Szombat: Árvízi emléknap és ünnepi megemlékezések

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Immár ötödik alkalommal rendezik meg az Árvízi emléknapot idén, az 1879. márciusi nagyárvíz emlékére. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékező rendezvények már szombaton megkezdődnek, a Klauzál térre és a Huszár-szoborhoz is várják az emlékezőket, a múzeumban matiné lesz gyermekeknek Március idusa címmel. Az IH Rendezvényközpontban 30Y koncert lesz szombat este, a Grand Caféban továbbra is német filmnapok, és szabad rádiós bulit tartanak. A Belvárosi Mozi műsorán Puskás emlékfilm, és a hét nagy filmújdonsága: A Baader-Meinhof csoport. És persze, ha szombat, akkor buli és még buli, egyik jobb, mint a másik…

Színházi este

A Nagyszínházban pénteken 19 órakor újra Bartók-est: A csodálatos mandarin című táncjátékot és A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos operát játsszák, bérletszünetben.

A Kisszínházban szombaton 19 órakor Shakespeare: A tévedések komédiája. Az eéőadásra a Makó Lajos bérlet érvényes.

Múzeumi matiné

A Móra Ferenc Múzeumban Múzeumi matiné: Március idusa – történelem-foglalkozás Povedák Istvánnal gyermekeknek, diákoknak.

Ünnepi megemlékezések szombaton

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 161. évfordulóján hős elődeinkre emlékezve, azokat, akinek a szívében tisztelet és hála él irántuk, ünnepi nagygyűlésre várják szombaton, 11 órára a Klauzál téri Kossuth-szoborhoz. Ünnepi beszédet mond: Kovács László, a MIÉP elnökhelyettese.

Szombaton 11 órakor a Reök Palota előtti téren, a Huszár szobornál, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület megemlékezést tart, huszárok felvonulásával. Mindenkit szeretettel várnak.

Árvízi emléknap a Dóm téren

Szeged utcáit 1879 márciusában több méteres víz borította. A szörnyű árvíz jéghideg habjai 130 évvel ezelőtt mindent romba döntöttek. Elődeink egy egész várost építettek újjá. Erre a példamutató, nagyszerű eseményre emlékezünk az Árvízi Emléknapon, immár ötödik alkalommal, szombaton 10 órától, a szegedi Dóm téren. A ma már fél évtizedes rendezvényt a Szegedi Belvárosi Plébánia és a szegedi cserkészek együttes erővel hívták életre, az árvíz 125. évfordulójára. Programjaik között szerepel: főzőverseny, lovaglás, íjászat, toronykilátó, ügyességi- óriás- és cserkészjátékok, cserebere vásár, kézműves foglalkozások, városvetélkedő… A téren egész nap várja vendégeit a cserkészetet és a Nagyárvizet bemutató interaktív kiállítás, teaház, tejbár. Az Árvízi Emléknap összes programja ingyenes, az egész nap nyitva tartó toronykilátó kivételével. A részletes programot a www.cserkesz.hu/arvizinap, illetve a www.domter.hu oldalon olvashatják el.

30Y koncert az IH rendezvényközpontban

Szombaton este 20 órától 30Y koncert az IH Rendezvényközpontban. Amit tudni érdemes róluk: “A 30Y öt fiúból áll. Kettő testvér, három nem. A 30Y nem szereti kategorizálni, milyen zenét játszik, minthogy nem hisz abban, hogy a zene dobozolható lenne. Illetve két részre talán: jóra és rosszra. A 30Y jó zene” – állítja a 30Y önmagáról. Vendégzenekar a Honeybeast és a Puzzle. Jegyár: elővételben: 1200 Ft, koncert napján: 1500 Ft. Bővebben: www.ihrendezvenykozpont.hu

A Jobbik megemlékezése az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharcról

A Jobbik Szegedi Szervezetének megemlékezésére Szegeden az Aradi Vértanúk terén kerül sor március 14-én, szombaton 16 órakor. A Jobbik Nemzeti Klub és Székházban pedig március 15-én, vasárnap kiállítás a 1848-49-es Forradalom és Szabadságharcról. A rendezvényekre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Programok és filmek a mozikban szombaton

A Grand Caféban szombaton:
17 órakor: Szemrevaló: Mozi a javából – Wim Wenders korai évei (Von einem der auszog – Wim Wenders’ frühe Jahre), fekete-fehér német film, rendező: Marcel Wehn.
19 órakor: Szemrevaló: Mozi a javából – Szemtől szemben (Auge in Auge – Eine deutsche Filmgeschichte), német dokumentumfilm, rendező: Hans Helmut Prinzler, Michael Althen.
21 órakor: Improv est Szabad Rádiós buli. Bemutatkoznak a hazai közösségi rádiók DJ-i, underground karaoke, performanszok. Fellépők: Trio Free Radio, Matthew Mitchell + Resch Béla Duo, Jerry Wigens, Oli Mayne, Thanos Chrysakis, Brand #34. Ingyenes wifi elérés (sávszélesség: 4MBit/s).
A Belvárosi Mozi szombati műsora:

A Zsigmond Vilmos teremben:
10, 14 és 18 órától: Coraline és a titkos ajtó – színes, szinkronizált amerikai animációs film, rendező: Henry Selick.
16, 20 és 22 órától: Véres Valentin 3D – színes, feliratos amerikai horror. Rendező: Patrick Lussier.

A Balázs Béla teremben:
16 órakor, és 20.30-kor: Made in Hungaria – színes, magyar musicalfilm. Rendező: Fonyó Gergely.
18.15-kor: Puskás Hungary – magyar dokumentumfilm. Rendező: Almási Tamás.

A Csőke József teremben:
16.15-kor és 20.30-kor: A Baader Meinhof csoport – színes, feliratos német-francia-cseh dráma-thriller. Rendező: Uli Edel.
19 órakor: Marcela – színes, fekete-fehér, feliratos cseh dokumentumfilm. Rendező: Helena Trestikova.

Szombat esti bulik

A SZOTE Klubban szombaton 22 órakor Music Dome PartyDJ Rat N – Smirnoff ICE Party hostessekkel.
A JATE Klubban szombaton 20 órakor Bemelegítés buli előtt – Rocky tánctanítással!
20.30 -kor One videó premier, 22 órakor szomBEAT – A hétvége lüktetése! Táncot tanít: Pap Géza. A belépés ingyenes! Bacardi-Cola akció! Házigazda: Bende Gábor. A  Kisteremben: Dj. Varga B. Lányoknak ingyenes!
A H2O Clubban (Felső Tiszapart, Vízitelep) szombaton este RetroVideo Disco. Fellép: Dj Harmath. A belépés ingyenes.
Az Ikon Caffé&Lounge-ban (Kárász u. 9.) szombat este Resident night – a legnagyobb sláger zenék a 90-as évektől napjainkig. Fellép: DJ Gureega.
A Centrál Kávézó és Retro Clubban (Széchenyi tér 3.) szombaton este B. Tóth László.
Az M-Klubban (Roosevelt tér 5.) szombaton este Club night.
A Jazz Kocsmában (Kálmány Lajos u. 14.) szombaton 20 órakor Smarton Trió.
A Port Royalban (Stefánia 4.) szombaton este Sport Royal BL Klub.

Előző sztori

Nem szállhat le: Autóval megy Székelyföldre Sólyom

Következő sztori

Folytatódik a Warhol-sztori: a Reök reakciója az Index kritikájára