Közélet

Vám- és pénzügyőrség: 38 milliárdos bevétel a Dél-Alföldön 2008-ban

Vám- és pénzügyőrség: 38 milliárdos bevétel a Dél-Alföldön 2008-ban

2009. február 19., csütörtök
Vám- és pénzügyőrség: 38 milliárdos bevétel a Dél-Alföldön 2008-ban

A Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága 2008-ban 38 milliárd forintos bevételt teljesített, és az év során kiemelkedő feladata volt a zárjegy nélküli dohánytermékek beáramlásának visszaszorításában - hangzott el a parancsnokság évértékelésén csütörtökön Szegeden.

A bevételeket részletezve

Márkus András

parancsnok elmondta: a Dél-Alföldön tavaly a vámigazgatási bevételek valamivel több mint 23 milliárd forintot tettek ki. A környezetvédelmi termékdíjból 857 millió forintot szedtek be, ez új feladat volt a szervezet számára. Végül jövedéki termékekből 12,7 milliárd forintos bevételt szedett be a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága - közölte a dandártábornok. Márkus András a vámeljárásokkal kapcsolatban kifejtette: az utóbbi évben exportorientált lett a térség, ezt több mint 37 és fél ezer kiviteli ellenőrzés támasztja alá. Ezt követően 24.700 vámkezelés történt, és jelentősen visszaesett tavaly a vámraktározás. A környezetvédelmi termékdíj 2008 január 1-je óta ad feladatot a szervezetnek. Erről az első félévben csak tájékoztattak, a második félévben viszont már ellenőriztek is. Ennek során 22.976 bevallás érkezett, amelyre 857 millió forintos befizetést írtak elő. Hatósági ellenőrzést 61 esetben hajtottak végre, amelyből 37 esetben eljárás indult. A jövedéki területen keletkezett bevételek az előirányzathoz képest mindegyik adónemben túlteljesültek. A legjelentősebb ezek közül - a jó gyümölcstermésnek köszönhetően - a bérfőzési szeszadó, amelyből 310 millió forintot vártak 2008-ra, de végül 937 milliós bevételt hozott. Ez 302 százalékos túlteljesítést jelent. Emellett csaknem kétszáz százalékos teljesítéssel zárt az üzemanyag jövedéki adó is, ebből 824 millió forint folyt be. A legnagyobb bevételt az egyéb jövedéki adók hozták, csaknem 8 és fél milliárd forint értékben, illetve 2 és fél milliárd volt az energiaadó. A kiemelt lefoglalások között a cigarettát és a kábítószert említette a parancsnok. Az előbbiből 34.700.000 szálat és 3.025 kilogramm fogyasztási dohányt foglaltak le. Az utóbbiból 24 kilogramm marihuána, 28 kilogramm heroin, és 3,5 kilogramm kokain végezte a vámosoknál.

Nagy János

országos parancsnok közölte: elégedett a dél-alföldi kollégák munkájával. Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a régió különösen fontos az Európai Unió külső határa szempontjából, az országos szinten elért jó eredmények pedig, nagyban köszönhetők a dél-alföldi teljesítéseknek. A sikeres területek között említette a parancsnok a cigaretta-ellenőrzést. Nagy János kifejtette: a Magyar Dohányszövetség minden évben készít egy felmérést az országban adózatlanul elfogyasztott dohányipari termékek arányáról. A mélypont a 2005-ös 27 százalék volt, a tavalyi vizsgálat szerint már 9 százalékra csökkent. A behozható mennyiség csökkenése mellett viszont nőtt a bevétel, a 2007-es 253 millióról tavaly 273 millió forintra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.