolgár

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

somogyi3Május 23-án Novák István, a város egykori főépítésze, Szeged előző nap választott új díszpolgára örökbe fogadta a Somogyi-könyvtár két kiválasztott Vedres István-kötetét. A szép hagyománnyal az örökbefogadó egyben szellemi kapcsolatát is kifejezi az adott műhöz, és annak szerzőjéhez.

Novák István, Ybl-díjas építész pályája során nemcsak Szeged, hanem Makó és Szarvas főépítészeként is tevékenykedett. Szegeden olyan főbb alkotások kötődnek nevéhez, mint a Kárász utca, a Széchenyi tér vagy a Deák Ferenc Gimnázium. Csongrád megyében Ópusztaszer is az ő kézjegyét viseli, a határon túl pedig például az ajnácskői és a brassó katolikus templom épült tervei alapján. 2008-ban Prima primissima díjjal is elismerték szakmai kiválóságát.

Az egykori főépítész a szegedi Vedres István Építőipari Technikumban tanult, és akár ez is indokolhatta volna, hogy a könyv-örökbefogadáshoz a “Szeged Széchenyijeként” emlegetett Vedres István, a város egykori mérnökének egy művét választotta. Valójában azonban Bálint Sándor Szeged városa című könyvének Vedres Istvánról szóló része ragadta meg – derült ki az ünnepélyes örökbefogadáson. Ezért választotta a “Nemes, szabad, királlyi Szeged várossa meg nagyobbítandó tanáts-háza talp-kövének le-tétele’ alkalmatosságára készült versek” című könyvet, mely versezetekben mutatja be Szegedet, valamint az alkalmon a szerző Szegedi Múzsák százados ünnepe című, 1820-ban írt kis szépirodalmi művét is örökbe fogadta Novák István. Az ünnepélyes eseményt megörökítő oklevelet Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a könyvtár igazgatója adta át Novák Istvánnak aláírásra (felső képünkön).

somogyi4

Mint az a könyv-örökbefogadásoknál megszokott, gazdag illusztrációval egybekötött ismertetést és méltatást hallhattak az érdeklődők Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros, a gyűjteményi osztály vezetőjének előadásában mind Novák Istvánról, mind az örökbe fogadott kötetekről. A díszpolgár  munkássága – mint ezt Szeged városi főépítészi tevékenysége is jól mutatja – a hagyomány tiszteletén és az értékek megőrzésén alapul – világlott ki a főkönyvtáros szavaiból.

A Novák István köszönő szavaiban úgy fogalmazott: bár szoktunk tartani Vedres-évfordulókat és városi megemlékezéseket, de Vedres István sokkal többet érdemel. Mint elmondta, pontosan a sokoldalúsága miatt választotta Vedrest példaképül, mint az akkori kor egyetlen földmérőjét, akinek a nevéhez többek között a városi főmérnöki teendők elindítása kötődik, és akitől nem mellesleg szépirodalmi műveket is olvashatunk.
“A megmaradás számomra nagyon fontos dolog, annak ellenére, hogy az elmúlt negyven-ötven évben sok mindent elpusztítottak és tönkretettek. Ezért tartottam nagyon fontosnak, mikor 1995-ben főépítész lettem, hogy a meglévő dolgainkat tegyük rendbe – sajnos ezen a téren továbbra is hatalmas feladat vár az utódokra, és pontosan Vedres István – mint az első városháza igazi tervezőjének – szellemisége is azt diktálja, hogy a meglévő értékeinket dicsérjük, őrizzük meg, szeressük. Eddig is Szeged szeretetében éltem az életem, ígérem, hogy továbbra is azzal a szeretettel fordulok a polgárai és házai felé, ahogy eddig tettem” – összegzett Novák István.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Az MSZP-jelölt csak tisztességes lehet!

Következő sztori

Kick-box Világkupa, Szeged - 33 magyar érem volt az első nap termése

Legutóbbi hasonló cikkek