Közélet

Egyre több a bankrablás - amatőr elkövetők

Egyre több a bankrablás - amatőr elkövetők

2009. február 7., szombat
Egyre több a bankrablás - amatőr elkövetők

Fotó: Gémes Sándor

Péntek délután kirabolták Szegeden a Retek utcai takarékszövetkezetet. A fiatal álarcos férfi fegyverrel követelte a pénzt az alkalmazottaktól, majd miután megkapta azt, gyalog távozott, és eltűnt a panelházak között. Mivel az utóbbi időben jelentősen megszaporodtak a hasonló esetek, megkérdeztük erről Németh Ferencet, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara országos elnökét. A szakember a tapasztalatok összegzése mellett tanácsokkal is szolgál azok számára, akik bankrablások áldozataivá válnak.

„Az idei év nagyon rosszul kezdődik, hiszen a 2008-as 22 esethez képest most már február elején 16 ilyen bűncselekménynél tartunk" - mondja

Németh Ferenc

. A kamarai elnök szerint a módszerekből egyértelműen látszik, hogy az elkövetők szinte minden esetben amatőrök voltak, nem pedig felkészült profik. Nem tervezték meg az akciójukat, hanem valószínűleg elkeseredésükben jutottak el a rablás ötletéig. „Ma már nem a százmilliós rablások a jellemzőek, hanem a kis összegű, tízezer forintos nagyságrendű zsákmányokkal is beérik" - tudtuk meg Németh Ferenctől. A kis takarékszövetkezetek pénzhiány miatt nem rendelkeznek megfelelő biztonsági felszereltséggel, így védtelenné váltak, könnyebb célpontot nyújtanak az elkövetőknek. A nagyobb pénzintézeteknek van rá lehetőségük, hogy kiépítsék a többszintű biztonsági rendszerüket, amivel elriasztják a rablókat. Németh Ferenc elmondta, hogy a riasztó mértékben megszaporodott hasonló esetek miatt az országos rendőrfőkapitány kezdeményezésére csütörtökön egyeztetést tartottak a bankbiztonság területén tevékenykedő cégek, a pénzintézetek, a kamara, a PSZÁF és a rendőrség illetékesei. A résztvevők elhatározták, hogy szorosabb együttműködésre törekszenek a magánbiztonsági cégek és a rendőrség között, illetve döntés született egy szakmai normákat tartalmazó kézikönyv kidolgozásáról is. Ebben a kisebb pénzintézetek számára fogják összefoglalni azokat a módszereket, amikkel hatékonyabbá tehetik védelmüket. Az elnök tájékoztatott arról is, hogy

a kamara területi szervezetein

keresztül díjtalan tanácsadással áll mindenki rendelkezésére biztonságtechnikai és bűnmegelőzési kérdésekben. Ahhoz is kaptunk néhány tanácsot, ha véletlenül éppen egy pénzintézetben tartózkodnánk rablás idején. „A legfontosabb, hogy próbáljuk megőrizni a hidegvérünket. Nem szabad hősködni, főleg ha fegyverrel fenyegetőzik a rabló! Ezek az amatőrök nem ölni mennek a bankokba, hiszen ha megkapják a kért pénzt, azonnal távoznak. De ők is ugyanolyan idegesek, mint az alkalmazottak vagy az ügyfelek, ezért törekedni kell rá, hogy legyünk túl rajta minél hamarabb!" - tanácsolja Németh Ferenc, aki szerint mindig a következő sorrendet kell szem előtt tartani ilyen esetekben: első az emberi élet védelme, aztán következik az ügyfelek adatainak biztonsága, és csak ezután az ügyfelek pénze. A szemtanúk szerepe nagyon fontos, ezért ha valaki hasonló helyzetbe kerül, akkor igyekezzen minél több részletet megjegyezni, ami segítheti a nyomozó hatóságok munkáját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.