Sport

Hoki-vb: Magyar voltam Zürichben!

Hoki-vb: Magyar voltam Zürichben!

2009. május 5., kedd
Hoki-vb: Magyar voltam Zürichben!
hokivb4

A magyar jégkorong-válogatott 70 év elteltével szerepelt újra az elitben. A kirándulás sajnos nem tartott túl sokáig, hiszen bár fiaink dicséretesen helytálltak, búcsúzniuk kellett a legjobbak mezőnyétől. A sportág nagy szegedi szerelmese, Petró János kollégánk is elkísérte a nemzeti együttest Svájcba, fogadják szeretettel élménybeszámolóját!

35 év, egészen pontosan ennyi időt vártam arra, hogy ezt a mondatot leírhassam: MAGYAR voltam Zürichben. Mert amikor 1974-ben néhány idősebb bandatag hívására elmentem a Kisstadionba, végleg eldőlt a sorsom. Akkor egy felejthetetlen hangulatú meccsen a Fradi sporttörténelmet írt, a korábbi BEK-elődöntős EV Füssenen átgázolva bejutott a legjobb nyolc közé. A jégkorong szeretete része lett az életemnek. Azóta ácsingóztam rá, hogy egyszer részt vevő ország szurkolójaként ott lehessek az elitcsapatok világbajnokságán. Most, amikor ezeket a sorokat írom, mi már túl vagyunk az eseményen, pont nélkül, utolsó helyen végeztünk, de nem vagyok egy kicsit sem csalódott. Mert ezen a tornán mind a magyar csapat, mind a magyar közönség bizonyította, igenis van helyünk a világ élvonalában. A magyar-szlovák mérkőzést még itthon néztem, kicsit bánva, hogy csak egy hetet tudok rászánni az eseményre. Kanada ellen már ott álltam a kloteni jégpálya állóhelyén, tizenhat óra kimerítő vezetés és két igen furcsa határellenőrzés után. Láthattam, hogy a mérkőzésekre beengedett több száz zürichi iskolás nagyobb része a magyar zászlót vette el a bejáratnál, és boldogan énekel és kiabál. Ez egy olyan országban történt, ahol a kanadai jégkorongozókat helyi fanok ezrei kísérik! Miért nem vagyok csalódott az eredménnyel? A magyar válogatott megtehette volna, hogy első két meccsét elpiheni, aztán nekiesik a fehéroroszoknak, hátha ki-ki meccsen kijön a lépés. De nem ezt tette, és szerintem ez így volt jó. Szlovákia ellen másodperceken múlt a meglepetés, a Kanada elleni vereség számomra átértékelődött, amikor a helyszínen láttam, hogy Kanada a cseheken is hasonló magabiztossággal lép át. A fehéroroszok elleni vereségünket pedig csak a két ország jégkorongmúltjának tudom be. Másnap a cseh drukkerek alaposan meglapogattak, mondván, milyen nagyszerűen játszottunk, és szerintük az eredmény fordítva lett volna jogos. Valóban én is így éreztem. Sajnos az osztrákok ellen már látni lehetett: ez a sebesség és terhelés még sok nekünk. Úgy gondolom, hogy a kiállítások túlzó aránya, amivel sújtottak bennünket a bírók, csak részben a kicsiknek szóló fegyelmeztetés volt, leginkább azt szenvedtük meg, hogy ezt a játékot még mindig sokkal gyorsabban és keményebben űzik, mint mi. Ha visszatekintek a lejátszott meccseinkre, a Kanadától elszenvedett vereséget kivéve egyik ellenfelüknél sem mondható el, hogy osztálykülönbség lett volna a csapatok között. És ezt jó érzés leírni. Az álmok persze szépek, néha valóra is válnak, ám elég belegondolni, hogy a 32 milliós Kanadában több mint 500 ezer az aktív jégkorongozók száma. Akkor miről álmodunk, miről álmodhatunk? Ha nem változik a magyar utánpótlás helyzete, ha nem épülnek fedett jégpályák, akkor szerintem még a liftezés is „A csoport” és „divízió-1” között csak rövid életű álom maradhat.

hokivb6

Az igazi nyertes a magyar közönség! A Zürichbe elvándorló több ezer magyar szurkoló olyan módon köszönt be a világnak, amire senki sem számított. Egyetlen mérkőzéssel elnyerték minden nemzet szimpátiáját, a Kanada elleni vesztes meccsen mutatott töretlen rajongással nemzeti válogatottunkat az érdeklődés középpontjába állították. Láttam a svájci televíziókban, mennyi időt szakítottak ránk, olvastam másnap a svájci lapokat. És láttam a kanadai csapatot a meccs után a pálya közepén egy csoportban állva, mert érezték, nem lenne tisztességes, ha most csak úgy lekorcsolyáznának a jégről. Hathatós választ adtunk a nemzetközi szövetség viccesnek szánt kérdésére: ti kik vagytok, és miért jöttetek? Három nap kellett csak, és mindenki tudta rá a választ. A rendezők csak hálásak lehetnek a sorsnak, mert nélkülünk a kloteni mérkőzések fele pangó lelátók előtt zajlott volna le. A jégkorong-világbajnokság egy nagy, boldog ünnep. Az emberek azért utaznak több ezer kilométert, hogy élvezzék a játékot, jól érezzék magukat, és szeressék egymást. Én időm nagy részét a finn szurkolók között töltöttem, egy meccs elég volt, hogy a „magyart” tiszteletbeli suomivá avassák, és helyet szorítsanak neki maguk között az első sorban. 35 év, egészen pontosan ennyi időt vártam, de megérte. A nyitott Kisstadionból, mínusz 15 fokból, hóval borított lelátókról eljutottam a jégkorong csúcsára. Szerintem sokan érezték ezt így rajtam kívül, akik piros-fehér-zöldbe öltözve Zürich felé vették az irányt. Nem figyelmeztetésnek szánom, de nekem már nincs újabb 35 évem.

Petró János

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.