Közélet

Ne legyen az APEH a bosszú eszköze!

Ne legyen az APEH a bosszú eszköze!

2009. május 28., csütörtök
Ne legyen az APEH a bosszú eszköze!

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ajánlásban hívta fel az APEH elnökének figyelmét a megalapozatlan bejelentések kritikus kezelésére - értesült a Magyar Nemzet. Amennyiben a gyakran rosszindulatból fakadó beadványokat előzetesen nem vizsgálják meg, úgy a közigazgatási szervek a magánbosszú érvényesítésének eszközévé silányulhatnak - mondta el az ombudsman.

Szabó Máté

az APEH elnökétől kapott felkérés alapján vizsgáltatta ki az ún. közérdekű bejelentések kapcsán bevett adóhatósági gyakorlatot. Az országgyűlési biztos adatai szerint a 2007-ben keletkezett 16983 ügyirat közül az APEH 10702-t kezelt közérdekű bejelentésként, pedig ezek 54 százaléka névtelen beadványként érkezett. A vizsgálatok lefolytatása után kiderült, hogy e tízezres ügyszámnak mindössze 30 százaléka volt teljesen, 10 százaléka pedig részben megalapozott. Gyakran fordult elő, hogy a bejelentő nem saját neve alatt jelentett be másokat. Az ombudsman szerint az APEH-nek először mindig arról kell megbizonyosodnia, hogy a bejelentő valóban az-e, akinek a neve a beadványon szerepel, illetve nem nyilvánvalóan rosszhiszemű, zaklató, kár- vagy egyéb jogsérelemre vonatkozó próbálkozásról van szó. A névtelen bejelentések általában a magánbosszú ilyetén megnyilvánulásai, amihez állami szerv nem adhat segítséget. A tízezres esetszám komoly munkaterhet eredményez az adóhivatalnál, ami a szervezet teljes tevékenységét is akadályozhatja. Szabó Máté kiemelte, hogy a bejelentőt tanúként is meghallgathatja a hatóság, ami által jelentős számú eljárás válhat gazdaságosabbá és hatékonyabbá. Természetesen a tanú figyelmét fel kell hívni a jogaira, kötelességeire és a hamis tanúzás következményeire is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.