Kultúra

Ideiglenesen új helyre költözött a szegedi Móra Ferenc Múzeum raktára

Ideiglenesen új helyre költözött a szegedi Móra Ferenc Múzeum raktára

2009. február 23., hétfő
Ideiglenesen új helyre költözött a szegedi Móra Ferenc Múzeum raktára

Ideiglenesen új helyre költözött a szegedi Móra Ferenc Múzeum raktárbázisa; a gyűjtemény költöztetése február elején kezdődött és a hétvégére befejeződik - mondta el hétfői sajtótájékoztatóján az intézmény általános igazgatóhelyettese.

Gaskó Béla

kifejtette: csaknem hatszázötvenezer műtárgyat mozgattak meg a költöztetést végző cég munkatársai, és nyolcszáz raklapnyi anyag került át a Boross József utcai épületből a Kálvária sugárúti ideiglenes raktárbázisra. Az érzékeny festmények a múzeum épületében található központi raktárban kaptak helyet, a restaurátor műhely pedig a múzeum szomszédságába költözött a Boross József utcából. A csaknem ötezer négyzetméteres ideiglenes raktárban igyekeztek a körülményekhez képest műtárgybarát környezetet kialakítani, a páratartalmat folyamatosan mérik, bár a hőmérséklet egyelőre kissé alacsony - tette hozzá a szakember. Elmondta, hogy a két kisebb és egy nagyobb hangárból álló épületegyüttesben folyik a biztonságtechnikai rendszerek felszerelése is, a raktárbázist a múzeum saját biztonsági szolgálata védi. A Móra Ferenc Múzeum 2003-ban költöztette korábbi, hétezer négyzetméteres algyői raktárából az alig több mint háromezer négyzetméteres Boross József utcai raktárbázisra gyűjteményét. Rövid időn belül kevésnek bizonyult a hely, a zsúfoltság miatt kezdett áttekinthetetlenné válni az anyag. A mostanáig használt raktárépületet 2008-ban vásárolta meg az Árkád üzletlánc. Ebből a pénzből épül fel a szegedi ipari park közelében az új raktárbázis, mely már idén otthont biztosít majd a múzeum kincseinek. A könnyűszerkezetes épület kifejezetten erre a célra készül, így minden szigorú raktározási követelménynek - például rendkívüli teherbírás, mikroklíma, biztonság - megfelel majd. A hasznosítható raktározási felület pedig több mint négyezer négyzetméter lesz. Az új raktárbázisra kerülhet majd a kiskundorozsmai barakkokban tárolt régészeti anyag, és beköltözhet a jelenleg ugyanitt található "kihelyezett" restaurátor műhely is. Az új raktárbázison helyet kapó restaurátor központ a tervek szerint az egész dél-alföldi régiót képes lesz kiszolgálni - hangsúlyozta Gaskó Béla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.