Közélet

Pénzéért demonstrál egy búzatermesztő Csongrád megyében

Pénzéért demonstrál egy búzatermesztő Csongrád megyében

2009. május 11., hétfő
Pénzéért demonstrál egy búzatermesztő Csongrád megyében

Több millió forintos kintlévősége miatt kezdett demonstrációba egy szeged-szőregi mezőgazdasági vállalkozó hétfőn a Csongrád megyei Röszke mellett a felvásárló, Gabona-Komplex Kft. bejárata előtt.

Bagi Ádám

őstermelő, családi gazdálkodó az okokról elmondta: tavaly július közepén szállított be a röszkei cégnek 13,6 millió forint értékű búzát. Azért a Gabona-Komplex Kft.-nek adta el a terményt, mert a cég vezetőit és az üzletkötőjét is évtizedek óta ismerte, ráadásul a cég telephelye is közel van Szegedhez, így a fuvardíjon is lehetett spórolni. A vállalkozással 2009. február 11. fizetési határidőben állapodtak meg, a pénz azonban nem érkezett meg. A bruttó vételárból azóta is csupán 611 ezer forintot utaltak át számlájára - közölte a gazdálkodó, hozzátéve, hogy a kiállított számla után időközben több mint 2 millió forintnyi ÁFÁ-t be kellett befizetnie. A határidő lejárta után egy héttel a cég vezetői azt ígérték, hogy egy hónapon belül négy részletben kiegyenlítik tartozásukat. Ez azonban azóta sem történt meg - mondta Bagi Ádám, aki abban bízik, hogy a Gabona-Komplex Kft. a még raktáron lévő búzájának, kukoricájának és napraforgójának értékesítése után mégis fizetni fog. A termelő elmondta, tud róla, hogy a vállalkozás más beszállítóinak is tartozott árújukért, ami miatt többen demonstráltak a röszkei telephely előtt. Tóth Sándor izsáki termelő, aki március végén tiltakozott hasonlóképpen Röszkén hétfőn az MTI-nek elmondta, a vállalkozás időközben maradéktalanul kiegyenlítette tartozását. A Gabona Komplex Kft. vezetőit kereste az MTI személyesen és telefonon is, de nem voltak elérhetők. Kiss Tibor, a cég ügyvezetője április elején azt nyilatkozta a Délmagyarország című napilapnak, hogy május 20-ig minden tartozásukat kiegyenlítik. A nyilvános céginformációk szerint 2006 februárjában alapított magyar magánszemélyek és egy SCP RATIO elnevezésű monacói bejegyzésű vállalkozás tulajdonában álló Gabona-Komplex Kft. jegyzett tőkéje 434 millió forint. A Kft. utolsó nyilvánosságra hozott mérlege szerint az értékesítés nettó árbevétele 2007-ben 83 millió forint volt, mérleg szerinti vesztesége pedig meghaladta a 103 millió forintot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.