Egyetem

Nem volt rémisztő a matekérettségi

Nem volt rémisztő a matekérettségi

2009. május 5., kedd
Nem volt rémisztő a matekérettségi
erettsegi12

Nem volt nehéz a matekérettségi - ez volt a véleménye a szegedi Ságvári Endre-gimnázium végzős hallgatóinak. Nemcsak szerintük, hanem több matematikatanár is ezen a véleményen volt. Talán bizonyos részekben könnyebb is volt a középszintű matematikaérettségi, mint tavaly, ezt már Dobi János, a Ságvári igazgatója mondta.

Szegeden 2 753-an tettek próbát matematikából. A Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumában öt osztályban 150 diák várta a középszintű feladatlapokat kedden reggel fél nyolctól. Ekkor lehetett belépni az iskola kapuján. A tételsorokat nem sokkal korábban az igazgató,

Dobi János

hozta egy válltáskában a városházáról. Majd az előírtak szerint

Kovács István

igazgatóhelyettes bontotta fel a csomagokat. "Huszonnégyen próbálkoznak emelt szinttel, de ők a Gábor Dénesben oldják a feladatokat" - magyarázta az igazgató, míg a tanárok csoportosították a feladatlapokat. Szegeden összesen 89-en vállalkoztak emelt szintű matematikaérettségire, majdnem a tanulók egyharmada a Ságváriból került ki. Dobi János szerint is kevesebben érettségiznek emelt szinten, mint tavaly. Szerinte technikáznak a gyerekek, és biztosra mennek. Hozzátette: legalább kétszer annyian készültek iskolájukban a matematika emelt szintű érettségire, mint amennyien a végén bevállalták.

Nem jár emelt szintű ötös

Hiába szerepelt kitűnően Kunos Ádám, a Ságvári-gimnázium diákja a matematika Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen, nem kapta meg automatikusan az emelt szintű ötöst. Konfárné Nagy Klára és Tarcsay Tamás tanítványa a 12. lett a döntőben, de csak pluszpontokat számíthat be érettségi összteljesítményébe. Ettől a tanévtől kezdve az oktatási minisztérium hosszú hagyománynak vetett véget. Mindez a jövőben az OKTV-k színvonalcsökkenéséhez vezethet. A tanároknak pedig nehezebb lesz a gyerekeket motiválni.

Míg a tanárok szorgosan pakolgatták a feladatlapokat, az igazgatóval arról beszélgettünk, hogy valószínű a következő években nőni fog az emelt szintű érettségik száma. Az egyetemek természettudományi karai, a hírek szerint, követik az orvosikon jövőre bevezetendő módszert. Az orvosnak készülő diákoknak az egyik fő tárgyból, fizikából vagy biológiából, emelt szintű érettségit kell tenni 2010-től. Közben elkészült a feladatlapok csoportosítása. Az első körben a tanárok csak azokat a nyomtatványokat oszthatták szét, amelyeken a feladatokban alapfogalmakra kérdeztek rá az érettségi sort összeállítók. Negyvenöt percig agyalhattak a kérdéseken a vizsgázók. Ezután kapták meg azt a feladatsort, ahol már számításokat kellett végezniük. Százharmincöt percig gondolkodhattak. A feladatok között szerepelt másodfokú egyenlet megoldása, rákérdeztek két szám mértani közepére, és igaz-hamis állításokra is kellett válaszolni. Aki végignézte a feladatsort, láthatta, nagyobb súllyal szerepeltek statisztikai és valószínűség-számításos feladatok, mint logaritmusos példák. Az oktatási tárca tájékoztatása szerint matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia és német nyelven is tettek érettségi vizsgát. A szegedi Ságváriban a francia kéttannyelvűsök vállalkoztak erre a mutatványra, de nem forszírozták a magasabb szintet. Dobi János elmondta, az idegen nyelven vizsgázók mindig más feladatsort kapnak, ami a tapasztalatok és a tesztek alapján ugyanolyan nehézségű, mint a magyarul megfogalmazott feladatsor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.