Egyetem

Százhuszonöt éves a szegedi iparosképző iskola

Százhuszonöt éves a szegedi iparosképző iskola

2009. május 29., péntek
Százhuszonöt éves a szegedi iparosképző iskola

Fennállásának 125. évfordulóját ünnepli Szeged legrégebbi szakmunkásképző intézménye, a Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskola.

Az ünnep alkalmából a programok az évfordulót jelző szám köré szerveződtek - mondta el a pénteki ünnepi megnyitót megelőzően az MTI-nek az intézmény igazgatója,

Feketű Béla

. Mint kifejtette, minden a 125-ös szám jegyében zajlik pénteken az iskolai és városi helyszíneken egyaránt. Az intézmény falai között például 125 perces foci- és horgászverseny, illetve 125 pontos kosárlabdadobás lesz, délután pedig az évfordulós számot megformálják élőképben is. Az iskolán kívül, a városban az osztályok különböző feladatokat elvégezve pontokat gyűjthetnek, illetve kiállításokon - a szegedi Somogyi-könyvtárban, illetve a Fekete Házban - szintén játékos feladatokban vehetnek részt. A tárlatok egyébként már nem csak a tanulókat, de a szegedieket is várják: láthatnak inasrajzokat, fotókat és tárgyakat a korabeli iparos képzésről. A fiú iparostanonc iskolát 1884-ben alapították, és kezdetben még csak heti három napot tanultak a fiatalok, a hét többi napját a mesterek mellett inaskodással töltötték. A harmincas években, miután folyamatosan nőtt a gyermeklétszám, új épületbe költöztették az intézményt és egyesítették a leány tanonciskolával. A kétezer diák számos szakma közül választhatott, akkor még akár kazánkovácsnak, hangszerkészítőnek, kaptafakészítőnek vagy kékfestőnek is tanulhattak. A második világháborút követő államosítás után szintén költözött az iskola, majd egy évtizeden belül a létszám további növekedése miatt kettéválasztották. A háromezres diákság szakszerű képzése ugyanis már lassan megoldhatatlan feladatnak bizonyult. 1963-ban két intézmény - a fiúknak a 600-as, a lányoknak a 624-es - lett, bár nem váltak el teljesen egymástól, hisz egymás melletti épületbe költöztek. A különélés időszaka 2007-ben szűnt meg, amikor újra egyesítették a két létesítményt. Az iskola ma is egyik bázisa a szakmunkásképzésnek a régióban - foglalta össze az intézmény működésének jelentőségét Feketű Béla. Idén 1700 diák tanul az iskolában, amely 62 szakmát tart a kínálatában. Ezek közül természetesen nem mindegyik indul minden évben, elvégre alkalmazkodni kell a munkaerőpiaci igényekhez - hangsúlyozta a vezető. Viszonylag népszerű szakmák közé tartozik az asztalos, a fodrász, a hűtő- és klímaszerelő, illetve a különböző építőipari szakmák. Egyre kevesebb a jelentkező viszont a könnyűipari- és nyomdai szakmákra, annak ellenére, hogy a térségben sok nyomda és varroda is működik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.